Nephrology Other

פחמימות מורכבות וחומצות שומן חד-רוויות עשויות לסייע לטיפול בתסמונת המטבולית (מתוך Journal of Nutrition)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ספטמבר 2010 של ה- Journal of Nutrition, עולה כי דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות ובחומצות שומן ארוכות שרשרת, עשויה לשפר את פרופיל השומנים לאחר הארוחה במטופלים עם תסמונת מטבולית.

החוקרים כותבים כי לצריכת השומנים יש תפקיד משמעותי בהתפתחות התסמונת המטבולית. הם שיערו כי באנשים עם תסמונת מטבולית, כמות ואיכות השומן בתזונה עשויים להשפיע על מטבוליזם הליפופרוטאינים לאחר הארוחה.

מחקר ה-LIPGENE הינו מחקר אקראי מבוקר רב-מרכזי. החוקרים חילקו את המשתתפים באקראי ל-1 מ-4 תכניות דיאטה בנות 12 שבועות:

1.      דיאטה עשירה בחומצות שומן רוויות (High-Saturated Fatty Acid, HSFA) שכללה 38% מצריכת הקלוריות כשומנים ו-16% מצריכת הקלוריות כחומצות שומן רוויות.

2.      דיאטה עשירה בחומצות שומן חד-רוויות (High Monounsaturated Fatty Acid, HMUFA) שכללה 38% מצריכת הקלוריות כשומן ו-20% מצריכת הקלוריות כחומצות שומן חד רוויות.

3.      דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות (Low-Fat, High-Complex Carbohydrate, LFHCC) שכללה 28% מצריכת הקלוריות כשומן, בתוספת 1.24 גרם ליום של חומצות שומן ארוכות שרשרת (n-3) רב-בלתי-רוויות (יחס Eicosapentaenoic acid: Docosahexaenoic acid של 1:4/1)

4.      דיאטת LFHCC עם תוסף פלסבו של שמן חמניות.

לפני ואחרי המחקר קיבלו המשתתפים “ארוחת מבחן” (fat challenge) עם שומן בהרכב זהה לדיאטות המחקר, והחוקרים מדדו את רמות הכולסטרול, טריגליצרידים, apolipoprotein B (apo B), apo B-48, apo A-I, LDL, HDL, Retinyl palmitate, ורמות apo B בליפופרוטאינים עשירים בטריגליצרידים (TG-rich lipoproteins, TRL) של המשתתפים בצום ולאחר הארוחה.

מתוצאות המחקר עולה כי בהשוואה לקבוצות ה-HSFA ו-LFHCC, בקבוצת ה-HMUFA נצפה פינוי מוקדם ומהיר יותר של טריגליצרידים (p<0.001) ושל large TRL-TG (p=0.009) לאחר הארוחה. החוקרים מוסיפים כי בקבוצת ה-LFHCC (n-3) נצפו רמות טריגליצרידים נמוכות יותר לאחר הארוחה, בהשוואה לקבוצות האחרות (p<0.001).

במשתתפים בקבוצות ה-LFHCC נצפתה עליה מובהקת בשטח תחת העקומה (AUC) של רמות הטריגליצרידים, large TRL-TG, TRL, TRL-retinyl palmitate, ו- TRL-apo Bלאחר ההתערבות, לעומת הערכים לפני ההתערבות. החוקרים מציינים כי לא נמצא קשר בין דיאטת LFHCC (n-3) לאורך זמן ובין הגברת מטבוליזם הטריגליצרידים וה-TRL לאחר הארוחה.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי דיאטות LFHCC (n-3) ו-HMUFA עשויות לשפר את ההפרעות המטבוליות לאחר הארוחה באנשים עם תסמונת מטבולית. לדבריהם, נטילת תוסף חומצות שומן ארוכות שרשרת רב-בלתי-רוויות (LC(n-3) PUFA), עשויה למנוע את העלייה ברמות הטריגליצרידים לאחר הארוחה הכרוכה בדיאטת LFHCC.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין כי לא ניתן היה לוודא בצורה מדוייקת את היענות המשתתפים להוראות התזונתיות, וכי תוסף ה-LC-PUFA ניתן כקפסולות ולא כצריכת דגים מוגברת.

החוקרים מסכמים כי צריכה ארוכת טווח של תזונה דלת שומן ועשירה בפחמימות המשלבת LC-PUFA, וכן תזונה עשירה ב-MUFA, עשויות לשפר את פרופיל השומנים לאחר הארוחה במטופלים עם תסמונת מטבולית.          

J Nutrition. 2010;140:1595-1601

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

לדיון נוסף בנושא תוכלו לפנות לפורום e-Med HealthClub.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה