Metabolic Syndrome

דאטה ים תיכונית הובילה להורדת סיכון קרדיווסקולרי ב-30% בהשוואה לדיאטה דלת שומן (NEJM)

דיאטה ים תיכונית, העשירה בשמן זית באיכות משובחת , או מועשרת בתערובת של אגוזים, עשויה להוריד את הסיכון לאירועים קרדיוסקולריים ב-30%, במטופלים הנמצאים בסיכון גבוה לפתח מחלת לב, בהשוואה לדיאטה דלת שומן.

ממצאים אלה עלו ממחקר PREDIMED שהוצג בקונגרס הבינלאומי לתזונה צמחונית ושפורסם במקביל ב-NEJM. 

תזונה ים תיכונית מומלצת כבר היום למניעה שניונית של אירועים קרדיווסקולריים ונמצאה כיעילה במחקרים תצפיתיים ובמחקרי מניעה שניונית. 
מחקר ה- PREDIMED ייחודי בכך שבדק את ההשלכות הקליניות  של הדיאטה הזו במסגרת מניעה ראשונית. הממצאים תומכים אם כן  בטענה כי הדיאטה הים התיכונית מורידה את הסיכון לאירועים קרדיוסקולריים, במיוחד באנשים שקיים צורך אצלם בירידה או שמירה על משקלם.

במחקר, שהתבצע בספרד,  נכללו קרוב ל-7500 גברים ונשים בגילאים 55-80 ללא מחלת לב ידועה, אך שהיו בסיכון גבוה לסבול מאירוע קרדיווסקולרי.
המשתתפים חולקו לשתי קבוצות דיאטה ים תיכונית: הראשונה עשירה בשמן זית, והשניה באגוזים, ו- לקבוצת ביקורת בה הונחו המשתתפים לשמור על דיאטה דלת שומן.

המשתתפים שלקחו חלק בקבוצות הדיאטה הים תיכונית הוזמנו לפגישות אימון דיאטה קבועות. לעומתם, אלה שהיו בקבוצת הדיאטה דלת שומן קיבלו בשלוש השנים הראשונות רק עלונים המתארים על אופי הדיאטה דלת השומן.

לאחר שלוש שנים, המשתתפים שלקחו חלק בקבוצה הזו הוזמנו להשתתף גם הם בקבוצות תמיכה והדרכה קבועות כמו גם ייעוץ אישי באותה תדירות של אנשי הדיאטה הים תיכונית. 

המחקר הופסק כאשר ניתוח ממצאי המעקב לאחר 4.8 שנים הראה תועלת ברורה שהפיקו המשתתפים בקבוצת הדיאטה הים תיכונית. בקבוצת שמן הזית וקבוצת האגוזים של הדיאטה הים תיכונית, נראתה ירידה של 30-28% בסיכון להתקפי לב, שבץ או מוות מסיבות קרדיווסקולריות, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

עוד נקודה מעניינת היתה אחוז הנשירה מהמחקר, שהיה גבוה בהרבה בקבוצת הביקורת מאשר בקבוצות הדיאטה הים תיכונית (11.3% מול 4.9%).

288 משתתפים מכלל הקבוצות סבלו מאירוע כלשהו במהלך המחקר. הסיכון היחסי לאחר התאמת גורמי סיכון להגעה ליעדי המחקר המרכזיים שכללו להתקפי לב, שבץ או מוות מסיבות קרדיווסקולריות היה 0.7 (ברווח בר סמך של בין 0.54-0.92) לקבוצת הדיאטה הים תיכונית המועשרת בשמן זית, ו-0.72 (ברווח בר סמך של בין 0.54-0.96) לקבוצת הדיאטה הים תיכונית המועשרת באגוזים , בהשוואה לקבוצת הביקורת. לא דווח על כל תופעות לוואי חריגות הקשורות לדיאטה.

החוקרים מוסיפים כי המשתתפים בקבוצות הדיאטה הים תיכונית לא התבקשו לקצץ במספר הקלוריות שצרכו, אבן נגף בהרבה מהדיאטות המוכרות. החוקרים מוסיפים כי יש להבחין בין סוגים שונים של שומן ומדגישים כי יש להמנע מצריכת שומן מהחי, בעוד ששומן צמחי, המגיע משמן זית משובח ואגוזים – הוא מומלץ.

הם מוסיפים כי בסופו של דבר, יש חשיבות לחינוך לתזונה נכונה; על אנשים להיות מודעים לכך שדיאטה ים תיכונית היא בריאה יותר מאפשרויות אחרות, וכי יש להכיר את סוגי המזון המרכיבים את הדיאטה הזו, כמו ירקות, פירות, דגים, קטניות, שמן זית איכותי ויין אדום בצריכה מתונה, כמו גם הורדה בצריכה של בשר אדום ומעובד, משקאות ממותקים, מוצרי חלב, מאפים ומתוקים.

 לדברי  החוקרים, גם אם לא מקפידים על תזונה ים תיכונית מלאה בלעדית, ישנה תועלת רבה בשינוי תבניות צריכת המזון ובהתאמתם לדיאטה כדי להביא לירידה גדולה, של כ- 30% בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים. לעומת זאת, אין סימוכין ראויים לתועלת שבשמירה על דיאטת דלת שומן, על אף ש רופאים ומטפלים רבים נוטים להמליץ עליה למטופליהם. הם מסכמים כי הדיאטה הים תיכונית לעומת דיאטה דלת שומן, כוללת שומן במינונים בריאים ועשויה לעזור גם במניעה ראשונית של מחלות לב.   כמות השומן איננו הבעיה העיקרית בדיאטה האמריקנית, הם מוסיפים, אלא סוג השומן שאותו צורכים הצרכנים.

Engl J Med 2013; DOI:10.1056/NEJMoa200303 

הערת המערכת: כדאי רק לציין שהתערבות המשיגה הפחתה של 30% בסיכון לאירועים קרדיווסקולרים כפי שהושגה כאן היא משהו שכל חברת תרופות “חולמת” להשיג במחקר קליני תרופתי… לדיאטה הים תיכונית אין אמנם תעמלנים ופירסומות בעיתונים הרפואיים ובערוצי התקשורת הכלליים, אבל תוצאה כזו בהחלט צריכה לגרום לשינוי של ממש באופן שבו רופאים (ולא רק תזונאים) ממליצים למטופליהם מה ואיך לאכול. לנו במיוחד, ככאלה שחיים סביב הים התיכון צריך להיות הרבה יותר קל וטבעי לאמץ דיאטה ים תיכונית שמאוד מתאימה לטעם הישראלי…וזה הולך טוב גם עם המוסיקה והתרבות…ואם אפשר להוסיף לדיאטה הזו גם פעילות גופנית קבועה- אפשר להניח שהתוצאות יכולות להיות טובות עוד יותר…

צריך לציין, אולי לכל הסקפטיים, שזה לא הפירסום החיובי הראשון על דיאטה ים תיכונית. הנה כאן אספנו עבורכם עוד כמה מהעת האחרונה:

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI (מתוך Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI (מתוך Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם הופעת פרפור פרוזדורים בחולים לאחר TAVI (או Transcatheter Aortic Valve Implantation) כוללים היסטוריה של תסחיף סיסטמי קודם או טיפול באנטגוניסטים לוויטמין K לפני הפרוצדורה לטיפול במסתם הוותין. בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI שלקחו חלק במחקר ENVISAGE-TAVI […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה