Medical Management

סקר מכבי: 43% מהציבור הישראלי מדווח על שינוי לרעה במצבו הנפשי מאז פרוץ המלחמה (מכבי שירותי בריאות)

סקר חדש ומקיף שערכה מכבי שירותי בריאות במלאת חצי שנה למלחמת 'חרבות ברזל' חושף את המצב הבריאותי של הציבור הישראלי, כפי שהוא עצמו תופס אותו, רגע לפני חג הפסח. מהסקר עולה נתון מדאיג: עליה של יותר מ-100% בשיעור האזרחים שתופסים את מצבם הבריאותי כבינוני או גרוע בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה

הסקר נערך בסוף חודש מרץ 2024 בקרב מדגם מייצג של למעלה מ-1,000 ישראלים מכל רחבי הארץ, חברי כלל קופות החולים, בגילאי 20-75.

עוד עולה מהסקר:

35% מציבור החולים במחלות כרוניות דיווחו על תחושת החמרה במחלתם

·       עליה של יותר מ-150% בישראלים שמדווחים על מצב נפשי בינוני או גרוע בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה

·       כל ישראלי רביעי מעיד על צורך בקבלת סיוע נפשי מאנשי מקצוע

·       כל ישראלי שני מעיד שישן פחות טוב בעקבות המלחמה

·       ירידה של כ- 20% בישראלים שמקפידים על אורח חיים בריא

 

כל חולה כרוני שלישי מדווח על החמרה במחלתו: בולט בקרב בעלי הכנסה נמוכה

בעקבות המלחמה, ירידה של 25% בכמות הישראלים שמעידים כי מצבם הבריאותי הינו מצוין או טוב מאוד. לפני המלחמה 61% מהציבור הישראלי העידו כי מצבו הבריאות באופן כללי הינו טוב מאוד או מצוין ורק 8% העידו על מצב בריאות בינוני או גרוע. כעת עולה מממצאי הסקר של מכבי כי 46% בלבד מהציבור מדווח על מצב בריאותי טוב מאוד ומצוין ו-17% מדווח על מצב בריאותי בינוני או  גרוע – עליה של יותר מ-100% מהתקופה שקדמה למלחמה.

עוד ניתן להסיק מהסקר שערכה מכבי כי כ-30% מהציבור הישראלי מדווח על שינוי לרעה במצבו הבריאותי. בנוסף, כ-35% מבין הישראלים הסובלים ממחלות כרוניות, המהווים כרבע מהאוכלוסייה הכללית, דיווחו כי הם מרגישים שחלה החמרה במחלתם בעקבות המצב.

בפילוח לפי משתני רקע, ניתן לראות כי 41% בלבד מהנשים מעידות על מצב בריאותי מצוין או טוב מאוד לעומת 51% מהגברים, 36% מהנשים מעידות על שינוי לרעה במצבן הבריאותי לעומת 23% מהגברים. עוד עולה מהפילוח כי בגילים הצעירים מדווחים יותר על שינוי לרעה במצבם הבריאותי הכללי – 33% בגילאי 20-49 לעומת 23% בגילאי 50 ומעלה. בנוסף, ניתן לראות כי יותר אנשים בעלי הכנסה מתחת לממוצע העידו על החמרה במחלה כרונית (48%) בהשוואה לבעלי הכנסה מעל לממוצע (22%).

כמו כן, 34% מהמשיבים שהיה להם תור לרופא/ה או בדיקה רפואית שנקבעו מראש דיווחו כי וויתרו או דחו את התור ו-20% דיווחו כי ויתרו או דחו ביצוע של בדיקת סקר חשובה, כמו גם ממוגרפיה או קולונוסקופיה.

כ-30% מהציבור מדווח על מצב נפשי בינוני או גרוע: פער משמעותי בין גברים לנשים

הסקר שערכה מכבי מראה כי 43% מהציבור הישראלי ערב חג הפסח מדווח על שינוי לרעה במצבו הנפשי מאז פרוץ המלחמה. 61% מהישראלים דיווחו כי לפני אירועי ה-7 באוקטובר הגדירו את מצבם הנפשי כטוב מאוד/מצוין ורק 37% מהנשאלים ממשיכים להרגיש כך גם כיום. שיעור הישראלים שתופסים את מצבם הנפשי כבינוני או גרוע עלה מ-11% ל-28% – עליה של יותר מ-150%.

זאת ועוד, כל ישראלי רביעי מעיד כי מרגיש צורך בקבלת סיוע נפשי מאנשי מקצוע על רקע המלחמה, וכן 50% מהמשיבים לסקר ציינו כי הם ישנים פחות טוב בימים אלו.

בפילוח לפי משתני רקע, ניתן לראות כי רק 28% מהנשים מעריכות את מצבן הנפשי כטוב מאוד או מצוין לעומת 47% מהגברים. עוד פער גדול בין המינים ניתן לראות בשינוי לרעה במצב הנפשי – 55% מהנשים לעומת 31% מהגברים, וכן בשינוי לרעה באיכות השינה עליו דיווחו 62% מהנשים ו-38% מהגברים. עוד עולה מהפילוח כי צעירים ובעלי הכנסה מתחת לממוצע זקוקים יותר לסיוע נפשי, כך העידו 31% מגילאי 20-29 לעומת 19% מגילאי 50+, וכן 32% מבעלי ההכנסה מתחת לממוצע, ו-20% מבעלי ההכנסה מעל לממוצע.

עליה של כ- 50% בישראלים שאינם מקפידים על אורח חיים בריא: כל ישראלי שלישי עלה במשקל

גם ההקפדה של הישראלים על אורח חיים בריא ספגה פגיעה משמעותית מפרוץ הלחימה; על פי ממצאי הסקר, שיעור הישראלים שמעיד כי אינו מקפיד על אורח חיים בריא כלל או במידה מועטה בלבד עלה מ-15% טרם המלחמה ל-22% כיום – עליה של כ- 50%. רק 36% מהציבור העידו כי הם מקפידים במידה רבה או במידה רבה מאוד על אורח חיים בריא לעומת 44% טרם אירועי ה-7 באוקטובר.

כמו כן, 37% מהציבור הישראלי בחלוף חצי שנה למלחמה העידו על עליה במשקל ו-15% העידו על ירידה במשקל. בנוסף, כ-30% מהמעשנים או מהמעשנים לשעבר ציינו כי בעקבות המלחמה חזרו לעשן או שהגבירו את כמות צריכת העישון.

 

ראש חטיבת הבריאות של מכבי שירותי בריאות ד”ר ערן רוטמן: ״שישה חודשים לתוך המלחמה, ותוצאות סקר הבריאות שערכנו בקרב כלל הציבור הישראלי מעידות על תחושות מדאיגות ומטרידות שחשים אזרחי המדינה בכל הקשור למצב בריאותם. דווקא בימים אלו, מכבי כארגון בריאות לאומי קוראת לציבור להמשיך ולשמור על הבריאות, להקפיד על שמירת הרצף הטיפולי-רפואי ולתת תשומת לב עליונה לבריאותנו הנפשית והפיזית. תשומת לב כזאת תעזור להפחית את הסיכון להתפרצות מחלות ותימנע התדרדרות נוספת מיותרת”.

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא שמעורר הרבה עניין וגם לא מעט שאלות – הטיפולים השונים להרזיה. נדבר על הזריקות להרזיה וניתוחים לקיצור קיבה – למי נמליץ על כל אחת מהאפשרויות והאם יש סיכונים שחשוב לקחת בחשבון? בפרק הזה נבחן את ההבדלים בין השיטות, נדבר על מי מתאים לאיזו גישה, […]

  • האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    בחולים עם דיכאון בדרגה מתונה עד פחות מחמורה העמיד לטיפול קודם תתכן תועלת לטיפול בקטמין במקום ניסיון טיפול בנזעי חשמל (Electroconvulsive Therapy, או ECT), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם דיכאון עמיד לטיפול סובלים מעומס תחלואה רב ושיעורים גבוהים יותר של פגיעה עצמית […]

  • אי-נקיטת שתן מעלה את הסיכון לדיכאון לאחר-לידה (Am J Obst Gynecol)

    אי-נקיטת שתן מעלה את הסיכון לדיכאון לאחר-לידה (Am J Obst Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אי-נקיטת שתן מעלה את הסיכון לדיכאון לאחר-לידה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיכאון לאחר-לידה הינו אחד הסיבוכים הנפוצים לאחר לידה. אי-נקיטת שתן הינה תסמין נפוץ במהלך היריון ובתקופה שלאחר הלידה, כאשר פעמים רבות הנשים חוות תופעה […]

  • בחודשי המלחמה הראשונים נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים

    בחודשי המלחמה הראשונים נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים

    מחקר חדש ורחב היקף שבוצע בחדר המחקר מאיר-שרון שומרון במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית בחן האם חל זינוק בצריכת נוגדי דיכאון, חרדה, משככי כאבים נרקוטיים וכדורי שינה בשל מלחמת חרבות ברזל. המחקר הוצג היום בכינוס השנתי של החברה הישראלית לאיכות ברפואה שנערך בתל אביב. לפי המחקר, בחצי השנה הראשונה למלחמה נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים בקרב כלל האוכלוסייה, ובקרב תושבי העוטף נצפתה עלייה של 200% ברכישת נוגדי חרדה ו-250% במשככי כאבים נרקוטיים

  • האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה קשר בין מחלת צליאק ובין סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כאשר בחולים עם שינויים גנטיים שנקשרו עם מחלת צליאק לוו בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון קשר סיבתי אפשרי בין מחלת צליאק ובין דיכאון לאחר לידה באמצעות ניתוח רנדומיזציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה