Migraine

הקשר בין רמות אסטרוגן במהלך המחזור החודשי והתקפי מיגרנה (Neurology)

ממחקר חדש עולה כי ירידה ברמות אסטרוגן במהלך המחזור החודשי עלולה לעורר התקף מיגרנה, בעוד שלעליה ברמות ההורמון השפעה מגנה. המחקר בחן את הקשר בין מיגנה ורמות ההורמונים היומיות בשתן במהלך המחזור החודשי. החוקרים מצאו כי שכיחות מיגרנה היתה נמוכה יותר בזמן העליה ברמות אסטרוגן, וגבוהה יותר בזמן הירידה ברמות אסטרוגן.

מחקר שנערך בשנות השבעים במדגם נשים קטן מצא כי ירידה ברמות אסטרוגן היא טריגר למיגרנה. אולם, האופי המוגבל של המחקר דרש מחקרים נוספים. בכדי להבין טוב יותר את הקשר בין רמות ההורמונים והתקפי מיגרנה, החוקרים גייסו נשים שטופלו במרפאה בלונדון ואובחנו עם Pure Menstrual Migraine או Menstrually Related Migraine.

Pure Menstrual Migraine הוגדרה כהתקף מיגרנה ביום 1 של המחזור החודשים (פלוס/מינוס 2 ימים), בלפחות שני מחזורים חודשיים מתוך 3, ללא התקפי מיגרנה בזמנים אחרים.

Menstrually Related Migraine הוגדרה כ-4 התקפי מיגרנה בחודש או פחות, כאשר לפחות אחד הופיע במהלך היום הראשון לוסת (פלוס/מינוס 2 ימים, בשני מחזורים חודשיים מתוך 3, לפחות).

במהלך תקופה של 3 מחזורים חודשיים, החוקרים אספו את דגימות השתן היומיות של הנשים, ובדקו את רמות E1G (Estrone-3-Glucoronide), תוך מעקב אחר התקפי מיגרנה.

במקום לחלק את המחזורים החודשיים לשלושת השלבים המקובלים (Follicular, Ovulatory ו-Luteal), כל מחזור חודשים חולק לשני שלבים של עליה ברמות אסטרוגן וירידה ברמות ההורמונים. כתוצאה מכך, היו שני שלבים של עליה ברמות אסטרוגן (הראשון, במהלך שלב Follicular מוקדם, והשני, במהלך שלב Luteal מוקדם), ושני שלבים של ירידה ברמות אסטרוגן (הראשון, במהלך שלב מוקדם בתקופה Luteal, והשינ בשלב מאוחר בתקופה Luteal?).

בעבר, חוקרים בחנו את מאפייני המיגרנה במהלך המחזור החודשי ביחס לשלב Follicular, Ovulatory, Luteal ושלבי המחזור, כאשר כל אחד מהם יכול לכלול עליה או ירידה ברמות אסטרוגן. החוקרים החליטו לבחון באופן ספציפי את שלבי העליה והירידה ברמות אסטרוגן, בלא תלות בשלב המחזור.

כל המשתתפים תיעדו את התקפי המיגרנה ביומן, והמשיכו את הטיפול הרגיל למיגרנה. אף אחת מהנשים במחקר לא נטלה גלולות למניעת הריון, טיפול הורמונלי חליפי, או טיפול הורמונלי אחר במהלך 6 החודשים לפני התחלת המחקר, או בשלב כלשהו במהלך תקופת המחקר.

סה”כ נכללו במחקר 38 נשים, כאשר הגיל הממוצע עמד על 43 שנים. 87% מהנשים היו בגיל 35 ומעלה, 29% היו בנות למעלה מ-45 שנים.

השכיחות הגבוהה ביותר של מיגרנה זוהתה 3 ימים לפני התחלת הוסת, בקורולציה עם הירידה ברמות E1G, כאשר שכיחות השיא של התקפי מיגרנה זוהתה ביום הדימום המלא הראשון וביום הקודם, בהשוואה לכל שאר הזמנים של המחזור החודשי. מניתוח התוצאות עולה כי התקפי המיגרנה הקשורים בירידה ברמות אסטרוגן היו חמורים יותר מהתקפים בשלבים אחרים של המחזור החודשי, וקשורים בבחילות והקאות.

לדברי החוקרים, כאשר רמות E1G החלו לעלות, שכיחות התקפי מיגרנה החלה לרדת, ממצא שלא דווח בעבר. למרות שהם לא הופתעו לגלות כי ההשערה לפיה ירידה ברמות אסטרוגן מהווה טריגר להתקפי מיגרנה הינה נכונה, הם הופתעו כאשר נוכחו לגלות כי העליה ברמות אסטרוגן סיפקה הגנה מסוימת מפני מיגרנה.

ממצאי המחקר תומכים בחשיבות זיהוי ירידה ברמות אסטרוגן, מאחר שמצבים אלו עלולים לדרוש טיפול סימפטומטי אגרסיבי יותר. כמו כן, קיימת הזדמנות לפתח אפשרויות למניעת התקפים צפויים.

החוקרים בוחנים את אפשרות מתן תוספי אסטרוגן למניעת ירידה ברמות אסטרוגן והתקפי המיגרנה בעקבות זאת. כמו כן, הם מעוניינים לבחון את התקפי מיגרנה בעקבות ירידה ברמות אסטרוגן כחלק מהמחזור החודשי, דומים להתקפי מיגרנה הנובעים מהפסקת טיפול באסטרוגנים אקסוגניים.

Neurology. Published online September 13, 2006

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויות לטיפול ב-Durvalumab כנגד סרטן רירית רחם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויות לטיפול ב-Durvalumab כנגד סרטן רירית רחם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את ההתוויה למתן Durvalumab (אימפינזי) להכללת נשים עם אבחנה חדשה של סרטן רירית רחם מתקדם או חוזר עם חסר MMR (או Mismatch Repair Deficient), בשילוב עם Carboplatin ו-Paclitaxel ולאחר מכן טיפול אחזקה בתכשיר יחיד. המומחים מסבירים כי Durvalumab אושר במקור בשנת 2017 לטיפול בסרטן ריאות מסוג […]

  • רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות AMH (או Anti-Mullerian Hormone) נמוכות יותר בשנות ה-30 לחייהן מלווה בהופעה מוקדמת יותר של מנופאוזה ושכיחות גבוהה יותר של יובש נרתיקי, אך פחות תסמינים פסיכולוגיים לאחר למעלה מעשור. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין רמות AMH בנשים הרות באמצע […]

  • טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב על-רקע השמנה עם מקטע פליטה שמור, טיפול ב-Semaglutide במינון 2.4 מ”ג (וויגובי) לווה בשיפור גדול יותר במצב התפקודי לפי סיווג NYHA (או New York Heart Association) בהשוואה לפלסבו, כך עולה ממחקרי STEP-HFpEF, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. החוקרים השלימו ניתוח של נתוני מחקרי STEP-HFpEF ו-STEP-HFpEF DM […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה