Nephrology Other

מינון גבוה של סטרואידים לא תמיד גורם לאובדן מסת עצם בילדים

ילדים הנוטלים תרופות סטרואידיות בשל בעית כליה הקרויה סינדרום נפרוטי, אינם סובלים מאובדן מסת עצם, תופעת לוואי נפוצה של טיפולים סטרואידים במבוגרים. מחקר חדש מאיר את ההשפעות המעורבות של הסטרואידים: התרופה גורמת לעיתים קרובות להשמנה, שנראה שהיא מגוננת על הילדים מפני אובדן מסת העצם.

סינדרום נפרוטי של הילדות, המשפיע על 3 מתוך 100,000 ילדים, הוא מחלת הכליה הכרונית השכיחה ביותר בילדים. למרות שהוא איננו פוגע בתפקוד הכלייתי, הוא פוגם ביכולת הגוף לסלק מים ומלחים מן הדם, וגורם להתנפחות של הבטן והרגליים ולהופעת נפיחות סביב לעיניים.

ללא טיפול עלול הסינדרום להתפתח לסיבוכים מסכני-חיים. למרבה המזל, רוב המקרים רגישים לסטרואידים, כלומר שמתן תרופות קורטיקו-סטרואידיות כמו prednisone מקל על החולים. יתרה מכך, הסינדרום נעלם בדרך-כלל עד לשנות העשרה המאוחרות, ללא נזק קבוע לכליה.

החוקר הראשי,  ד”ר Leonard, מסביר כי שלא כמו מחלות ילדים אחרות המטופלות במתן תרופות סטרואידיות, כמו מחלת מעיים דלקתית או דלקת מפרקים שיגרונית של הילדות, הסינדרום הנפרוטי נעלם במהירות במתן טיפול. הוא מוסיף כי צוות החוקרים בחר במיוחד את הסינדרום הרגיש לסטרואידים בכדי לבודד את השפעות התרופה על העצמות, ללא הימצאות מחלה סיסטמית המשפיעה בו-זמנית על מצב העצמות.

הקבוצה ערכה השוואה בין 60 ילדים ומתבגרים הסובלים מסינדרום נפרוטי רגיש לסטרואידים לבין 195 ילדים בריאים. מדידות מיוחדות שנערכו באמצעות קרני X לא הראו סימנים של אוסטאופורזיס, אובדן של מסת עצם, בקרב החולים בסינדרום הנפרוטי.

החוקרים ערכו התאמה לערך ה-BMI, המהווה שיקול חשוב, שכן 38% מהילדים בקבוצת החולים סבלו מהשמנת יתר (לעומת 16% בלבד בקבוצת הביקורת, המתאים למצב באוכלוסית הילדים הכללית). השמנת היתר שאיננה פרופורציונית בקרב ילדים הסובלים מסינדרום נפרוטי נעלם לאחר שהחולים הפסיקו ליטול את הטיפולים הסטרואידים.

בעוד מתן סטרואידים נטה להפוך את הילדים לקצרים וכבדים יותר, בהשוואה לילדים הבריאים, משקל יתר קשור לעליה במסת העצם. בעיקר היו מדידות תכולת המינרלים בכל הגוף גבוהות יותר בילדים הסובלים מהסינדרום בהשוואה לילדים הבריאים.

הסבר אפשרי למסת העצם הגבוהה הוא שהעומס הפיזי העודף הנגרם בשל העליה במשקל עשוי לעודד את העצמות להתחזק. השמנת יתר עשויה גם להשרות פעילות הורמונים הגורמים עליה במסת העצם.

בריאות העצמות בילדות משפיעה מאוד על בריאות העצמות בחיים המאוחרים, וגם על רמת הפגיעות של העצמות בגילאים המבוגרים יותר לשברים הקשורים לאוסטיאופורוזיס. החוקר הראשי מסביר כי הדיווח עשוי לסייע להרגעת רופאים והורים כי שימוש בסטרואידים לטיפול בילדים החולים בסינדרום הנפרוטי איננו מגביר את הסיכון שלהם לחלות באוסטאופורוזיס. הוא מוסיף כי קיימות עדויות מסוימות כי השמנת היתר מעלה את סיכון הילד להתרחשות שברים, אך יתכן שזה נגרם בשל הכוח המופעל כאשר ילד כבר נופל על זרוע המושטת לפנים, ולא להחלשות של העצמות.

במחלות ילדים אחרות המטופלות באמצעות סטרואידים, כמו מחלת מעיים דלקתית או דלקת מפרקים שיגרונית של הילדות, מצאו החוקרים אובדן מסת עצם בילדים. החוקרים מציעים כי מחלות אלה, הכרוכות בדלקת סיסטמית עקשנית, עלולות לפגוע בעצמות באופן שהסינדרום הנפרוטי לא יכול. כיום ממשיך המחקר אודות מסת העצמות בילדים באמצעות טכניקות CT המספקות מידע רב יותר בהשוואה לתמונות הדו-מימד המשמשות במחקרי קרני ה-X.

לידיעה ב-doc’s guide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    הוספת מגנזיום סולפט לטיפול ב-Diclofenac מובילה להקלה גדולה יותר בכאב לעומת מתן Diclofenac לבדו בחולים בחדרי מיון עם כאב חד משנית לאבני כליה, אם כי התועלת של הוספת מגנזיום סולפט לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Emergency Medicine. המחקר הפרוספקטיבי, כפל-סמיות, באקראי, נערך בין נובמבר 2022 ועד אוגוסט […]

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ דם ולחץ תוך-עיני לאורך זמן מלווה בכלי דם קטנים, מפותלים וצרים יותר ברשתית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Acta Ophthalmologica. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 2,089 משתתפים ממדגם מטופלים מדנמרק (גיל ממוצע של 61 שנים; 63% נשים) שעברו שתי בדיקות עיניים עוקבות עם מעקב של לפחות שלוש שנים. […]

  • חולים עם מחלת כליות בשלב סופני בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה (J Ren Nutr)

    חולים עם מחלת כליות בשלב סופני בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה (J Ren Nutr)

    בחולים עם מחלת כליות בשלב סופני ייתכן סיכון מוגבר להיפוגליקמיה, עם שיעור גבוה במיוחד בצעירים, שחורים ונשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition. במשך שנים רבות, הסברה הייתה כי לכליה השפעה מינימאלית בלבד על משק הסוכר בדם. מחקרים מאוחר יותר הראו כי הכליה יכולה לתרום לעליה בריכוזי סוכר בדם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה