Nephrology Other

מה בין יתר לחץ דם במהלך החיים ובין הקשר בין לחץ הדם והתפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר? (Neurology)

ממחקר AGES (Age, Gene/Environment Susceptibility) במהלכו עקבו חוקרים אחר אוכלוסיה מאיסלנד משנת 1967, עולה כי הקשר בין לחץ דם ובין השינויים המוחיים המובילים לליקוי קוגניטיבי בגיל מבוגר תלוי בנוכחות היסטוריה של יתר לחץ דם באמצע החיים.

בנבדקים ללא היסטוריה של יתר לחץ דם באמצע החיים זוהה קשר בין מדדים גבוהים יותר של לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי ובין סיכון מוגבר לנגעים בחומר הלבן ומיקרו-דימומים במוח. מנגד, במשתתפים עם היסטוריה של יתר לחץ דם באמצע החיים, לחץ דם סיסטולי נמוך יותר בגיל מבוגר לווה בנפח קטן יותר של המוח ושל החומר האפור ומדדי זיכרון נמוכים יותר.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 4,057 נשים וגברים מבוגרים, ללא דמנציה, שלקחו חלק במחקר AGES-Reykjavik. במהלך המחקר נמדדו ערכי לחץ הדם מגיל ממוצע של 50 שנים וכן נבחנו מדדי לחץ דם, תפקוד קוגניטיבי ומבנה המוח בבדיקות הדמיה בתהודה מגנטית בגיל מבוגר (ממוצע של 76 שנים).

מהממצאים עלה כי יתר לחץ דם באמצע החיים משפיע על הקשר המתואר בין מדדי לחץ דם ותפקוד קוגניטיבי בגיל מבוגר יותר. בנבדקים ללא היסטוריה של יתר לחץ דם באמצע החיים, זוהה קשר בין לחץ דם גבוה בגיל מבוגר ובין שינויים במבנה המוח. עם זאת, באלו עם יתר לחץ דם באמצע החיים, לחץ דם דיאסטולי נמוך יותר בגיל מבוגר מלווה בסיכון מוגבר לאובדן רקמת מוח של החומר האפור, בהתאם לבעיות קוגניטיביות, דוגמת מדדי זיכרון נמוכים יותר. מכאן עולה כי ייתכן ויתר לחץ דם מוקדם כבר גרם לנזק לכלי הדם כך שהלחץ הדיאסטולי עשוי להיות נמוך יותר ולמעשה מדובר בסימן לפתולוגיה ולא לבריאות טובה.

המסר לרופאים הוא כי יש להקפיד על איזון לחץ הדם לאורך החיים להפחתת הסיכון לאטרופיה מוחית ומחלת כלי דם קטנים בגיל מבוגר יותר. כאשר מתייחסים לקשר בין לחץ הדם ובין דמנציה בגיל מבוגר, חשוב לקחת בחשבון את ההיסטוריה של לחץ הדם ופתולוגיות אחרות.

Neurology. 2014;82:2187-2195

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה