Nephrology Other

קפה נטול-קפאין עשוי להעלות את רמות ApoB (מתוך כנס שנתי של AHA)

שתיית מספר כוסות קפה נטול-קפאין ביום מביאה לעליה ברמות Apolipoprotein B (ApoB), מרקר מעבדתי לסינדרום מטבולי. לדברי חוקרים שהציגו את תוצאות המחקר שלהם בכנס של American Heart Association, עליה ברמות ApoB ו-Nonestrified Fatty Acid (NEFA) נרשמו רק בקרב נבדקים שצרכו קפה נטול-קפאין ולא קפה המכיל קפאין.

החוקרים לא מאמינים שקפה מהווה בעיה בריאותית, אך ברור שיש הבדל בין קפה המכיל קפאין וקפה נטול-קפאין. החוקרים טוענים שאדם שחושש בשל רמות הכולסטרול בדמו צריך לחשוד בקפה נטול-קפאין כגורם התומך ברמות אלו.

החוקרים ערכו את המחקר במטרה לבדוק את השפעות קפה נטול-קפאין וקפה המכיל קפאין על רמות אינסולין וגלוקוז בצום. במסגרת המחקר השתתפו 187 נבדקים שחולקו באקראי לקבוצה שלא שתתה קפה (59 נבדקים), קפה המכיל קפאין (66 נבדקים) וקפה נטול-קפאין (62 נבדקים), בכמות של 3-6 כוסות ביום, למשך 3 חודשים. המאפיינים בתחילת המחקר היו דומים בשלוש הקבוצות.

המשתתפים קיבלו הוראות כיצד לחלוט את הקפה ולאחר מכן קיבלו שקיות לא-מסומנות של קפה מחברה מוכרת, מים וכוסות, כמו גם מכונות קפה ופילטרים. ההיענות נמדדה לפי משקל השקיות שהוחזרו. החוקרים איפשרו שתיית קפה שחור בלבד, ללא תוספת קרם או סוכר. החוקרים ניתחו את צריכת המזון היומית כדי לוודא ששינוי כלשהו ברמות בדם לא נובע משינוי תזונה.

החוקרים מדדו את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי, BMI, קצב הלב, ורמת כולסטרול כללי, LDL ו-HDL, כמו גם מרקרים מעבדתיים לתסמונת מטבולית, כולל גלוקוז, NEFA, ApoB ורמות HDL-2.

בסיום המחקר, שלוש הקבוצות הראו שינוי דומה ברמות כולסטרול כללי, טריגליצרידים, HDL, לחץ דם, קצב לב ו-BMI. בנוסף, לא נמצא הבדל משמעותי ברמות אינסולין, גלוקוז או HDL-2 בצום בין הקבוצה שצרכה קפה נטול-קפאין ובין אלו ששתה קפה עם קפאין.

אבל, קפה נטול-קפאין הביא לעליה משמעותית ברמות ApoB של 8% (P<0.001), בהשוואה למצב בתחילת המחקר. רמות ApoB לא השתנו באופן משמעותי בשתי הקבוצות.

קפה נטול-קפאין הביא גם לעליה של 18% ברמות NEFA בדם, שיעור שכמעט היה בעל משמעות סטטיסטית, בהשוואה להעדר כל שינוי משמעותי ברמות NEFA בשתי הקבוצות האחרות. קיים הבדל בין קפה נטול-קפאין וקפה המכיל קפאין, ולא מדובר בקפאין.

מאוד סביר שההבדל נובע מזני גרגירי הקפה המשמשים להכנת קפה נטול-קפאין וקפה עם קפאין. קפה נטול-קפאין מוכן מגרגירים גסים יותר הקרויים Coffee Robusta ואילו מקור קפה המכיל קפאין ב-Arabic Bean שהם יותר רכים.

כאשר מכינים קפה נטול-קפאין, הגרגירים עוברים תהליך של מיצוי פיגמנטים צמחיים ומרכיבים אחרים המקנים לקפה את הטעם, כך שמשתמשים בגרגירים קשים יותר.אולם, החוקרים מציינים כי הגרגירים הקשים עשויים להביא לעליה ברמות NEFA , שיביאו לעליה בייצור ApoB.

בעוד שלא נמצא הבדל משמעותי ברמות HDL-2 בין שלוש הקבוצות, ניתוח נוסף הראה כי בנבדקים הסובלים מעודף משקל עם BMI גבוה מ-25 ק”ג למטר בריבוע, שתיית קפה נטול-קפאין הביאה לעליה של 50% ברמות HDL-2. אולם, נבדקים שלא סבלו מעודף משקל הראו ירידה של 30% ברמות HDL-2.

התגובה נובעת ככל הנראה מהעובדה שרמות HDL-2 בנבדקים בעודף משקל היו נמוכות מלכתחילה, ולכן הגיבו טוב יותר.

קפה נטול-קפאין מעלה את חומצות השומן ומביא לעליה ברמת ApoB.

החוקרים מציינים כי מהממצאים נרשמה עליה של 5-6 מ”ג לד”ל ברמות LDL, שאינה בעלת משמעות סטטיסטית, אך יכולה להיות בעלת חשיבות קלינית כאשר מנסים להורד את רמת LDL של המטופל.

הממצאים עשויים להיות רלוונטים לרופאים שמעודדים גישה המתייחסת למכלול אורח החיים של המטופל, אם מטופל מנסה לאזן את רמות הכולסטרול, תשומת לב לממצאים אלו עשויה להיות חשובה. ניתן לומר באופן חד-משמעי כי קפה המכיל קפאין אינו גורם לעליה בכולסטרול.

ד”ר אקל, נשיא AHA, טען כי למרות שהמחקר תוכנן היטב הוא אינו מייעץ לציבור לשנות את הרגלי צריכת הקפה בשלב זה. קפה לא הוכח כמזיק למברית האנשים תחת מרבית הנסיבות.

בעוד שיש נבדקים המגיבים לקפאין, מרבית הנתונים בספרות הרפואית מראים כי קפה חסר תופעות לוואי על הבריאות של מרבית האנשים.

למרות שהממצאים אודות NEFA ו-ApoB מעוררים דאגה, יש להעריך את ההשפעות המטבוליות המתונות במחקר נוסף בטרם ניתן להתייחס לממצאים אלו ברצינות.

AHA 2005 Scientific Sessions: Abstract 3852. Presented Nov. 16, 2005.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה