Metabolic Syndrome

פחמימות מורכבות וחומצות שומן חד-רוויות עשויות לסייע לטיפול בתסמונת המטבולית (מתוך Journal of Nutrition)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ספטמבר 2010 של ה- Journal of Nutrition, עולה כי דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות ובחומצות שומן ארוכות שרשרת, עשויה לשפר את פרופיל השומנים לאחר הארוחה במטופלים עם תסמונת מטבולית.

החוקרים כותבים כי לצריכת השומנים יש תפקיד משמעותי בהתפתחות התסמונת המטבולית. הם שיערו כי באנשים עם תסמונת מטבולית, כמות ואיכות השומן בתזונה עשויים להשפיע על מטבוליזם הליפופרוטאינים לאחר הארוחה.

מחקר ה-LIPGENE הינו מחקר אקראי מבוקר רב-מרכזי. החוקרים חילקו את המשתתפים באקראי ל-1 מ-4 תכניות דיאטה בנות 12 שבועות:

1.      דיאטה עשירה בחומצות שומן רוויות (High-Saturated Fatty Acid, HSFA) שכללה 38% מצריכת הקלוריות כשומנים ו-16% מצריכת הקלוריות כחומצות שומן רוויות.

2.      דיאטה עשירה בחומצות שומן חד-רוויות (High Monounsaturated Fatty Acid, HMUFA) שכללה 38% מצריכת הקלוריות כשומן ו-20% מצריכת הקלוריות כחומצות שומן חד רוויות.

3.      דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות מורכבות (Low-Fat, High-Complex Carbohydrate, LFHCC) שכללה 28% מצריכת הקלוריות כשומן, בתוספת 1.24 גרם ליום של חומצות שומן ארוכות שרשרת (n-3) רב-בלתי-רוויות (יחס Eicosapentaenoic acid: Docosahexaenoic acid של 1:4/1)

4.      דיאטת LFHCC עם תוסף פלסבו של שמן חמניות.

לפני ואחרי המחקר קיבלו המשתתפים “ארוחת מבחן” (fat challenge) עם שומן בהרכב זהה לדיאטות המחקר, והחוקרים מדדו את רמות הכולסטרול, טריגליצרידים, apolipoprotein B (apo B), apo B-48, apo A-I, LDL, HDL, Retinyl palmitate, ורמות apo B בליפופרוטאינים עשירים בטריגליצרידים (TG-rich lipoproteins, TRL) של המשתתפים בצום ולאחר הארוחה.

מתוצאות המחקר עולה כי בהשוואה לקבוצות ה-HSFA ו-LFHCC, בקבוצת ה-HMUFA נצפה פינוי מוקדם ומהיר יותר של טריגליצרידים (p<0.001) ושל large TRL-TG (p=0.009) לאחר הארוחה. החוקרים מוסיפים כי בקבוצת ה-LFHCC (n-3) נצפו רמות טריגליצרידים נמוכות יותר לאחר הארוחה, בהשוואה לקבוצות האחרות (p<0.001).

במשתתפים בקבוצות ה-LFHCC נצפתה עליה מובהקת בשטח תחת העקומה (AUC) של רמות הטריגליצרידים, large TRL-TG, TRL, TRL-retinyl palmitate, ו- TRL-apo Bלאחר ההתערבות, לעומת הערכים לפני ההתערבות. החוקרים מציינים כי לא נמצא קשר בין דיאטת LFHCC (n-3) לאורך זמן ובין הגברת מטבוליזם הטריגליצרידים וה-TRL לאחר הארוחה.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי דיאטות LFHCC (n-3) ו-HMUFA עשויות לשפר את ההפרעות המטבוליות לאחר הארוחה באנשים עם תסמונת מטבולית. לדבריהם, נטילת תוסף חומצות שומן ארוכות שרשרת רב-בלתי-רוויות (LC(n-3) PUFA), עשויה למנוע את העלייה ברמות הטריגליצרידים לאחר הארוחה הכרוכה בדיאטת LFHCC.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין כי לא ניתן היה לוודא בצורה מדוייקת את היענות המשתתפים להוראות התזונתיות, וכי תוסף ה-LC-PUFA ניתן כקפסולות ולא כצריכת דגים מוגברת.

החוקרים מסכמים כי צריכה ארוכת טווח של תזונה דלת שומן ועשירה בפחמימות המשלבת LC-PUFA, וכן תזונה עשירה ב-MUFA, עשויות לשפר את פרופיל השומנים לאחר הארוחה במטופלים עם תסמונת מטבולית.          

J Nutrition. 2010;140:1595-1601

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

לדיון נוסף בנושא תוכלו לפנות לפורום e-Med HealthClub.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה