Menopause

נייר עמדה חדש מטעם NAMS בנושא טיפול הורמונאלי לאחר-מנופאוזה (Menopause)

לאור בלבול וחשש בקרב נשים ובקרב אנשי צוות רפואי בנוגע לטיפול הורמונאלי לאחר-מנופאוזה, נייר עמדה חדש מטעם NAMS (North American Menopause Society) בנושא נועד לסייע לרופאים לטפל באופן נוח יותר בטיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר-מנופאוזה. נייר העמדה פורסם במהלך חודש יוני בכתב העת Menopause.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את השימוש בטיפול הורמונאלי לארבע התוויות:

1.      תסמינים וזומוטוריים מטרידים.

2.      מניעת אובדן עצם.

3.      חסר אסטרוגן עקב היפוגונאדיזם, סירוס, או אי-ספיקה שחלתית מוקדמת.

4.      תסמינים בדרכי המין והשתן.

באשר לתסמינים וזומוטוריים או גלי חום, CEE (Conjugated Equine Estrogen) בלבד עשוי להתאים לנשים לאחר כריתת רחם. בנשים עם רחם שמור, CEE ישולב עם Progestogen או עם Bazedoxifene, ממשפחת SERM (Selective Estrogen Receptor Modulator), להקנה על הרחם מפני סרטן רירית הרחם.

לחילופין, מחקרים מצאו כי Micronized Progesterone במינון של 300 מ”ג בלילה מפחית משמעותית גלי חום והזעות לילה ומביא לשיפור שינה.

באשר לתסמינים וגינאליים, המומחים ממליצים על מינון נמוך של תכשירי אסטרוגן תוך-נרתיקי עם ספיגה סיסטמית מינימאלית.  במקרים אחרים ניתן לשקול Ospemifene או DHEA תוך-נרתיקי.

טיפול הורמונאלי חליפי סיסטמי אינו מוביל לשיפור אי-נקיטת שתן ועשוי להביא לעליה באי-נקיטת שתן במאמץ. מצד שני, תכשירי אסטרוגן וגינאליים במינון נמוך עשויים להקל על תסמינים בדרכי השתן וקשיים בתפקוד המיני בנשים עם אטרופיה נרתיקית.

טיפול הורמונאלי חליפי לא צפוי להביא לשיפור תפקוד או עוררות מינית, אך בנשים החוששות מפני תפקוד מיני או ליבידו, ניתן לשקול אסטרוגן טרנסדרמלי, בעל השפעה קטנה יותר על טסטוסטרון מאשר אסטרוגן סיסטמי.

בנשים עם חסר אסטרוגן, אי-ספיקה שחלתית מוקדמת, או מנופאוזה מוקדמת בין אם טבעית, ניתוחית, או מושרית טיפול הורמונאלי חליפי מומלץ עד חציון גיל המנופאוזה, 52 שנים.

בנשאיות מוטאציות BRCA1/2, המציבות אותן בסיכון גבוה מאוד לסרטן שד ושחלות, המומחים מציינים כי מחקרים תצפיתיים הציעו כי טיפול הורמונאלי אינו משפיע על הסיכון לסרטן שד בנשים עם סיפור משפחתי של ממאירות זו, אם כי יש לבחון את ההיסטוריה המשפחתית בטרם ייעוץ לנשים בנושא טיפול הורמונאלי חליפי. בנשאיות BRCA ללא סרטן שד, לאחר ניתוח הסרת חצוצרות ושחלות דו”צ, נתונים תצפיתיים מציעים כי טיפול הורמונאלי חליפי סיסטמי עד חציון גיל המנופאוזה עשוי להפחית את הסיכונים הרפואיים הקשורים באובדן מוקדם של אסטרוגן, ללא העלאת הסיכון לסרטן שד.  עם זאת, דרושים מחקרים נוספים אודות אוכלוסיה זו.

מומחי ה-NAMS מזהירים מפני התחלת טיפול הורמונאלי חליפי בנשים שהן במרווח עשר שנים ומעלה מתחילת המנופאוזה, או בנשים בגילאי 60 ומעלה, מאחר ויחס סיכון-תועלת פחות חיובית בהשוואה לנשים צעירות יותר.

לאחר הפסקת טיפול הורמונאלי חליפי קיים סיכוי של 50% להישנות תסמינים וזומוטוריים, ללא תלות בגיל האישה או במשך נטילת הטיפול ההורמונאלי. לכן, הארכת השימוש בטיפול הורמונאלי עשויה להביא להמשך הקלה בתסמינים אלו. עם הפסקת טיפול הורמונאלי, כמעט בכל הנשים צפוי אובדן עצם, עם סיכון מוגבר לשברים ותמותה מוגברת עקב שברי ירך.  יתרה מזאת, אין עדות התומכת בהפסקה שגרתית של טיפול הורמונאלי לאחר גיל 65 שנים.  ההחלטה אודות טיפול ארוך יותר יתקבלו על-בסיס פרטני ויש לשקול התוויות דוגמת תסמינים וזומוטוריים או אובדן עצם, תהליכי קבלת החלטות משותפים, תיעוד והערכה חוזרת תקופתית.

ניתן לצמצם את הסיכון הכרוך בטיפול הורמונאלי ממושך עם שימוש במינונים נמוכים יותר של אסטרוגן ופרוגסטרון, שימוש במדבקות למניעת מעבר ראשון בכבד, או שילוב CEE או Bazedoxifene, המספק הגנה על רירית הרחם.

למרות זאת, מומחי ה-NAMS מציינים כי לאסטרוגן לבדו פרופיל בטיחות טוב יותר מאסטרוגן עם פרוגסטרון, ולכן עשוי להתאים יותר כטיפול ממושך יותר.

Menopause. Published online June 21, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • האם טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר מנופאוזה מעלה את הסיכון לסרקואידוזיס? (Eur J Epidemiol)

    האם טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר מנופאוזה מעלה את הסיכון לסרקואידוזיס? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר-מנופאוזה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של סרקואידוזיס, כאשר הסיכון הגדול ביותר תועד בנשים שקיבלו טיפול סיסטמי באסטרוגן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיא היארעות סרקואידוזיס הינה בנשים בגילאי 50-60 שנים, במקביל […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה