Nephrology Other

האם אין יתרון ברמת המוגלובין בחולים עם מחלת כליה כרונית? (N Engl J Med)

משני מחקרים חדשים עולה כי נירמול רמות המוגלובין בחולים אנמיים עם מחלת כליה כרונית, אינה משפרת את מצבם. למעשה, העלאת רמת המוגלובין ל-13.5 גרם לד”ל עשויה להעלות את הסיכון לאירועים לבביים. במקום זאת, יש לטפל באנמיה במטרה להגיע לרמת יעד נמוכה יותר.

אנמיה היא מצב שכיח בחולים עם מחלת כליה כרונית. למרות שמקובל לטפל באנמיה, מחקר קודם באשר לסיכונים ותועלות שהשגת רמות המוגלובין נורמליות, העלה תוצאות סותרות.

במסגרת מחקר CREATE (Cardiovascular Risk Reduction by Early Anemia Treatment with Epoetin Beta), החוקרים העריכו חולים עם מחלת כליה כרונית בדרגה 3 או 4, ואנמיה קלה עד מתונה (רמת המוגלובין של 11.0-12.5 גרם לד”ל), אך ללא מחלה קרדיווסקולרית מתקדמת.

603 המשתתפים מ-22 מדינות אירופאיות חולקו באקראי לקבוצה 1 (המוגלובין מטרה של 13-15 גרם לד”ל), או קבוצה 2 (10.5-11.5 גרם לד”ל). המשתתפים נרשמו בשנים 2000 ו-2002, והחוקרים אחרו אחר המשתתפים עד שנת 2004. זריקות תת-עוריות של 2000 IU Erythropietin ניתנו כל שבוע, עד להשגת רמת המטרה.

בסיום המחקר, שתי הקבוצות לא היו שונות באופן משמעותי במדד הראשי זמן עד לאירוע קרדיווסקולרי ראשון. הם גם היו דומים בתמותה מכלל הסיבות, ותמותה עקב מחלה קרדיווסקולרית.

הפקטור היחיד שהיה שונה, היה מדד איכות החיים, שהיה גבוה יותר באופן משמעותי לאחר שנה אחת, בקבוצת המטופלים במטרה להשיג רמת המוגלובין גבוהה יותר.

למרות שדרגת האנמיה היא מדד חזק לפרוגנוזה גרועה, החוקרים מאמינים כי תיקון מלא של האנמיה אינו משפר את התוצאות. הם גורסים כי פקטורים הגורמים לאנמיה, ולא האנמיה עצמה, הינם בעלי השלכות שליליות.

במאמר השני, החוקרים ממחקר CHOIR (Correction of Hemoglobin and Outcomes in Renal Insufficiency), דיווחו על 1432 עם מחלת כליה כרונית, מ-130 אתרים בארה”ב. מחציתם חולקו לרמת מטרה של המוגלובין של 13.5 גרם לד”ל, ומחציתם לרמת מטרה של 11.3 גרם לד”ל.

המדד העיקרי הורכב מתמותה, אוטם לבבי, שבץ ואישפוז עקב אי-ספיקת לב, ללא Renal Replacement Therapy.

במהלך חציון מעקב של 16 חודשים, נרשם מספר גדול יותר באופן משמעותי של חולים שהשיגו את המדד העיקרי, בקבוצה שטופלה במטרה להשיג רמת המוגלובין נמוכה יותר (17.5% לעומת 13.5%, p=0.03). עם זאת, לא נרשמו הבדלים באיכות החיים.

ועדת הביקורת הפסיקה את המחקר לאחר ניתוח הביניים השני מבין ארבעה, לאור הסבירות הנמוכה מאוד לזיהוי יתרון אמיתי בשמירה על רמת המוגלובין גבוהה.

באשר לשאלה מדוע המחקר לא מצא סיכון מוגבר לאירוע קרדיווסקולרי, החוקרים מעלים את האפשרות שהמשתתפים היו בסיכון קרדיווסקולרי גבוה יותר, כפי שבא לידי ביטוי בשיעור גבוה פי 3 של סיבוכים, בהשוואה למחקר CREATE. כמו כן, המשתתפים במחקר CHOIR היו מבוגרים יותר (גיל ממוצע של 66 שנים, בהשוואה ל-59 שנים).

מחקר CREATE ומחקר CHOIR אינם ממליצים על נירמול רמות המוגלובין ל-13 גרם לד”ל, למרות שייתכן שיש צורך בטיפול לשמירה על רמות גבוהות מ-10 גרם לד”ל.

הממצא המפתיע ביותר הוא שרמת המוגלובין מטרה גבוהה אינה משפרת את ההיפרטרופיה בחדר שמאל במחקר CREATE, ואכן, העלתה את הסיכון לאי-ספיקת לב בשני המחקרים.

לעת עתה, נראה כי מומלץ להימנע מתיקון אנמיה בחולים עם מחלת כליה כרונית.

N Engl J Med 2006;355:2071-2098,2144-2146.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד עיכוב מתון בלבד בהתרוקנות קיבה של מזון מוצק ולא תועד כל עיכוב משמעותי בהתרוקנות נוזלים, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו, עדות לכך שייתכן ואין צורך בהפסקת הטיפול בתרופות אלו לפני התערבות ניתוחית, כך כותבים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה