Nephrology Other

הערכת לחץ דם אמבולטורית מול הערכת לחץ דם במרפאה לניבוי מחלת כליות כרונית (Arch Intern Med)

בחולים עם מחלת כליות כרונית, ניטור אמבולטורי של לחץ הדם, בעיקר בשעות הלילה, נמצא מדויק יותר מהערכת לחץ הדם במרפאה, לניבוי הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים וכלייתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת 27 ביוני של Archives of Internal Medicine.

לדברי החוקרים, הערכה אמבולטורית של לחץ הדם מאפשרת הערכה טובה יותר של הסיכון בחולים עם יתר לחץ דם ראשוני, בהשוואה להערכת לחץ דם במרפאות. עם זאת, החשיבות הפרוגנוסטית בחולים עם מחלת כליות כרונית, שאינם מטופלים בדיאליזה, לא נבחנה לעומק.

במטרה להעריך את הדיוק של מדידת לחץ דם אמבולטורית לניבוי הסיכון בחולים עם מחלת כליות כרונית, החוקרים השוו את ערכי לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי בשעות היום והליה, עם מדידות לחץ דם במרפאה. מדגם המחקר כלל 436 משתתפים עם מחלת כליות כרונית.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 65 שנים, אך ממוצע GFR שלהם היה 42.9 mL/min/1.73m2. כשליש מהמשתתפים סבלו מסוכרת ו/או מחלה קרדיווסקולארית.

החוקרים מדדו את לחץ הדם של המשתתפים שלוש פעמים במהלך ביקור בוקר במרפאה וציידו את החולים במוניטור לחץ דם אמבולטורי שערך מדידות כל 15 דקות במהלך היום וכל חצי שעה בלילה. הם גם ניטרו שלוש מדידות נוספות של לחץ הדם ביום למחרת, כאשר החולים שבו לביקור. המשתתפים תיעדו גם את הפעילויות שלהם במהלך היום.

לחץ הדם הממוצע במרפאה היה 146/82 מ”מ כספית, מדידות אמבולטוריות בשעות היום עמדו על 131/75 מ”מ כספית ומדידות בשעות הלילה עמדו על 122/66 מ”מ כספית.

במהלך 4.2 שנות מעקב, 155 חולים פיתחו מחלת כליות בשלב סופני או מוות כלייתי (תוצא כלייתי), ו-103 אובחנו עם אירועים קרדיווסקולאריים פטאליים או לא-פטאליים (תוצא קרדיווסקולארי)..

בהשוואה לחולים עם לחץ דם סיסטולי נמוך יותר במדידה אמבולטורית בשעות היום (126-135 מ”מ כספית), באלו עם ערכים גבוהים יותר תועד סיכון גבוה פי 2-3 לתוצא קרדיווסקולארי, וסיכון כמעט כפול לתוצא כלייתי.

בחולים עם לחץ דם סיסטולי גבוה יותר במדידה אמבולטורית בשעות הלילה, הסיכון לתוצא קרדיווסקולארי היה גבוה פי 2.5-4 והסיכון לתוצא כלייתי היה גבוה פי שתיים, בהשוואה לחולים עם לחץ דם סיסטולי בטווח 106-114 מ”מ כספית.

מנגד, מדידות לחץ דם במרפאה לא ניבאו את הסיכון לתוצא כלייתי או קרדיווסקולארי.

בחולים ללא ירידה בלחץ דם (Nondippers) ואלו עם מגמה הפוכה (Reverse Dippers) תועד סיכון מוגבר לתמותה כלייתית ואירועים קרדיווסקולאריים. החוקרים מדווחים על עליה של פי שתיים בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בקבוצות אלו, ועליה של 62% ו-72%, בהתאמה, בסיכון לתמותה כלייתית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהמחקר עולה כי ניטור לחץ דם אמבולטורי מנבא טוב יותר את התוצאות הכלייתיות והקרדיווסקולאריות, בהשוואה למדידות לחץ דם במרפאה בחולים עם מחלת כליות כרונית.

Arch Intern Med. 2011;171:1090-1098

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלה הקשורה ל-IgG4 (או IgG4-Related Disease) חמורה יותר בקרב גברים, עם רמות ליפאז נמוכות יותר משמעותית ושכיחות גבוהה יותר משמעותית של מעורבות איברים, בהשוואה לנשים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל 328 משתתפים (69% גברים) עם אבחנה של מחלה הקשורה […]

  • כלבי טיפול עשויים לסייע בשיפור ההיענות של חולים לטיפולי המודיאליזה (Anthrozoos)

    כלבי טיפול עשויים לסייע בשיפור ההיענות של חולים לטיפולי המודיאליזה (Anthrozoos)

    כלבי טיפול במרפאות המודיאליזה עשויים לסייע לחולים להתמודד עם נטל הטיפול ולשפר את שיעורי ההיענות למשטר הטיפול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Anthrozoos. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המודיאליזה הינה התערבות רפואית הדורשת ביקורים תכופים וממושכים למרפאה כל שבוע, לכל החיים, כאשר ישנה חשיבות רבה להקפדה קפדנית למשטר הטיפול. התערבויות מבוססות-בעלי חיים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה