Nephrology Other

הטיפול הקרדיולוגי בחולי אי ספיקה כליתית – טעון שיפור ! – התייחסות ד”ר וויסגרטן, עורך הנפרולוגיה למחקר בנושא

בהתייחס לדיווח שהצגנו בשבוע האחרון (מתוך ה- Am J Kidney Dis ) על ה”אפלייה” בטיפול תרומבוליטי לה “זוכים” חולי אי ספיקת כליות, מבקש ד”ר וייסגרטן, עורך הנפרולוגיה, יו”ר האיגוד לנפרולוגיה ומנהל המחלקה הנפרולוגית באסף הרופא להתייחס בקצרה לנושא:

אי ספיקה כליתית כרונית הינה גורם הסכון החזק ביותר למחלות קרדיווסקולריות. הקשר בין הכליה ללב קיים ברמות שונות מע עצבים סימפטטית, מע הרנין אנגיוטנזין, ההורמונים וזופרסין, אנדותלין, והפפטידים הנטריורטיים, בנוסף למכנה משותף של הגברת גורמי סכון “חדשים” crp, il6, endothelial dysfunxtion , בתחלואה בשני האברים. רמות הומוציסטאין בחולי אי ספיקה כליתית הן מהגבוהות שיש, וכנראה תורמות להגברת הסכון.

בחולי אי ספיקה כליתי נפוצים גם מחלה עורקית וסקולרית וגם קרדיומיופתיה.

המצב במטבולי באי ספיקה כליתית מזרז אתרוסקלרוזיס, מגביר קלציפיקציה של הפלקים, ומגביר קצב קרע הפלקים, עם פגיעה נכרת בתפקוד הדיאסטולי והסיסטולי של שריר הלב. בחולי אי ספיקה כליתית,יש שכיחות מגברת מאד של הפרעות קצב ומוות פתאומי.

.

לפי ה ukpds שכיחות התמותה הקרדיווסקולרית עולה מ 0.7% בחולים ללא חלבון בשתן עד 12.1% בחולי אי ספיקה כליתית. לפי סקירה אחרת התמותה בחולי אי ספיקה כליתית עולה עם עלית החומרה של אי הספיקה הכליתית מ 19.5% עד 45.7%.

לפיכך ברור שאי ספיקה כליתי כרונית הינה גורם סכון עצמאי למחלות לב ואתרוסקלרוזיס מתקדמת.

בחולי אי ספיקה כליתית סופנית בדיאליזה מידת הסכון היא הגדולה ביותר, הסכון הקרדיווסקולרי הגבוה ביותר ברפואה בכלל: 60% מכלל חולי הדיאליזה עברו MI  ! ( NEJM 339:799 1998 (.

אזון ל”ד בחולים אלה גרוע ביותר , בעקר הסיסטולי מזיק ולא מאוזן (hypertension 45:1119, 2005 )  ותורם לתחלואה. ל 80% מהחולים באי ספיקה כליתית סופניתיש יל”ד, ורק 30% מאוזנים.

גם לתסמונת המטבולית חלק בגורמים להתפתחות אי ספיקה כליתית כרונית ותחלואה קרדיווסקולרית בהמשך. למרות שכיחות מגברת של דיסליפידמיה בחולי אי ספיקה כליתית, הרי שבדיאליזה מתן סטטינים כבר אינו מועיל  (מחקר ה- 4D הגרמני).

מה שמפריע ביותר בטיפול בחולים אלו הוא שגם המעקב והטיפול הרפואי אינם הולמים בסקירה אחת דווח כי  ב58% מהחולים לא נבדקו ליפידים, ב70% מהסוכרתיים לא נבדק  HbA1C ( lancet 356:147,2000 ).

חולה אי ספיקה כלתית כרונית מגיע לעתים קרובות למיון עם תסמונת קורונרית חדה.

הפרוגנוזה של חולי התקף לב עם אי ספיקה כליתי כרונית גרועה הרבה יותר מהאוכלוסיה הרגילה, הן בפרוגנוזה מידית והן בפרוגנוזה למס שנים. (תמותה פי 5 ).

אין נתונים טובים כיצד לטפל בחולים ספציפיים אלו. ידוע שטיפול כרוני ע”י מעכבי האנזים המהפך, חוסמי בתא, אספירין, אלדקטון, וסטטינים יעילים באי ספיקה כליתית כרונית, אך הם מקבלים תרופות אלה בצורה פחותה מחולה רגיל, וכן עוברים reperfusion בצורה פחותה ) Ann Int Med 137:563, 2002 ) .

בחולים אקוטיים יש להוריד מינון ההפרינים בעלי משקל נמוך (כמו קלקסן) ונוגדי גליקופרוטאין IIb/IIIa , כך שיש להשתמש באלו בזהירות רבה בחולים אלה J.Invasive Cardiol 14 supp b 30b ) ) .

במצב הספציפי של STEMI  יש בעיות נוספות: כל שעה ללא פרפוזיה מוליכה לתמותה גבוהה יותר וירידה ביעילות הטיפול. בסדרות שפורסמו על תרומבוליזיס בחולי דיאליזה היו סבוכים ותמותה גבוהים ביותר , ולכן הומלצה אנגיופלסטיקה ראשונית כגישת הבחירה(   Rev Cardiovasc Med 4:125,2003). אך גם באנגיופלסטיקה ראשונית דווח על עד 40% שוק קרדיוגני, ותמותה עד 53%  ( Am J Cardiol 93:468, 2004 )  .

כך גם קייםקשר הדוק בין מחלה כליתית כרונית ובין רה-סטנוזיס וחסימה מאוחרת יותר של העורקים הקורונרים.  קרן אור אחת בנושא זה הינה פרסום חדש שחולי אי ספיקה כליתי העוברים pci+stenting הינם בעלי פרוגנוזה טובה יותר ( AJKD 45:1002, 2005 ) .

בחולי כליות העוברים cabg התמונה גרועה בצורה דומה התמותה עולה מ 1% עד 19% באשפוז עצמו, בעבודה אחת, ועד פי 6 בעבודה הגדולה אחרת ובכל זאת בעבודה אחת cabg היה מוצלח יותר מ pci . (KI 56:324,1999 ) .

לאור כל הנ”ל פורסם עתה מחקר נוסף בנושא, (Am J Kidney Dis 2005;46:595-602 ) המראה שחולי אי ספיקה כליתית מחכים יותר זמן למתן תרומבוליזיס,  למרות שלא היו יותר ארועים דמומיים בעקבות התערבות זו. בלי ספק זו בשורה טובה לקרדיולוג היכול עתה ללא חשש לתת תרופות טרומבוליטיות, אך עדיין יש לחשב המינון המתאים, ועדיין לא ברור מה הפרוצדורה העדיפה במקרים אלו.

יש צורך במחקר רב יותר על הנושא כדי לגבש עמדה ברורה בנושא. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלה הקשורה ל-IgG4 (או IgG4-Related Disease) חמורה יותר בקרב גברים, עם רמות ליפאז נמוכות יותר משמעותית ושכיחות גבוהה יותר משמעותית של מעורבות איברים, בהשוואה לנשים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל 328 משתתפים (69% גברים) עם אבחנה של מחלה הקשורה […]

  • כלבי טיפול עשויים לסייע בשיפור ההיענות של חולים לטיפולי המודיאליזה (Anthrozoos)

    כלבי טיפול עשויים לסייע בשיפור ההיענות של חולים לטיפולי המודיאליזה (Anthrozoos)

    כלבי טיפול במרפאות המודיאליזה עשויים לסייע לחולים להתמודד עם נטל הטיפול ולשפר את שיעורי ההיענות למשטר הטיפול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Anthrozoos. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המודיאליזה הינה התערבות רפואית הדורשת ביקורים תכופים וממושכים למרפאה כל שבוע, לכל החיים, כאשר ישנה חשיבות רבה להקפדה קפדנית למשטר הטיפול. התערבויות מבוססות-בעלי חיים […]

  • צריכה רבה של נתרן בתזונה מלווה בסיכון מוגבר לאטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatol)

    צריכה רבה של נתרן בתזונה מלווה בסיכון מוגבר לאטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכה רבה יותר של נתרן בתזונה מלווה בסיכון מוגבר לאטופיק דרמטיטיס, רמז לכך שהגבלת צריכת נתרן בתזונה עשויה לסייע בטיפול במחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים אשר התמקדו באופן ספציפי בקשר בין נתרן ואקזמה. עם זאת, דיאטה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה