Nephrology Other

האם ARB מגנים טוב יותר מפני סוכרת בהשוואה למעכבי ACE?

ממטה-אנליזה חדשה, שפורסמה בגליון 20 בינואר של Lancet, עולה כי ARB (Angiotensin Receptor Blockers) מלווים בסיכון הקטן ביותר, מבין כל התרופות נגד יל”ד, להתפתחות סוכרת.

מטה האנליזה כלל ממצאים אודות 143,153 חולים מ-22 מחקרים, ומצאה כי ל-ARB קשר חלש יותר עם התפתחות סוכרת חדשה, בהשוואה למעכבי ACE, שהיו שניים מבחינת הסיכון הנמוך ביותר. הן ARB והן מעכבי ACE הגנו טוב יותר מפני התפתחות סוכרת, בהשוואה לפלסבו. במקום השלישי היו חסמי סידן, שהראו השפעה דומה לפלסבו, וחסמי ביתא ומשתנים היו במקומות הרביעי והחמישי, בהתאמה, עם סיכון מוגבר בהשוואה לפלסבו.

Network Meta-analysis הוא מושג חדש יחסית, המאפשר לערוך השוואה בין מגוון תרופות, ע”י הכללת כל המחקרים הקליניים הרלוונטים ושילוב הן השוואות ישירות של תרופה אחת עם אחרת, והן השוואות בלתי-ישירות של שתי תרופות, שלא בהכרח הושוו אחת לשניה ישירות. השוואה בלתי-ישירה זו רלוונטית בעיקר במקרה של השוואת מעכבי ACE עם ARB, שכן שתי משפחות תרופות אלו, לא הושוו ישירות במחקר בקנה מידה גדול.

החוקרים השתמשו באנלוגיה מעולם הפוטבול בכדי להסביר את המונח Network Meta-analysis. לדבריהם, אם שתי קבוצות פוטבול ישחקו זו מול זה בפעם הראשונה בתחרות מסוימת, ניתן יהיה לקבל מושג כיצד הם ישחקו ע”י בדיקה כיצד כל קבוצה תיפקדה מול קבוצה שלישית במשחקים קודמים. אם שיקגו ברס הביסו את הקבוצה השלישית בפער גדול, אך ניו-אורלינס סיינטס השיגו רק תיקו עם אותה קבוצה, ניתן לומר כי השיקגו ברס נראים טובים יותר מניו אורלינס סיינטס. זו השוואה בלתי-ישירה. אותו הדבר ניתן לקבוע עם תרופות במחקרים קליניים, ולנסות ולנחש איזו מהן עשויה להיות טובה יותר מהשניה בהיבט מסוים. ע”י הכללת מגוון מחקרים קליניים, עם מגוון תרופות נגד יל”ד, במטה-אנליזה אחת, ניתן לערוך את כל ההשוואות הישירות והבלתי-ישירות, וכל המידע נאסף ומדרגים את התרופות מבחינת אותו היבט ספציפי שנבדק.

הם מוסיפים כי כל עוד כל המחקרים רנדומליים, תהליך החלוקה האקראית צריך למנוע כל הטיה אפשרית. מטה-אנליזה מסוג זה תהיה הטובה ביותר כאשר כוללים מחקרים דומים. באופן כללי, בדומה ל-P Value, ככל שיש יותר אפסים ב-Incoherence Value, אך ההתאמה גבוהה יותר בין המחקרים, והתוצאות מהימנות יותר. במטה אנליזה הנ”ל יש Incoherence Value של 0.000017, כלומר, יש 4 אפסים לאחר הנקודה העשרונית מספר קטן מאוד, המצביע על תוצאות בעלות מהימנות גבוהה. 3 אפסים יהיו די טובים, אך שני אפסים עשויים להעיד על ספק רב יותר.

במאמר מציינים הכותבים כי 4 מטה-אנליזות עצמאיות הוכיחו כי מעכבים ישירים של ציר רנין-אנגיוטנסין, מורידים את הסיכון להיארעות סוכרת, אך לא נערכה השוואה במחקרים אלו בין מעכבי ACE ובין ARB.

הם נעזרו בטכניקה של Network Meta-Analysis, בכדי להעריך את יחס הסיכויים להתפתחות סוכרת במהלך טיפול ארוך טווח בתרופות נגד יל”ד, על-בסיס מספרי המשתתפים עליהם דווח, עם או בסיכון להיארעות סוכרת. הם כללו 48 קבוצות אקראיות של 22 מחקרים קליניים, עם 143,153 משתתפים, ללא סוכרת בעת החלוקה.

החוקרים טוענים כי טכניקה זו מתגברת על ההטרוגניות המשמעותית במטה-אנליזה מסורתית, עבור מספר משפחות תרופות לעומת כל יתר התרופות האחרות נגד יל”ד, מאחר שמאפשרת לקבוע את הסיכון לאורך כל משפחות התרופות נגד יל”ד, ואינו מוגבל להשווה בין קבוצת תרופות אחת לעומת כל שאר הקבוצות. הממצאים איתנים, בכל הנגוע להערכה הנמוכה של Incoherence במודל. הם מציינים כי התוצאות עקביות עם אלו של מטה אנליזות קודמות, והולכות מעבר, ומספקות תמונה מלאה של מאפייני התרופות לטיפול ביל”ד, הקשורות בהיארעות של סוכרת.

תוצאות מטה-האנליזה עומדות בקנה אחד עם הצפוי בעקבות טיפול ב-ARB ומעכבי ACE, ומציגות את התוצאות המגנות הטובות ביותר מפני סוכרת, וחסמי ביתא ומשתנים הציגו את הפרופיל הסוכרתי הגרוע ביותר. החוקרים מקווים שאחרים בתחום יראו במאמר הנוכחי סיבה מספיק טובה להשתמש ב-Network Meta-Analysis גם בתחומים אחרים.

החוקרים מוסיפים כי הם לא יכולים להסביר מדוע ARB עשויים להגן טוב יותר מפני סוכרת, בהשוואה למעכבי ACE, אך כיום נערכים מספר מחקרים גדולים, המשווים בין שני סוגי התרופות, וכאשר הם יושלמו ניתן יהיה לדעת מה הסיבה.

בהתייחסות למאמר נכתב כי שיטת המחקר (Network Meta-Analysis) היתה יסודית ומקיפה, ומאשרת ומרחיבה את הממצאים ממחקרים קודמים. כמו כן, מאחר שיש למעלה מ-20 מליון חולים המטופלים במשתנים מסוג Thiazide, ומספר שווה כמעט של מטופלים בחסמי ביתא, הסיכון המוגבר לסוכרת עם תרופות אלו, יתורגם ל-250,000 מקרים של סוכרת חדשה, רבע מהמקרים החדשים של סוכרת כל שנה בארה”ב. שכיחות השמנת-יתר, סינדרום מטבולי וסוכרת, גדלה פי שתיים בארה”ב, בתוך עשור. חולים הסובלים מיל”ד מצויים בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת, בהשוואה לחולים מקבילים עם רמות ל”ד תקינות.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה