Multiple Sclerosis

האם יש עדיפות לטיפול משולב ב-Interferon ו-Glatiramer בחולים עם טרשת נפוצה? (מתוך הכנס השנתי ה-64 מטעם ה-American Academy of Neurology)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכנס השנתי ה-64 מטעם ה-American Academy of Neurology עולה כי טיפול משולב ב-Interferon Beta-1a ו- Glatiramer Acetate אינו יעיל יותר מכל אחד מהתכשירים בנפרד בהשפעתו על יעד הסיום העיקרי של הפחתת שיעורי התלקחות שנתיים בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית.

בכל שלוש קבוצות המחקר התוצאות היו טובות מאוד, ללא תלות באופן הגדרת התקף. עם זאת, טיפול ב- Glatiramer (קופקסון) היה עדיף על טיפול ב-Interferon Beta-1a (אבונקס) בהפחתת הסיכון להתלקחות.

בנוסף, למרות שהטיפול המשולב לא היה טוב יותר מכל אחד מהתכשירים בנפרד בהפחתת התקדמות מוגבלות, השילוב היה עדיף על שני התכשירים בהפחתת פעילות נגעים חדשים וסך הנגעים שזוהו בבדיקות הדמיה בתהודה מגנטית (MRI). טיפול משולב הביא גם לשיעור גבוה יותר של מחלה ללא-פעילות, בעיקר לאור הממצאים ההדמיתיים האמורים לעיל.

מנקודת מבט קלינית, לא היה יתרון ברור לשילוב שני התכשירים. עם זאת, מבחינת בדיקות ההדמיה ופעילות המחלה, נמצא יתרון לשילוב התרופות, כאשר עם שילוב שתי התרופות ניתן להפחית מעט את נטל הנגעים המזוהים בבדיקות MRI.

CombiRx הינו מחקר רב-מרכזי, כפל-סמיות, בן שלוש שנים, במהלכו חולקו 1008 חולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית לטיפול ב- Glatiramer עם פלסבו (25%), Interferon Beta-1a עם פלסבו (25%) או שילוב של שתי התרופות הפעילות (50%). יעד הסיום העיקרי היה שיעורי ההתלקחות השנתיים במהלך שלוש שנים, תוך השוואת הטיפול המשולב אל מול הקבוצה שטופלה בתרופה אחת עם התוצאות הטובות ביותר.

המחקר כלל חולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, עם שתי התלקחויות ומעלה במהלך שלוש השנים האחרונות, מדד EDSS (Expanded Disability Status Scale) של 5.5 ומטה, ולא קיבלו את אחד הטיפולים בעבר. 81% מהחולים השלימו 36 חודשי מעקב.

החוקרים התבססו על הגדרות שונות לקביעת התלקחות, אך מדגישים כי שיעורי ההתלקחות השנתיים היו נמוכים מאוד, ללא תלות בהגדרה שנבחרה. השיעורים שתועדו במחקר מתורגמים להתקף כל 6-10 שנים ולכן מדובר בממצאים מבטיחים מאוד בכל הנוגע ליעילות הטיפולים.

שנית, עם טיפול משולב לא תוארו תוצאות טובות יותר משמעותית בהשוואה לטיפול התרופתי היחיד הטוב ביותר, במקרה זה, Glatiramer. עם זאת, טיפול ב- Glatiramer Acetate היה טוב בהרבה בהפחתת שיעורי ההתלקחות השנתיים בהשוואה ל-Interferon.

לא תוארו הבדלים בין קבוצות הטיפול בשיעור החולים שפיתחו התלקחות במהלך 36 חודשים, או בזמן עד להתלקחות ראשונה.

בדומה, שיעור החולים עם התקדמות במדד EDSS לאחר שישה חודשים לא היה שונה משמעותית בין קבוצות הטיפול. החוקרים מצאו כי בחולים שהחלו את המחקר עם מדד EDSS של 0 (ללא ממצא בבדיקה נוירולוגית), נרשם סיכון גבוה פי תשע להתקדמות מאושרת במדד המוגבלות, בהשוואה לאלו עם מדד EDSS גבוה מאפס. הם לא נתקלו בממצאים דומים בעבר וכעת בוחנים את הסיבה לשינויים אלו.

השינויים במדד Multiple Sclerosis Functional Composite לא היו שונים משמעותית בין הקבוצות.

עם זאת, כאשר מתייחסים להגדרה המלאה של מצב ללא מחלה פעילה, כלומר, ללא עדות להתלקחות, ללא התקדמות מדד EDSS, ללא נגעי T2 חדשים וללא נגעים שעוברים האדרה עם גדוליניום, כעת ברור כי טיפול משולב היה עדיף על פני שני הטיפולים האחרים שניתנו בנפרד. הסיבה לכך הינה בעיקר ההבדלים ההדמיתיים.

באשר לבטיחות, במהלך המחקר נרשמו ארבעה מקרי תמותה. פרכוסים משנית לטרשת נפוצה הובילו לתמותה בקבוצת הטיפול המשולב, תסחיף ריאתי אובחן בקרב מטופלים ב-Interferon ומינון יתר אחד הוביל לנזק מוחי אנוקסי ותמותה עם טיפול ב-Interferon. בסיכומו של דבר תועדו 190 תופעות לוואי חמורות ב-136 מטופלים, אך ללא הבדלים בין קבוצות הטיפול.

החוקרים מתכוונים להמשיך ולבחון את ההבדלים בין אפשרויות הטיפול השונות בחולים עם טרשת נפוצה.

מתוך הכנס השנתי ה-64 מטעם ה-American Academy of Neurology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול מוקדם ב- Ubrogepant(אוברלוי) במינון 100 מ”ג מלווה במצב תפקודי טוב יותר, פחות הגבלות בפעילות ושביעות רצון גבוהה יותר לאחר 24 שעות בחולים עם מיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעות של Ubrogepant במהלך שלב פרודרומלי של מיגרנה על תוצאים לפי דיווח מטופלים במחקר PRODROME, […]

  • טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת סאנופי דווח על תוצאות מחקר בשלב 3, מהן עולה כי טיפול ב- Tolebrutinib דחה הופעת התקדמות מוגבלות בהשוואה לפלסבו בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא התלקחויות. מחקר HERCULES הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, להערכת הבטיחות והיעילות של Tolebrutinib – מעכב Bruton’s Tyrosine Kinase, בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא-התלקחויות, בהשוואה […]

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    בחולים עם דיכאון בדרגה מתונה עד פחות מחמורה העמיד לטיפול קודם תתכן תועלת לטיפול בקטמין במקום ניסיון טיפול בנזעי חשמל (Electroconvulsive Therapy, או ECT), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם דיכאון עמיד לטיפול סובלים מעומס תחלואה רב ושיעורים גבוהים יותר של פגיעה עצמית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה