Nephrology Other

האם חומצה אורית הינה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם? (מתוך כנס European Society of Hypertension)

ממספר מחקרים שהוצגו במהלך כנס ה-European Society of Hypertension עולה קשר בין רמות חומצה אורית ובין יתר לחץ דם, סוכרת, ומגוון גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם. בין המחקרים שהוצגו נכלל מחקר מישראל, שהדגים עליה של 50% בסיכון ליתר לחץ דם ושכיחות גבוהה כמעט כפליים של סוכרת במהלך עשר שנות מעקב, בהשוואה לנבדקים עם רמות נמוכות של חומצה אורית.

בהצגה הראשונה, ד”ר עדי לייבה מהמרכז הרפואי על-שם חיים שיבא, תל השומר, הציג נתונים אודות למעלה מ-100,000 נבדקים מישראל עם נתונים אודות רמות חומצה אורית. החוקרים התבססו על נתוני קופת חולים כללית, החל משנת 2002, וערכו השוואה בין עוקבה היסטורית של מבוגרים בריאים (גילאי 40-70 שנים) עם רמות חומצה אורית נמוכות (3 מ”ג לד”ל ומטה) אל מול אלו עם רמות תקינות (3.1-6.8 מ”ג לד”ל) במהלך עשר שנות מעקב.

המחקר לא כלל חולים עם סוכרת, יתר לחץ דם, מחלת לב איסכמית, אי-ספיקת לב, מחלת כליות כרונית, מחלת כלי דם היקפית או צרברווסקולארית ואלו שנטלו טיפול במשתנים, תרופות לטיפול במחלות לב, אספירין, Probenecid או Allopurinol.

רמות חומצה אורית של 3 מ”ג לד”ל, או נמוך מכך, זוהו ב-9,156 נבדקים (בעיקר בנשים). החוקרים השוו בין נבדקים אלו ובין קרוב ל-114,000 משתתפים עם ערכים תקינים. זוהו מספר הבדלים משמעותיים במדדים מטבוליים בין הקבוצות, אך כולם היו בטווח התקין.

לאחר עשר שנות מעקב, בנבדקים בריאים עם רמות חומצה אורית תקינות נרשמה עליה של 53% בסיכון להתפתחות יתר לחץ דם בהשוואה לנבדקים עם רמות חומצה אורית נמוכות, לאחר תקנון לגיל, מין, מצב סוציו-אקונומי, מדד מסת גוף, עישון, תפקוד כלייתי, רמות סוכר וערכי LDL ו-HDL.

הסיכון להתפתחות סוכרת ומחלת כליות כרונית היה גבוה כמעט כפליים (עליה של פי 1.84 ופי 1.93, בהתאמה) בנבדקים עם רמות תקינות בהשוואה לאלו עם רמות נמוכות של חומצה אורית.

החוקרים מאמינים כי חומצה אורית הינה ככל הנראה גורם למחלות לב וכלי דם, ואין ספק כי לא מדובר רק בצופה תמים מהצד.

עליה של פי שלוש בסיכון להיפרטרופיה של חדר שמאל בנוכחות רמות חומצה אורית של 8 מ”ג לד”ל ומעלה

בנפרד, חוקרים מיפן ערכו מחקר אפידמיולוגי וזיהו 1,943 משתתפים בגילאי 40 ומעלה עם נתונים זמינים אודות רמות חומצה אורית וקריאטינין, כאשר כל המשתתפים עברו בדיקות אקו-לב וחישוב LVMI.

החוקרים זיהו קורלציה משמעותית בין LVMI עם גיל, מין זכר, היקף מותניים, מדד מסת גוף, לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, וקריאטינין ועם חומצה אורית. מניתוח סטטיסטי עלה כי הסיכון להיפרטרופיה של חדר שמאל היה גבוה כמעט כפי שלוש באלו עם רמות חומצה אורית של 8 מ”ג לד”ל ומעלה, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים.

החוקרים מדגישים כי זהו המחקר הראשון שהדגים קשר חיובי בין LVMI ובין חומצה אורית באוכלוסייה הכללית ומוסיפים כי מהתוצאות עולה עוד כי חומצה אורית הינה סמן חשוב לתסמונת מטבולית.

במחקר נוסף, שהוצג כפוסטר במהלך הכנס, שכלל 874 חולים עם יתר לחץ דם, זוהתה קורלציה בין רמות חומצה אורית ובין כל המרכיבים של התסמונת המטבולית.

מספר תקצירים אחרים הוצגו במהלך שלושת ימי הכנס ודיווחו על קשר בין רמות גבוהות של חומצה אורית ובין גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם בחולים עם יתר לחץ דם, כולל נוקשות עורקית, מיקרואלבומינוריה ועוד.

מתוך כנס European Society of Hypertension

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות AMH (או Anti-Mullerian Hormone) נמוכות יותר בשנות ה-30 לחייהן מלווה בהופעה מוקדמת יותר של מנופאוזה ושכיחות גבוהה יותר של יובש נרתיקי, אך פחות תסמינים פסיכולוגיים לאחר למעלה מעשור. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין רמות AMH בנשים הרות באמצע […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה