Multiple Sclerosis

סיכון לטרשת נפוצה וחומרתה קשורים לגנוטיפ OAS1 (מתוך ה- Neurology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בירחון Neurology ב- 3 באוגוסט, עולה כי חולי טרשת נפוצה מועדים יותר לשאת את וריאנט AA של הגן OAS1 (oligoadenylate synthetase 1) בהשוואה לנבדקים ללא המחלה.  בנוסף הגנוטיפ GG כרוך בהתלקחויות מועטות יותר ופעילות נמוכה יותר של המחלה בחולי טרשת נפוצה המטופלים באינטרפרון בתא.

החוקרים מציינים כי ממצאיהם עשויים להשפיע על החלטות טיפול עתידי עבור חולי טרשת נפוצה, כך שבסופו של דבר, פרופיל גנטי יזהה את חומרת המחלה ואת צפי התגובה לטיפול.

במחקר הנוכחי החוקרים השוו פיזור גנוטיפ OAS1 בקרב 401 חולי טרשת נפוצה (70% נשים, גיל ממוצע 32 שנים) עם 394 נבדקי ביקורת ללא עבר של טרשת נפוצה או מחלה נוירולוגית.  גנוטיפ GG נמצא ב- 37% מן החולים בהשוואה ל- 43% מקבוצת הביקורת.  גנוטיפ AA הודגם ב- 63% מן החולים בהשוואה ל- 57% מקבוצת הביקורת.

הודגם כי הגנוטיפ GG, אשר נקשר לפעילות אנזימטית גבוהה יותר, מופיע בשכיחות נמוכה יותר בחולי טרשת נפוצה בהשוואה לנבדקי ביקורת, בעוד שהגנוטיפ AA אשר נקשר לפעילות נמוכה יותר של OAS1, נמצא בשכיחות גבוהה יותר בחולי טרשת נפוצה.

החוקרים בדקו בנוסף חומרת מחלה בקרב 311 נבדקים עם טרשת נפוצה מסוג relapsing-remitting, אשר 198 מתוכם טופלו באינטרפרון בתא.  חולים אלו הוגדרו כחולים ללא התלקחויות, עם התלקחויות מועטות, או עם מחלה פעילה על אף טיפול.

עבור חולי טרשת נפוצה מסוג relapsing-remitting שנטלו אינטרפרון בתא, ל- 38% היה גנוטיפ AA, ול- 5% היה גנוטיפ GG.  בקבוצה נפרדת של 65 חולים עם מחלה פעילה מאוד, 34% היו הומוזיגוטיים ל- AA ואף לא אחד היה הומוזיגוטי ל- GG.

החוקרים הבחינו במגמה לפיה בקבוצה זו חולים עם מחלה קלה יותר היו יותר מועדים לבטא את הגנוטיפ GG, בעוד שאף אחד מן החולים במחלה חמורה לא ביטא את הגנוטיפ GG.

החוקרים מסבירים כי רווחת ההנחה לפיה אחוז מסוים מן האוכלוסיה הינו בעל נטייה גנטית לחלות בטרשת נפוצה, אשר מופעלת בעקבות זיהום נגיפי. 

יתכן כי שכיחות גבוהה של האלל A בחולי MS מצביעה על נטייה לאפופטוזיס של תאים נוגדי דלקת, דבר המוביל לתגובה דלקתית ממושכת ומוגזמת.

אינטרפרון בתא, תרופה לטיפול בזיהומים נגיפיים, הדגימה שפעול של הגן OAS. תגובה לתרופה זו ככל הנראה תלויה בגנוטיפים של OAS1.  באלו עם הגנוטיפ GG נראית תגובה טובה לטיפול, בעוד שאלו עם הגנוטיפ AA מייצרים גרסא מקוצרת של הגן OAS1, ועל כן אין שפעול תקין ומלא של הגן ותתכן תגובה טובה פחות לטיפול.

לדברי החוקרים, בעתיד, קביעת גנוטיפ תוכל לקבוע את ההתאמה של חולי טרשת נפוצה לטיפול, וכך גם לצמצם תופעות לוואי ע”י הימנעות ממתן אינטרפרון לאלו שלא צפויים להגיב לו.

החוקרים מדגישים כי גן ה- OAS1 אינו הראשון שנקשר לטרשת נפוצה.  גנים נוספים הקשורים לתהליכים חיסוניים וזיהומיים נבדקו, אולם לרוב לא הניבו תוצאות עקביות ולא כללו מדגמים גדולים דיים.

Neurology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • ארגון הרוקחות מפרסם מענה לשאלות מטופלים להבדלים בין התכשירים

    ארגון הרוקחות מפרסם מענה לשאלות מטופלים להבדלים בין התכשירים "אוזמפיק" ל"וויגובי"

    פרופ' אייל שוורצברג, יו"ר ארגון הרוקחות פרסם השבוע מכתב הממוען לצוותים הרפואיים בישראל, בנסיון לסייע במענה על שאלות המופנות מטעם המטופלים לגבי ההבדל בין התכשירים "אוזמפיק" ו"וויגובי", עם שינוי ההתוויה של משרד הבריאות. 

  • טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול מוקדם ב- Ubrogepant(אוברלוי) במינון 100 מ”ג מלווה במצב תפקודי טוב יותר, פחות הגבלות בפעילות ושביעות רצון גבוהה יותר לאחר 24 שעות בחולים עם מיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעות של Ubrogepant במהלך שלב פרודרומלי של מיגרנה על תוצאים לפי דיווח מטופלים במחקר PRODROME, […]

  • טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת סאנופי דווח על תוצאות מחקר בשלב 3, מהן עולה כי טיפול ב- Tolebrutinib דחה הופעת התקדמות מוגבלות בהשוואה לפלסבו בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא התלקחויות. מחקר HERCULES הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, להערכת הבטיחות והיעילות של Tolebrutinib – מעכב Bruton’s Tyrosine Kinase, בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא-התלקחויות, בהשוואה […]

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר דו-כיווני בין אסתמה וסוכרת מסוג 2 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר דו-כיווני בין אסתמה וסוכרת מסוג 2 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes הוצגו תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 17 מיליון מטופלים מהן עולה קשר דו-כיווני בין אסתמה ובין סוכרת מסוג 2 וכי חומרת אסתמה, ולא משכה, מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות עדויות הרומזות לכך שהקשר בין אסתמה וסוכרת מסוג […]

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה