Metabolic Syndrome

האם סיבים תזונתיים עשויים לסייע במניעת עלייה במשקל ובהיקף מותניים? (מתוך American Journal of Clinical Nutrition)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר עוקבה פרוספקטיבי חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של הירחון American Journal of Clinical Nutrition עולה כי סיבים תזונתיים עשויים לסייע במניעת עלייה במשקל ובהיקף המותניים. לדברי החוקרים, עד כה התפקיד שסיבים ממקורות שונים עשוי לשחק בשינויים במשקל נחקר לעיתים נדירות בלבד.

מטרת החוקרים הייתה לבחון את הקשר בין סך הסיבים בתזונה, סיבים ממקור דגנים וסיבים ממקור פירות וירקות, ובין שינויים במשקל ובהיקף המותניים. נכללו בו 89,432 משתתפים אירופאיים בגילאי 20 עד 78 שנים, אשר לא סבלו בתחילת המחקר מסרטן, מחלה קרדיווסקולארית או סוכרת. החוקרים עשו שימוש בשאלונים מתוקפים הספציפיים-למדינה והמעריכים את תכיפות הצריכה של סוגי מזונות שונים במטרה לאסוף מידע ביחס לתזונתם של הנבדקים. הם מציינים כי משך המעקב הממוצע עמד על 6.5 שנים. הניתוח הסטטיסטי שבוצע כלל תיקנון לערפלנים כגון משך המעקב, משתנים תזונתיים אחרים, ומאפיינים אנתרופומטריים ודמוגרפיים בסיסיים אחרים, כמו גם גורמים הקשורים לאורח החיים.

החוקרים מצאו קשר הפוך בין הצריכה הכוללת של סיבים ובין שינוי בעקבותיה במשקל ובהיקף המותניים. לדבריהם, עבור כל עלייה של עשרה גרם ליום בצריכה הכוללת של סיבים, ההערכה המצטברת הגיעה לירידה של 39 גרם לשנה (95% CI = -71 7 g/year) במשקל וירידה של 0.08 ס”מ לשנה (95% CI = -0.11 0.05 cm/year) בהיקף המותניים.

עבור כל עלייה של עשרה גרם ליום בצריכת הסיבים ממקור דגנים, נצפתה ירידה של 77 גרם לשנה (95% CI = -127 – -26 g/year) במשקל עם ירידה בהיקף המותניים של 0.10 ס”מ לשנה (95% CI = -0.18 – -0.02 cm/year). לא נצפה קשר בין שינוי במשקל ובין צריכת הסיבים ממקור פירות וירקות. עם זאת, הקשר בין צריכת סיבים ממקור של פירות וירקות ובין שינוי בהיקף המותניים היה דומה לזה שנצפה עבור צריכת הסיבים הכוללת ועבור צריכת הסיבים ממקור דגנים.

בין מגבלות המחקר מציינים החוקרים שונות במתודולוגיות בהן נעשה שימוש על מנת לאסוף מידע אנתרופומטרי במהלך תקופת המעקב, וזאת משום שמדידות המשקל והיקף המותניים במהלכה התבססו על דיווח עצמי של הנבדקים במקום מדידות בארבעה מבין ששת מרכזי המחקר. בנוסף, המידע התזונתי נאסף רק פעם אחת (בתחילת המחקר), עובדה אשר מונעת מן החוקרים לחקור את הקשר בין שינויים בצריכת הסיבים ובין שינויים במשקל ובהיקף המותניים.

החוקרים מסכמים כי ממצאיהם עשויים לתמוך בתפקיד מועיל של צריכה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים, ובמיוחד ממקור דגנים, במניעה של עלייה במשקל הגוף ובהיקף המותניים. על אף שההשפעה שנצפתה הייתה קטנה יחסית במחקרם זה כשמתבוננים בה ברמה הפרטנית, הם מוסיפים, הרי שההשפעה שנצפתה של סיבים על השינויים במשקל החולים עשויה להיות בעלת רלוונטיות בכל הנוגע לבריאות הציבור.

Am J Clin Nutr 2009

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה