Nephrology Other

התכשיר Everolimus עשוי לשפר שרידות ללא התקדמות המחלה בחולים עם גידולים נוירואנדוקריניים של הלבלב (מתוך כנס World Congress on Gastrointestinal Cancer)

מאת ד”ר בן פודה שקד

משני מחקרים חדשים בשלב III אשר הוצגו בכנס ה-World Congress on Gastrointestinal Cancer ה-12 עולה כי יתכן והתכשירים Everolimus (אפיניטור) ו-Sunitinib (סוטנט) יהוו אפשרויות טיפול חדשות ומכוונות מטרה בחולים עם גידולים נוירואנדוקריניים של הלבלב.

החוקרים מזכירים כי שתי התרופות כבר מצויות בשוק ומשמשות לטיפול בסרטן כליה ובהתוויות אחרות. המידע החדש אודות השימוש בהן בהתוויה של גידולים נוירואנדוקריניים של הלבלב הוגש לרשויות המפקחות ביחס ל-Sunitinib, ומיועד להיות מוגש בקרוב עבור Everolimus.

החוקרים מסבירים כי גידולים נוירואנדוקריניים של הלבלב משפיעים על הרקמות המייצרות הורמונים באיבר זה, והינם נדירים יחסית, עם היארעות שנתית של כ-2-4 חולים למיליון בני אדם ברחבי העולם. עם זאת, ההיארעות מצויה בעלייה, ועלתה למעשה פי ארבע בשלושת העשורים האחרונים, על פי נתונים של ה-National Cancer Institute. הטיפול הנפוץ ביותר לגידולים אלו הינו הסרה כירורגית, אשר עשויה להביא לריפוי, ואולם חולים אשר אינם מתאימים לאפשרות הניתוחית טופלו עד כה בתכשירים כימותרפיים. כעת, נראה כי האפשרות של תכשירים מכווני מטרה מתווספת לטיפולים הקיימים, עם רעילות מופחתת ונוחות של מתן פומי. ראוי לציין כי שני המחקרים האמורים מומנו בידי חברות התרופות המייצרות.

התוצאות האחרונות בנושא עולות ממחקר אשר פורסם בכנס, ומראה כי הטיפול ב-Everolimus הביא לעלייה משמעותית בשרידות ללא התקדמות המחלה במחקר מבוקר שלב III אשר כלל 410 חולים. המחקר בוצע תוך השוואת הטיפול לתרופת דמה, והינו המחקר הגדול ביותר שנערך מעולם על סוג זה של גידולים סרטניים. החוקרים הראו כי הטיפול בתרופה הביא לעלייה של 11 חודשים בממוצע בשרידות ללא התקדמות המחלה, וזאת לעומת 4.6 חודשים בקבוצת החולים אשר טופלו בתרופת דמה ובטיפול תומך מיטבי (HR, 0.35; p<0.0001).

התוצאות דומות לשיפור שנצפה בשרידות ארוכת הטווח בעקבות הטיפול ב-Sunitinib, במחקר שלב III אחר אשר דווח מוקדם יותר השנה, ובו נאלצו החוקרים להפסיק את המחקר מוקדם מהמתוכנן בשל היתרון שהתגלה. באותו מחקר נכללו 171 חולים, ודווח כי הטיפול ב-Sunitinib הביא לשרידות ללא התקדמות המחלה של 11.4 חודשים, לעומת 5.5 חודשים בקבוצת החולים אשר טופלו בתרופת דמה ובטיפול תומך מיטבי (HR, 0.418; p<0.0001). נתונים חדשים מאותו מחקר דווחו כעת בכנס האמור.

לדברי החוקרים, השרידות הכוללת החציונית בתום שנה של מעקב הייתה 90% בקבוצת ה-Sunitinib ו-70% בקבוצת תרופת הדמה. הנתונים האחרונים, בתום 20 חודשי מעקב, מראים כי התועלת בעקבות הטיפול בתרופה נמשכת, עם שרידות כוללת שנותרה 90%, לעומת פחות מ-60% בקבוצת הביקורת (HR, 0.409; p<0.0204).

מאחר והתוצאות ביחס לשרידות ללא התקדמות המחלה היו דומות כל כך, החוקרים טוענים כי הופתעו מכך שלא נצפתה תועלת לשרידות הכוללת במחקר ה-Everolimus, בו נמשך המעקב שנתיים.

מומחה מטעם Novartis Oncology אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים מציין כי לא נצפה הבדל בין עקומות השרידות, ומסביר כי הדבר היה צפוי בשל מבנה המחקר, המאפשר לחולים המטופלים בתרופת דמה לעבור לקבוצת ה-Everolimus מרגע שמחלתם מתקדמת. לפיכך, המחקר השווה למעשה בין Everolimus שניתן מלכתחילה ובין Everolimus שניתן מאוחר יותר, הוא טוען. מבנה זה תוכנן כך בכוונה תחילה, מאחר ומהווה את האפשרות היחידה מבחינה אתית, לאור היתרון שכבר הודגם בשימוש ב-Everolimus בחולים עם גידולים נוירואנדוקריניים של הלבלב במחקר קודם בשלב II.

המומחה מוסיף כי המחקר שבחן את התכשיר Sunitinib תוכנן מעט שונה, כך שעל פי הבנתו לא הייתה סמיות, והוצע לחולים אשר טופלו בתרופת הדמה לעבור לתרופת המחקר הפעילה כעבור פרק זמן המוגדר מראש.

עם זאת, דובר מטעם חברת Pfizer השיב כי לא זה היה המקרה, ומציין כי הפרוטוקול של מחקר ה-Sunitinib קבע כי ניתן להסיר את הסמיות גם לאחר שחולה מפסיק את הטיפול התרופתי בשל התקדמות הגידול שלו על פי קריטריוני RECIST בהערכת הרופא המטפל. בנקודת זמן זו, באם החולה מטופל היה בתרופת הדמה, קיימת הייתה האפשרות לעבור למחקר המשך תוך שימוש ב-Sunitinib בתווית גלויה, וזאת על פי החלטת הרופא המטפל.

המומחים מסכימים כי התוצאות החדשות עשויות להוביל לשינוי באופן הטיפול בחולים עם גידולים נוירואנדוקריניים של הלבלב. בעבר, חולים אשר לא התאימו לטיפול ניתוחי טופלו בכימותרפיה, לרבות Streptozocin, Anthracyclines ו-Fluoropyrimidines, אולם הראיות עליהן התבססו טיפולים אלו מקורם במחקרים ישנים ואינן מראות תועלת ברורה, בניגוד לתוצאות המחקרים החדשים הבוחנים את התכשירים מכווני המטרה. בנוסף, אלו האחרונים הינם פחות רעילים לטענתם ובעלי היתרון של מתן פומי.

החוקר העומד מאחורי מחקר ה-Sunitinib מציין כי הוא נוהג לבחור בתכשיר זה כבחירתו הראשונה, ואולם מוסיף כי יתכן והוא מוטה בשל הניסיון הרב יותר שיש לו עם התרופה והעובדה כי ערך את המחקר שבחן אותה. לדבריו, לא היה מסכן את האפשרות של שרידות כוללת ארוכה יותר עבור החולה, מאחר והראיות ממחקרו מראות כי ככל שמתחילים את הטיפול ב-Sunitinib מוקדם יותר, כך התועלת הצפויה רבה יותר. החוקר עצמו היה לפיכך מציע להתחיל בטיפול ב-Sunitinib ובאם החולה מראה התקדמות של המחלה, היה עובר לנסות את הטיפול ב-Everolimus. לדבריו, כך עושה עם תרופות אלו גם בהקשר של סרטן כליות. הוא מזכיר כי קודם לכן עמדה השרידות הכוללת החציונית של חולים עם גידולים נוירואנדוקריניים מתקדמים של הלבלב על 24 חודשים.

מומחה נוסף בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי שני המחקרים שלב III בטיפול ב-Everolimus וב-Sunitinib מראים תוצאות מבטיחות ודי דומות. בעיניו המדובר בחדשות טובות, שכן הסבילות של התרופה עשויה להיות שונה בין מטופל ומטופל, כך שיש יתרון בעובדה שיש יותר מתכשיר אחד בו ניתן לבחור.

המומחה מסביר כי גידולים נוירואנדוקריניים של הלבלב נתפשים ככלל כאינדולנטיים, אם כי מרביתם מתגלים בשלב מתקדם. בעבר, האפשרויות הטיפוליות בחולים אלו היו מוגבלות לדבריו, כשהגישה התרופתית העיקרית הייתה טיפול הורמונאלי עם Octreotide (סנדוסטטין). תכשירים כימותרפיים שימשו עם יעילות מוגבלת, והם פחות יעילים בגידולים עם התמיינות גבוהה. לעומת אלו, תכשירים מכווני מטרה הינם בעלי תפקיד ברור, הוא מסכם.

מתוך כנס ה-World Congress on Gastrointestinal Cancer ה-12 שנערך בחודש יולי 2010 בברצלונה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה