Migraine

האם יש קשר בין אלרגיות ובין מיגרנה? (Headache)

שני מחקרים חדשים מספקים עדויות נוספות לקשר בין מיגרנה ובין נזלת. מהמחקרים עולה כי לא רק שנזלת נפוצה בחולים הסובלים ממיגרנה, אלא גם כי בחולי מיגרנה עם נזלת אלרגית ולא-אלרגית כאבי ראש תדירים ומגבילים יותר. שני המחקרים הוצגו במהלך הכנס השנתי ה-54 מטעם ה-American Headache Society.

מחקרים מוקדמים מצאו כי אימונותרפיה מלווה בהפחתת תדירות ומוגבלות כאבי ראש על-רקע מיגרנה בחולים צעירים עם נזלת אלרגית. משילוב הממצאים עולה כי ייתכן וחולים הסובלים ממיגרנה ונזלת מייצגים פנוטיפ קליני חמור.

מהעדויות עולה כי העצב הטריגמינלי, הנושא גירויי כאב מהפריפריה למערכת העצבים המרכזית, עשוי לערב יותר מאשר רק את שכבת הדורה של המוח, וכי ישנה מעורבות גם של תאי פיטום, להם תפקיד באלרגיות.

מחקר אוכלוסייה

המחקר הראשון היה מחקר אורכי, מבוסס-אוכלוסייה, שכלל משתתפים שהשיבו לסקר משנת 2008 שנשלח למדגם משקי בית בארצות הברית. הסקר כלל שאלות בנוגע לתדירות כאבי ראש, מוגבלות על-רקע כאבי ראש ונזלת אלרגית ולא-אלרגית.

הסקירה כללה 6008 משיבים שענו על הקריטריונים למיגרנה וחולקו לקבוצות חולים שסבלו מנזלת ואלו שלא סבלו מנזלת, בהתאם לנוכחות או העדר שני תסמינים אופייניים, או יותר. אלו עם נזלת סווגו לחולים עם נזלת אלרגית או לא-אלרגית.

התוצא העיקרי היה תדירות כאבי ראש (0-4, 5-9, 10-14 או 15 ימים בחודש ומעלה) ומוגבלות על-רקע כאבי ראש (מדד MIDAS (Migraine Disability Assessment Score)). החוקרים תקננו את הנתונים לגיל, מין, מדד מסת  גוף, נטילת טיפול למניעת מיגרנה ושימוש-יתר בתרופות.

מהסקירה עלה כי 65% מהמשתתפים סבלו מנזלת . יחס הסיכויים לעליה בתדירות מיגרנה בחולים עם נזלת מכל סוג עמד על 1.30, עם קשר מובהק בחולים עם מרכיב מעורב או לא-מסווג.

מבחינת מוגבלות על-רקע כאבי ראש, יחס הסיכויים עמד על 1.32 עם נזלת מכל סוג, בהשוואה לביקורות, והיה מוגבר בחולים עם נזלת מסוג מעורב.

לדברי החוקרים, נראה כי בתת הקבוצה של חולים שדיווחו על טריגרים אלרגיים ולא-אלרגיים נרשמה שכיחות גבוהה של כאבי ראש וכן כאבי ראש מגבילים יותר, כפי שהתבטא במדדי MIDAS. המשמעות האפשרית הינה כי טריגרים לנזלת אלרגית ולא-אלרגית עשויים להפעיל ישירות את הסיבים בעצב הטריגמינלי באף, העשויים להחמיר את תדירות ומוגבלות כאבי הראש.

מהנתונים עולה כי נזלת נפוצה מאוד בחולים הסובלים מכאבי ראש. מדובר בתחלואה הנלווית הנפוצה ביותר בחולים עם מיגרנה; היא הרבה יותר נפוצה מדיכאון או חרדה, כאשר מדובר על שיעור של כ-65% מהחולים.

מחקר קליני

מחקר שני מרחיב את הקשר בין כאבי ראש ונזלת. שוב, המחקר מצביע על מסלול שהוא מעבר לדורה, העשוי להשפיע על הופעת כאבי ראש.

מחקר החתך התצפיתי התבסס על נתונים ממחקר MARS (Migraine, Allergy, and Rhinitis Study), שכלל מבוגרים עם נזלת ממרפאה אלרגית וביקורות ממרפאות ראשוניות. תת-קבוצה של חולים עם אבחנה של מיגרנה לקחו חלק במחקר (366 חולים). החולים עם אלרגיה סווגו לכאלו עם נזלת אלרגית, נזלת מעורבת או נזלת לא-אלרגית, בהתאם לבדיקות אלרגיה ושאלונים. הביקורות דיווחו על תסמיני נזלת לעיתים נדירות, או שלא סבלו מהם מעולם.

החוקרים קבעו את מאפייני כאבי הראש, תדירות ומשך כאבי הראש בכל המשתתפים. מדד MIDAS שימש כסמן למוגבלות על-רקע כאבי ראש. לאחר מכן החוקרים השוו את השכיחות של מיגרנה ומוגבלות עקב כאבי ראש בין קבוצות אלו.

מהנתונים עולה כי תדירות מיגרנה ומוגבלות היו גבוהים יותר משמעותית בקבוצת החולים עם נזלת, בהשוואה לביקורות ללא נזלת (p<0.02).

לממצאים העולים משני המחקרים השלכות חשובות בכל הנוגע לגישה לטיפול בחולים, כאשר כיום כמעט כל החולים עם כאבי ראש מקבלים טיפול דומה. אין טיפול נפרד לקבוצת חולים זו או אחרת, אך ייתכן כי בקבוצות מסוימות ייתכנו פנוטיפים קליניים שונים. ממצאי המחקרים מצטרפים לעדויות המצטברות בנושא, לפיהן תתכן מעורבות של מספר מסלולים להפעלת המערכת הטריגמנילית והתפתחות מיגרנה.

Headache. 2011;51:8-20

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vyvgart לטיפול במבוגרים עם CIDP (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vyvgart לטיפול במבוגרים עם CIDP (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את משלב Efgartigimod Alfa ו-Hyaluronidase (או Vyvgart-Hyrtulo) לטיפול במבוגרים עם אבחנה של CIDP (או Chronic Inflammatory Demyelinating Polyneuropathy). המומחים מסבירים כי Vyvgart הינו התכשיר הראשון ממשפחת Neonatal Fc Receptor Blocker, שאושר לטיפול ב-CIDP ויהיה זמין במתן חד-שבועי כזריקה תת-עורית. במחקר ADHERE בשלב 3, 69% מהחולים שטופלו […]

  • קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קדם-רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר French Conception Study, מחקר עוקבה פרוספקטיבי ארצי הכולל למעלה מ-1.9 מיליון הריונות, כאשר האימהות היו במעקב ממוצעה לאורך תשע שנים. מהנתונים עולה כי כ-3% מהאימהות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה