Nephrology Other

מחלת כליה כרונית צריכה לעודד הערכה של גורמי סיכון קרדיווסקולרים (מתוך Archives of Internal Medicine)

מידע חדש, שפורסם במהדורת ספטמבר של Archives of Internal Medicine, ואשר מגיע ממחקר Framingham Heart, מאשר שלחולים עם CKD (מחלת כליה כרונית) יש שכיחות גבוהה יותר של גורמי סיכון קרדיווסקולרים בהשוואה לנבדקים ללא מחלת כליה והם פחות עתידים להיות בעלי שליטה אופטימאלית במצבים נלווים של יתר לחץ דם או סוכרת.

אבחון של מחלת כליה כרונית צריכה לעודד את הרופאים לחפש טוב יותר את גורמי הסיכון הפוטנציאלים הללו.

מבוגרים עם מחלת כליה כרונית נמצאים בסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית ויש להם שיעורים גבוהים יחסית של יתר לחץ דם, ערכי LDL כולסטרול גבוהים וסוכרת ושיעורים נמוכים של שליטה על גורמי סיכון קרדיווסקולרים אלה. לדברי החוקרים, המסר הוא שגורמי סיכון אלה צריכים להיות מזוהים ואז יש לטפל בהם בצורה אגרסיבית על ידי הרופאים.

ממצאי מחקר Framingham

CKD  בדרגה קלה בינונית הוא גורם סיכון למחלה קרדיווסקולרית (CVD), שני המצבים חולקים גורמי סיכון רבים, כגון סוכרת, יתר לחץ דם, השמנה, אב-נורמליות בשומנים ועישון. אך העול של גורמי סיכון קרדיווסקולרים בקרב נבדקים עם מחלת כליה לא אופיין היטב.

במחקר הנוכחי החוקרים השוו את השכיחות של גורמי סיכון ל-CVD המתוקננים לגיל ולמין ואת הטיפולים והשליטה בהם ב-3258 נבדקים, במחקר “צאצא” של מחקר Framingham בין השנים 1998 ו-2001.

CKD הוגדר כ- GFR (Glomerular filtration rate) הנמוך מ- 59 mL לדקה פר 1.73 מטר מרובע בנשים ונמוך מ-64 ml לדקה פר 1.73 מטר מרובע בגברים.

השכיחות של CKD בדגימה זו הייתה 8.6% (281/3258) מתוך הנבדקים, שהשתתפו במחקר. מתוכם, ליותר מ-96% הייתה CKD בשלב 3 (ערך GFR מעל או שווה ל-30-59 עבור 64 ml לדקה פר 1.73 מטר מרובע בנשים ומעל או שווה ל-30-64 ml לדקה פר 1.73 מטר מרובע עבור גברים). לשאר הנבדקים הייתה מחלה בשלב 4 או 5.

נבדקים עם CKD היו יותר מבוגרים, יותר שמנים והיו יותר עתידים להיות עם ערכים לא תקינים של HDL כולסטרול נמוך ורמת טריגליצרידים גבוהה בהשוואה לקבוצת הביקורת שלהם ללא CKD. לנבדקים עם CKD גם הייתה יותר שכיחות של רמות גבוהות של LDL והם היו יותר עתידים לקבל טיפול להורדת רמת השומנים, למרות שהשינויים האחרונים, שצוינו לא היו משמעותיים סטטיסטית.

לנבדקים עם CKD הייתה שכיחות יותר גבוהה של יתר לחץ דם והם היו יותר עתידים לקבל טיפול להורדת לחץ הדם בהשוואה לנבדקים ללא CKD, אך הם היו פחות עתידים בצורה משמעותית להשיג שליטה אופטימאלית בלחץ הדם.

בדומה לכך, לנבדקים עם CKD הייתה שכיחות יותר גדולה של סוכרת והם קיבלו יותר תרופות לטיפול בסוכרת, אך הם יותר פחות עתידים להשיג ערך מטרה של HbA1C הנמוך מ-7%.

החוקרים מסמכים ואומרים כי יש למקד את המאמצים על חינוך של מספקי הטיפול הרפואי בנוגע לצורך לטפל בגורמי הסיכון למחלה קרדיווסקולרית בנבדקים עם CKD, כאשר המטרה האולטימטיבית היא הורדת התקדמות מחלת הכליה הכרונית וקידום של ירידות בתחלואה ובתמותה הקרדיווסקולרית. בהינתן השכיחות הגבוהה של גורמי סיכון למחלה קרדיווסקולרית והרמות הנמוכות יחסית של שליטה בגורמי סיכון אלה, ייתכן ויש צורך לטפל יותר אגרסיבית ב- CKD  בתת קבוצה ספציפית זו של נבדקים.

Arch Intern Med. 2006;166:1884-1891

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה