Metabolic Syndrome

ילדים קטנים הסובלים מהשמנת יתר מראים רמות גבוהות של CRP ומדדי דלקת נוספים (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מרץ של ירחון Pediatrics עולה כי רמות חריגות של C-reactive protein (CRP) ושל שני סמני דלקת נוספים קשורות במשקל גבוה בילדים, וזאת החל מגיל צעיר.

לדברי החוקרים, ממצא זה הפתיע בעקביותו, ומופיע כבר החל מגיל שלוש שנים. עם זאת, הם מוסיפים כי אין לדעת בשלב זה אם משמעות הדבר סיכון לבבי מוגבר בהמשך החיים. בנוסף, לא ידוע אם אפקט זה הינו מצטבר או שמא הפיך בעקבות ירידה במשקל או שינויים באורח החיים. לשם כך, הם טוענים, יש צורך במחקר נוסף בתחום.

החוקרים מסבירים כי על אף שמחקרים קודמים הראו קשר בין רמות חריגות של CRP ובין השמנת יתר בילדים, עבודתם זו הינה ככל הנראה הראשונה אשר בוחנת סמני דלקת מרובים בילדים בגיל כה צעיר ועושה שימוש במדגם גדול ומייצג מאוכלוסיית ארצות הברית. לדבריהם, ממצאיהם שבים ומדגישים את הנקודה לפיה יש לשים לב למשקל עודף כבר בגיל צעיר. הם מוסיפים כי ככל שמתקדמת מגיפת ההשמנה, ישנה הכרה גדולה יותר בכך שישנן השפעות בריאותיות להשמנת יתר בגיל צעיר, מעבר להשלכותיה ביחס להשמנת יתר בגיל המבוגר.

עם זאת, החוקרים מבהירים כי בשלב זה מוקדם מכדי להמליץ על בדיקות של רמות CRP בילדים. מאידך, בכוונתם לבחון בהמשך שמא תוצאות בדיקה דוגמת CRP עשויות להניע את הורי הילדים לפעול בעניין. אולי הידיעה כי סמן דלקת מצוי בדם ילדיהם תגרום להם להתחיל לפעול, הם מציעים.

החוקרים ערכו ניתוח נתונים אודות ילדים בגילאי שנה עד 17 שנים אשר נכללו במאגר ה-National Health and Nutrition Examination Survey בין השנים 1999 ו-2006, ואשר סווגו לקבוצות בהתאם למשקל-לגובה (לבני פחות משנתיים) או מדד מסת הגוף, BMI (עבור אלו בגיל שנתיים ומעלה). הילדים המצויים באחוזון 5-85 של BMI נחשבו כבעלי משקל תקין ובריא; אלו בין האחוזונים 85-95 הוגדרו כבעלי משקל עודף; הילדים בין אחוזון 95 ואחוזון 99 הוגדרו כסובלים מהשמנת יתר; ואלו באחוזון 99 ומעלה הוגדרו כסובלים מהשמנת יתר ניכרת.

היעד העיקרי של המחקר נקבע כרמת ה-High-sensitivity CRP ורמותיהם של שני מדדי דלקת נוספים: הספירה האבסולוטית של נויטרופילים, ויחס ה-Ferritin/Transferrin החדש יותר. החוקרים ביקשו לבחון את הסיכון לתוצאות חריגות של בדיקות אלו על פי משקל.

החוקרים מצאו סיכון מוגבר לרמת CRP של למעלה מ-1.0 mg/L בקרב ילדים הסובלים מהשמנת יתר ניכרת בגילאי 3 עד 5 שנים (HR, 2.29; p < 0.01), ועד גילאי 15 עד 17 שנים (HR, 4.73; p < 0.01). סיכון מוגבר לרמה חריגה של ספירת הנויטרופילים המוחלטת בקרב ילדים עם השמנת יתר ניכרת החל מגיל 6 עד 8 שנים (HR, 2.0; p = 0.049), והימצאות מוגברת של יחס חריג של Ferritin/Transferrin החלה בגילאי 9 עד 11 שנים (HR, 7.06; p < 0.001).

לדברי החוקרים, המדובר ביחסי גומלין ישירים וברורים מאוד בין השמנת יתר ודלקת, כפי שהוערכו במדגם מייצג זה של ילדים, וזאת כבר מגיל צעיר מאוד ובאמצעות מגוון של סמני דלקת. לטענתם, ממצא זה הינו מדאיג מאחר ודלקת עלולה לגרום לנזק וסקולארי מצטבר ארוך-טווח. עם זאת, הם מזכירים כי יש צורך במחקר רב נוסף בטרם ניתן יהיה להבין את מלוא ההשלכות של הממצאים.

Pediatrics 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הרחבת ההתוויה למתן Darzalex Faspro (או Daratumumab ו-Hyaluronidase-fihj) בשילוב עם Bortezomib, Lenalidomide ו-Dexamethasone כטיפול אינדוקציה ומיצוק בחולים מתאימים להשתלה עם אבחנה חדשה של מיאלומה נפוצה. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת ומבוסס על נתוני יעילות ובטיחות ממחקר PERSEUS בתווית-פתוחה, שכלל 709 חולים מתחת לגיל 70 שנים […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה