Multiple Sclerosis

Teriflunomide פומי מפחית התלקחויות בטרשת נפוצה (מתוך כנס ה- ECTRIMS)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שלב 3 של teriflunomide שהוצג בכנס ה- ECTRIMS, עולה כי התרופה הדגימה ירידה ניכרת בשיעורי ההתלקחות השנתיים של טרשת נפוצה.

התקדמות של מוגבלות פיזית הופחתה ב- 30% עם מינון התרופה הגבוה של 14 מ”ג, ושני המינונים נסבלו היטב, עם מספר דומה של חולים שדיווחו על תופעות לוואי, כולל כאלו קיצוניות, בזרועות הטיפול והפלצבו.

Teriflunomide הינו טיפול חדש לשינוי מחלה אשר מעכב באופן הפיך dihydroorotate dehydrogenase, אנזים מפתח המעורב ביצירה מחדש של pyrimidine.  תהליך זה מוביל לפרוליפרציה ותפקוד מופחתים של תאי B ו T בתגובה לאוטואנטיגנים, אולם משמר רפליקציה ותפקוד של התאים המתקיימים על מאגר pyrimidine משלהם, כולל תאים המטופוייטיים או תאי T זיכרון תוך מנגנון הקרוי מסלול “הצלה”.

מחקר בשלב 2 של התרופה הדגים 61% ירידה בנגעים פעילים ספציפיים למחלה בבדיקות MRI לאחר 9 חודשים, ושיעור ההתלקחויות הכללי הופחת ב- 30% – ממצאים אלו הובילו למעבר למחקרים בשלב 3.

מחקר ה- TESMO הינו מחקר מקרה ביקורת כפול סמיות בהקצאה אקראית שכלל 1,088 חולי טרשת נפוצה עם מדד מוגבלות מורחב של 5.5 ומעלה ולפחות התלקחות אחת בשנה החולפת או שתי התלקחויות בשנתיים החולפות.

החולים הוקצו לשלוש קבוצות קבלת 7 מ”ג של teriflunomide, קבלת 14 מ”ג של התרופה או פלצבו, ונמצאו תחת מעקב עד 108 שבועות.  יעד המחקר העיקרי היה בדיקת שיעור ההתלקחויות השנתי, אשר הוגדר כמספר ההתלקחויות המאושרות לשנות חולה.

שיעור הנשירה מן המחקר עמד על כ- 27% בכל אחת משלוש הקבוצות, כאשר הגורמים העיקריים לכך היו תופעות לוואי, חוסר שביעות רצון ממידת היעילות של התרופה או הפסקת השתתפות המחקר מרצון.

לדברי החוקרים, הממצא החשוב ביותר שעלה מן המחקר הינו הירידה ב- 31% בשיעורי ההתלקחויות הן בקבוצת המינון הנמוך והן בקבוצת המינון הגבוה, ללא עדות להשפעת המינון על יעד זה. שיעור ההתלקחויות לשנה בקבוצת הפלצבו, המינון הנמוך והמינון הגבוה עמד על 0.539%, 0.370% ו 0.369%, בהתאמה.  ירידת הסיכון היחסי עמדה על 31.2% בקבוצת המינון הנמוך (p = 0.002) ועל 31.5% בקבוצת המינון הגבוה (p = 0.005).

התרופה הגבירה משמעותית את משך הזמן עד להתלקחות חוזרת בשתי קבוצות המינון בהשוואה לפלצבו.

יתרה מזאת, מינון התרופה הגבוה הפחית את הסיכון להתקדמות ברורה של מוגבלות עקב המחלה ב- 29.8% (P = .0279), ומינון התרופה הנמוך הדגים מגמה לקראת יעד זה.

שיעור תופעות הלוואי היה דומה בקרב שלוש הקבוצות, ולא אירעו כלל מקרי מוות.

תופעות לוואי שהיו נפוצות יותר בקבוצות הטיפול היו שלשול, בחילה, עליות באנזימי כבד (קלות ואסימפטומטיות) ללא השפעת מינון, וכן דלדול שיער ואובדן שיער קלים, שהובילו להפסקת טיפול באופן נדיר.

לא אירעו זיהומים אופורטוניסטיים משמעותיים בקרב המטופלים בתרופה, ולא הודגם הבדל בזיהומים החמורים בין הקבוצות, אשר אירעו ב- 2.2% ממקבלי הפלצבו, ב- 1.6% ממקבלי המינון הנמוך וב- 2.5% ממקבלי המינון הגבוה.

ירידה קלה בספירת הנויטרופילים נראתה בשלושת החודשים הראשונים לטיפול ולאחר מכן התייצבה.  בשני מקרים בהם הירידה בספירה זו הייתה ניכרת יותר, הטיפול נמשך והספירות התייצבו מאוחר יותר.

4 מקרי סרטן אירעו במהלך המחקר, 3 מהם בקבוצת הפלצבו. 

11 הריונות דווחו בתקופת המחקר, מתוכם 4 הסתיימו בהפלות ספונטניות ו 6 בהפלות יזומות.  מטופלת יחידה ילדה תינוק בריא לאחר נטרול תרופתי של teriflunomide.

כמו כן, דווח כי טיפול ב- teriflunomide הפחית משמעותית פעילות של המחלה עפ”י בדיקות MRI של המח, כולל ירידה ניכרת בנפח הנגע הכללי.

נפח הנגע הכולל קטן ב- 39.4% בקבוצת המינון הנמוך (P = .0317) וב- 67.4% (P = .0003) לעומת פלצבו.

יש לציין כי מספר מחקרים נוספים בשלב 3 נערכים או עתידים להערך תוך השוואת התרופה לפלצבו או ל- interferon beta-1a, וכן מחקרים שיבדקו את השפעתה הסינרגיסטית של התרופה בשילוב טיפול מקובל לטרשת נפוצה.

מתוך כנס ה- European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS), שנערך באוקטובר 2010, בגוטנבורג, שוודיה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול מוקדם ב- Ubrogepant(אוברלוי) במינון 100 מ”ג מלווה במצב תפקודי טוב יותר, פחות הגבלות בפעילות ושביעות רצון גבוהה יותר לאחר 24 שעות בחולים עם מיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעות של Ubrogepant במהלך שלב פרודרומלי של מיגרנה על תוצאים לפי דיווח מטופלים במחקר PRODROME, […]

  • טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת סאנופי דווח על תוצאות מחקר בשלב 3, מהן עולה כי טיפול ב- Tolebrutinib דחה הופעת התקדמות מוגבלות בהשוואה לפלסבו בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא התלקחויות. מחקר HERCULES הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, להערכת הבטיחות והיעילות של Tolebrutinib – מעכב Bruton’s Tyrosine Kinase, בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא-התלקחויות, בהשוואה […]

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    בחולים עם דיכאון בדרגה מתונה עד פחות מחמורה העמיד לטיפול קודם תתכן תועלת לטיפול בקטמין במקום ניסיון טיפול בנזעי חשמל (Electroconvulsive Therapy, או ECT), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם דיכאון עמיד לטיפול סובלים מעומס תחלואה רב ושיעורים גבוהים יותר של פגיעה עצמית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה