Nephrology Other

צריכת מלח מופרזת אחראית למיליוני מקרי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ברחבי העולם בשנת 2010 (מתוך כנס EPI-NPAM )

חוקרים מעריכים כי בשנת 2010, מבוגרים במרבית חלקי העולם צרכו כמות מלח גבוהה כמעט כפליים מהכמות המומלצת, ומיליוני מקרים של תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ברחבי העולם נקשרו עם צריכה עודפת של מלח. ממצאי המחקר הוצגו במהלך כנס EPI NPAM (Epidemiology  and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism).

במחקר הראשון, החוקרים מהרווארד דיווחו כי בשנת 2010, מבוגרים ב-187 מדינות צרכו בממוצע 3,950 מ”ג נתרן ביום כמות כמעט כפולה מההמלצה המקסימאלית של ארגון הבריאות העולמי (2000 מ”ג ליום) או ה-AHA (1,500 מ”ג ליום).

במחקר השני, חוקרים נוספים מהרווארד מצאו כי באותה שנה, צריכה עודפת של מלח הובילה ל-2.3 מיליון מקרי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ברחבי העולם וכאחד מכל עשרה מקרי תמותה קרדיווסקולארית בארצות הברית.

צריכת המלח הממוצעת  בארצות הברית עמדה על 3,600 מ”ג ליום וארצות הברית ממוקמת במקום ה-19 מבין 30 המדינות הגדולות במספר מקרי תמותה קרדיווסקולארית שככל הנראה היו קשורים עם צריכה עודפת של מלח.

על-סמך נתונים ממחקר Global Burden of Disease, החוקרים בחנו סקרים ארציים לצריכת נתרן, בהתאם להפרשת נתרן בשתן במהלך 24 שעות (143 סקרים) או על-סמך יומנים לתיעוד צריכת נתרן (104 סקרים).

הם פיתחו מודל להערכת צריכת הנתרן הארצית, האזורית והגלובאלית, לפי גיל ומין, בשנים 1990 ו-2010, מ-187 מדינות שנסקרו (99% מאוכלוסיית העולם).

צריכה עודפת של נתרן הייתה אוניברסאלית זוהתה הן בגברים והן בנשים בכל הגילאים, שהתגוררו במדינות בעלות הכנסה נמוכה או גבוהה. בשנת 2010, צריכת הנתרן היומית עלתה על 2,000 מ”ג ב-181 מדינות ועלתה על 3,000 מ”ג ב-119 מדינות.

צריכת נתרן השתנתה באופן נרחב בין אזורים שונים בעולם. בקזחסטן תועדה צריכת הנתרן הגבוהה ביותר (6.0 גרם ליום), לאחריה מאוריטניה (5.6 גרם ליום) ואוזבקיסטן (5.5 גרם ליום), בעוד שבקניה (1.5 גרם ליום), מלוואי (1.5 גרם ליום) ורואנדה (1.6 גרם ליום) תועדה הצריכה היומית הנמוכה ביותר של נתרן.

להערכת התרומה של צריכת נתרן לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, החוקרים בחנו נתונים מ-247 סקרים ארציים להערכת צריכת נתרן ב-66 מדינות בשנת 2010. הם ערכו מטה-אנליזה של 107 מחקרים אקראיים ומבוקרים, במטרה לקבוע את ההשפעות של צריכת נתרן על לחץ הדם ולאחר מכן בחנו מדגמים פרוספקטיביים גדולים במטרה לקבוע את ההשפעות של לחץ דם על מחלות לב וכלי דם. במודל שלהם, הם הניחו כי צריכה אופטימאלית של נתרן הינה 1,000 מ”ג ליום (או 2.5 גרם מלח ליום).

ברחבי העולם, מבין מקרי התמותה הקרדיווסקולארית שיוחסו לצריכת נתרן גבוהה, 42.1% מהמקרים היו עקב מחלת לב כלילית, 41.0% היו עקב אירועים מוחיים ו-16.9% עקב סוגים אחרים של מחלות לב וכלי דם.

מקרי תמותה קרדיווסקולארית שיוחסו לצריכת מלח בתזונה לא אירעו רק בגברים מבוגרים במדינות עשירות: ארבעה מכל חמישה מקרי תמותה היו במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית; 40% ממקרי התמותה תועדו בנשים; אחד מכל שלושה מקרי תמותה אירע באנשים מתחת לגיל 69 שנים.

צריכת מלח בשש מדינות בלבד מבין 187 מדינות שנבחנו ענתה על ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי. לפיכך, יישום תכניות להגבלת צריכת נתרן במטרה להפחית את צריכת הנתרן בגברים ובנשים בכל קבוצות הגיל, הן במדינות מפותחות והן במדינות מתפתחות, צריכה לזכות לעדיפות עליונה.

מתוך כנס EPI-NPAM

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב- Dapagliflozin(פורסיגה) השפעה מגנה אפשרית על התפקוד הכלייתי בחולים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (או Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. החוקרים מסבירים כי בחולים עם ADPKD מתן מעכבי SGLT-2 צפוי להגן על הכליות הודות להפחתת לחץ הדם, עידוד ירידה במשקל ושינוי במטבוליזם, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Fabhalta להפחתת פרוטאינוריה בחולים עם מחלת כליות מסוג IgA Nephropathy. הטיפול ב- Fabhalta כבר מאושר לשימוש בחולים מבוגרים עם המוגלובינוריה לילית התקפית (או Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria). עם הרחבת האישור כעת, Fabhalta תתחרה מול Tarpeyo ו-Filspari. המומחים מסבירים כי IgA Nephropathy, הפוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה