Nephrology Other

האם תגובה ירודה לטיפול ב-Darbepoetin alfa מנבאת סיכון קרדיווסקולארי מוגבר בחולים עם סוכרת, נזק כלייתי ואנמיה? (מתוך NEJM)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחון New England Journal of Medicine (NEJM) עולה כי חולים עם סוכרת, מחלת כליות ואנמיה אשר אינם מגיבים לטיפול עם תכשיר כנגד אנמיה מצויים בסיכון מוגבר לתחלואה או תמותה קרדיווסקולאריות. החוקרים מציעים כי בדיקת תגובתיות החולים הללו לתרופה ושמירה על רמות ברזל מעט נמוכות בדם עשויות לצמצם סיכון זה.

החוקרים מסבירים כי החולים נזקקו למינונים גבוהים יותר ובסופו של דבר הראו רמות המוגלובין נמוכות יותר אף על פי כן. לדבריהם, תוצאות המחקר הנוכחי עשויות לסייע באיתור כיווני טיפול אפשריים בהקשר זה.

תוצאות מחקר ה-Trial to Reduce Cardiovascular Events With Aranesp Therapy (TREAT) הראו כי התכשיר Darbepoetin alfa אינו עובד טוב יותר מאשר תרופת דמה בשיפור התוצאות הכלייתיות והקרדיווסקולאריות, אם כי כן הביא להורדת הסיכון לצורך בעירויי דם ולשיפור מה בתוצאות המדווחות על ידי החולה בקרב חולים עם סוכרת, מחלת כליות ואנמיה.

עם זאת, חולים אשר טופלו ב-Darbepoetin alfa הראו סיכון מוגבר כמעט פי 2 לשבץ מוחי. בנוסף, שיעורי התמותה כתוצאה מסרטן היו אף הם גבוהים יותר באלו שטופלו בתרופה.

החוקרים מציינים כי מחקר ה-TREAT הינו מחקר כפול-סמיות הכולל 4,038 חולים עם סוכרת מסוג 2, אנמיה ופגיעה כלייתית, אם כי לא כזו המצריכה דיאליזה. מבין חולים אלו, הם מדווחים כי 1,872 טופלו ב-Darbepoetin alfa ו-1,889 קיבלו תרופת דמה.

לדברי החוקרים, נבדקים אשר טופלו ב-Darbepoetin alfa קיבלו בנוסף זריקות תקופתיות תת-עוריות של התרופה במטרה להגביר את רמות ההמוגלובין בדמם לערך של 13 g/dl. באם נבדק כלשהו מקבוצת הביקורת ירד ברמת ההמוגלובין לערך מסוכן (של מתחת ל-9 g/dl), קיבל ‘טיפול הצלה’ של Darbepoetin עד אשר רמות ההמוגלובין בדמו שבו לערך הגבוה מסף זה.

בעת ניתוח התוצאות, חילקו החוקרים את הנבדקים לשתי קבוצות- אלו עם רמות המוגלובין אשר עלו במהירות בתגובה למינונים ראשונים של Darbepoetin alfa, ואלו אשר גופם הגיב פחות בחוזקה, עם רמות המוגלובין שנותרו נמוכות חרף הטיפול. אלו האחרונים הראו לדבריהם שיעור תמותה גבוה יותר, וכן שיעורים גבוהים יותר של אוטם לבבי, שבץ מוחי או אי ספיקת לב.

החוקרים מזכירים כי אין בכוחו של מחקר זה לקבוע שמא אנשים אלו היו בעלי סיכון מוגבר לתוצאות אלו בשל מצב בריאותי ירוד יותר מלכתחילה, או שמא הדבר נובע מפעולה כלשהי של התרופה עצמה. עם זאת, הם טוענים כי ממצאיהם אלו מעלים את השאלה שמא הטיפול באנמיה צריך להיקבע על פי תגובת החולה לטיפול בתכשיר. לדבריהם, תוצאותיהם מציעות כי יתכן וניתן יהיה להיעזר בתגובה למינונים הראשונים על מנת לזהות את אלו מהחולים המצויים בסיכון מוגבר במחקרים עתידיים.

כך למשל, באם רמות ההמוגלובין של נבדק זה או אחר אינן משתפרות לאחר חודש או חודשיים של טיפול כנגד אנמיה, יתכן ומוטב להפסיק את השימוש בתכשיר ולשקול טיפולים חלופיים, מציעים החוקרים. מצב של אנמיה קלה עשוי להוות סיכון קרדיווסקולארי נמוך יותר במקרה שכזה לעומת המשך או העלאת המינון בניסיון להשיג רמות המוגלובין תקינות. מאידך, עבור חולים המגיבים מהר מדי לתרופה, יתכן ויהיה בטוח יותר לטפל בהם עד אשר משיגים את ערך היעד התקין המומלץ בידי ה-Food and Drug Administration (FDA) האמריקאי.

NEJM 2010

לידיעה ב-DocGuide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה