מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMJ עולה כי דיאטה עתירת חומצות שומן אומגה-שלוש מפחיתה את תדירות ועוצמת התקפי מיגרנה בכל חודש.
במסגרת המחקר בחנו החוקרים את ההשפעה של שינוי חומצות שומן אומגה-שלוש וחומצות שומן אומגה-שש בתזונה על תדירות וחומרת מיגרנה ב-182 מבוגרים (גיל ממוצע של 38 שנים, 88% נשים) עם מיגרנה כרונית.
כל המשתתפים קיבלו ערכות מזון שכללו דגים, ירקות, חומוס, סלטים ורכיבים של ארוחת בוקר. המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש דיאטות: שתי דיאטות התערבות ואחת ביקורת, למשך 16 שבועות. דיאטה אחת כללה הגלדת צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש (EPA ו-DHA) ל-1.5 גרם ביום, עם צריכת חומצה לינולאית (אומגה-שש) סביב 7% מהצריכה האנרגטית. דיאטה שני כללה הגדלת צריכת EPA ו-DHA ל-1.5 גרם/יום והפחתת צריכת חומצה לינולאית אל פחות מ-1.8% מהצריכה האנרגטית. דיאטת הביקורת כללה צריכת EPA ו-DHA בכמות של פחות מ-150 מ”ג/יום וחומצה לינולאית היוותה כ-7% מהצריכה האנרגטית.
שתי דיאטות ההתערבות הובילו לעליה ברמות 17-HDHA (17-Hydroxydocosahexaenoic Acid), נגזרת של חומצות שומן אומגה-שלוש, בהשוואה דיאטת הביקורת, ממצאים התומכים באפשרות הביולוגית כי גישה זו תוביל להפחתת כאב.
שתי ההתערבויות התזונתיות הובילו גם לשיפור מדדי HIT-6 (Headache Impact Test), בהשוואה לדיאטת ביקורת, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.
עם זאת, תדירות מיגרנה פחתה באופן מובהק סטטיסטית עם שתי ההתערבויות הפעילות. דיאטה עתירת אומגה-שלוש לוותה בירידה של 1.3 שעות/יום של כאבי ראש וירידה של יומיים של כאבי ראש בחודש. דיאטה עתירת אומגה-שלוש ודלת אומגה-שש לוותה בירידה של 1.7 שעות כאבי ראש ביום וירידה של 4 ימי כאבי ראש בחודש, עדות לערך מוסף בעקבות הפחתת צריכת אומגה-שש בתזונה.
בקרב משתתפים שהקפידו על דיאטה עתירת חומצות שומן אומגה-שלוש משך כאבי הראש היה קצר יותר וחומרת כאבי הראש הייתה קלה יותר, בהשוואה לקבוצת הביקורת.
על-בסיס ממצאי המחקר, החוקרים כותבים כי סביר להציע לחולים לנסות שינויים תזונתיים אלו להקלה על תדירות וחומרת התקפי מיגרנה.
BMJ. Published online June 30, 2021.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!