Nephrology Other

האם חשוב להשיג את ערכי המטרה של סידן, זרחן ו-PTH בדם בחולים הסובלים ממחלת כליות כרונית? (מתוך JAMA)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממטה-אנליזה חדשה אשר פורסמה בגיליון מרץ של ירחון Journal of the American Medical Association (JAMA) עולה כי ההנחיות לטיפול בהפרעות במטבוליזם של מינרלים בחולים עם מחלת כליות כרונית אינן מבוססות על ראיות בדרגת איכות טובה. החוקרים מסבירים כי ההנחיות העדכניות המפרטות את ערכי המטרה של זרחן, סידן ו-Parathyroid hormone (PTH) בדם, המבוססות על מחקרים שהראו כי סמנים אלו עומדים בקורלציה עם הסיכון להתפתחות תחלואה ותמותה ווסקולארית. לדבריהם, השגת ערכי מטרה אלו דורשת אלגוריתמים ומשטרי טיפול מורכבים.

עם זאת, בסקירת ספרות ומטה-אנליזה שביצעו, מצאו החוקרים כי ישנן רק ראיות באיכות ירודה התומכות בגישה זו. במטה-אנליזה נכללו 47 מחקרי עוקבה עם סך של 327,644 חולים.

לדברי החוקרים, על הקלינאים לדעת כי הראיות הקיימות אינן תומכות בערכי מטרה צרים לרמות הסידן וה-PTH, אם כי רמות נמוכות יותר של זרחן בסרום אכן עשויות להיות קשורות בשרידות טובה יותר עבור כלל החולים הסובלים ממחלת כליות.

החוקרים מצאו כי על כל עלייה של 1 מ”ג לדציליטר של זרחן בסרום, הסיכון לתמותה מכל סיבה שהיא עלה ב-35% (סיכון יחסי, 1.35) בשלושת המחקרים שבוצעו כהלכה, וב-18% (סיכון יחסי, 1.18) ב-13 המחקרים שנכללו במטה-אנליזה זו.

לא נצפה קשר מובהק בין שיעור התמותה הכולל ובין רמות ה-PTH בסרום, הם מוסיפים. הסיכון היחסי לכך היה 1.01 על כל עלייה של 100 פיקוגרם למיליליטר של הורמון הפאראתירואיד. באותו האופן, לא נמצא קשר בין שיעור התמותה הכולל ובין רמות הסיכון בסרום (סיכון יחסי של 1.01 על כל עלייה של 1 מ”ג לדציליטר).

החוקרים מסכמים כי בבירור קיים צורך בהמשך המחקר בתחום, וכי על הקלינאים ליצור שיתופי פעולה במטרה לערוך מחקרים מבוקרים גדולים תוך השוואה של תכשירים מבוססים (דוגמת קושרי זרחן, תכשירי ויטמין D ותכשירים קלצימימטיים) אל מול תרופות דמה, לשם השגת ראיות מוחלטות לכך שטיפולים תרופתיים אלו אכן משפרים את התוצאות הבריאותיות של החולים.

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון ואשר מתייחס לדברים, מציין מומחה בתחום כי התועלת של שימוש בתכשירים קושרי זרחן עדיין אינה מוכחת, וכי עלות הטיפול באוכלוסיית החולים עם מחלת כליות כרונית הינה ניכרת.

החוקרים מכירים בכך שמחקרי ביומרקרים של זרחן, סידן ו-PTH היו צעד חשוב להבנת ההתפתחות של הפרעות במטבוליזם של מינרלים והשלכותיהן בחולים עם מחלת כליות כרונית. עם זאת, בשלב זה, מוקדם מכדי לטעון בצורה מבוססת כי ניתן להשליך ממחקר זה להנחיות קבלת ההחלטות הקלינית או להמלצות על טיפול ספציפי זה או אחר, הם טוענים.

JAMA 2011;305:1119-1127

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה