Lymphomas

שיטה חדשה להערכת סיכון עשויה לסייע לנבא תופעות לוואי בילדים חולי סרטן (מתוך Journal of Clinical Oncology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מרץ של ירחון Journal of Clinical Oncology עולה כי שיטה חדשה שפיתחו החוקרים להערכת סיכון עשויה לסייע בזיהוי חולים פדיאטריים המצויים בסיכון לפתח תופעות לוואי בעקבות הטיפול בחום נויטרופני המיוחס לכימותרפיה.

החוקרים מסבירים כי חולי סרטן המפתחים חום נויטרופני (Febrile Neutropenia, FN) בעקבות כימותרפיה מצויים בסיכון לפתח אירועים זיהומיים חמורים, כשהטיפול המקובל לכך הינו אשפוז דחוף וטיפול אנטיביוטי תוך ורידי. עם זאת, באם ניתן היה לזהות חולים המצויים בסיכון נמוך לכך הרי שניתן היה לחסוך את הטיפול במקרים בהם עשוי להיות מיותר. בנוסף, בעוד שהנחיות עדכניות לטיפול המבוססות על הערכת סיכון אישית פותחו עבור חולים מבוגרים, לא קיים לדבריהם קונצנזוס עד כה ביחס לאופן בו ניתן לנבא תופעות לוואי בילדים.

החוקרים, העובדים באוניברסיטת ברן בשוויץ, שיתפו פעולה לצורך המחקר הנוכחי עם אונקולוגים משמונה מרכזים רפואיים נוספים בשוויץ ובגרמניה במטרה לפתח את המדד החדש לניבוי תופעות לוואי. מחקר ה-Swiss Pediatric Oncology Group (SPOG) 2003 FN הפרוספקטיבי כלל חולי סרטן בגילאי 1 עד 18 שנים אשר התייצגו עם חום נויטרופני לאחר כימותרפי שאינה מיאלו-אבלטיבית. הם מציינים כי עלה בידם לנתח 423 אירועים של חום נויטרופני בקרב 206 חולים.

בעת ההתייצגות, החולים עברו בדיקות גופניות, ספירת דם מלאה ותרביות דם, ואושפזו וטופלו באנטיביוטיקה רחבת טווח תוך-ורידית. פעולות טיפוליות ואבחנתיות נוספות בוצעו בהתאם לשיקולי הצוות המטפל. לאחר 8 עד 24 שעות מהטיפול באשפוז, עבר כל חולה הערכה מחדש על ידי רופא המומחה באונקולוגית ילדים. תופעות לוואי דווחו עד לשבעה ימים לאחר הפסקת הטיפול האנטיביוטי וחלוף הנויטרופניה הקשה.

לדברי החוקרים, ארבעת הגורמים שנמצאו כיעילים בניבוי התפתחות תופעות הלוואי היו כימותרפיה שקדמה לכך והייתה אינטנסיבית יותר מאשר זו המקובלת לטיפול האחזקתי ב-Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL) (משקל- 4 נקודות), המוגלובין של 90 g/L ומעלה (משקל- 5 נקודות), ספירת לויקוציטים של פחות מ-0.3 g/L (3 נקודות), וספירת טסיות של פחות מ-50 g/L (3 נקודות), כשהציון הסופי היה הסכום של כל אלו.

הציון שחושב בעת התייצגות החולים לא ניבא בצורה מדויקת את ההתפתחות של תופעות לוואי בהמשך, ואולם חולים עם ציון של 9 נקודות ומעלה בעת ההערכה מחדש (8 עד 24 שעות לאחר הטיפול בבית החולים) היו מצויים בסיכון מוגבר לפתח תופעות לוואי בהמשך.

החוקרים ביקשו לבחון מדד זה אל מול שיטות אחרות שפורסמו לניבוי הסיכון ומצאו לדבריהם כי שיטתם הייתה מדויקת יותר. הם מדווחים כי הרגישות הכוללת של שיטתם הייתה 92%, כש-35% מהאירועים סווגו כסיכון נמוך. הסגוליות עמדה על 45% והערך המנבא השלילי היה 93%. הם מציינים כי הוספת מידע אודות דיפרנציאל ספירת הדם הלבנה לא שיפרה את מידת הדיוק של שיטה זו.

החוקרים מסכמים כי השיטה שפיתחו להערכת סיכון בנויה על ארבעה מאפיינים פשוטים וזמינים, המבוססים על ההיסטוריה הרפואית של המטופל ועל ספירת תאי הדם בעת התייצבותו, אולם אינה כוללת את דיפרנציאל ספירת הדם הלבנה. לדבריהם, ניבוי הסיכון העתידי להתפתחות תופעות לוואי בעת הערכה מחדש (לאחר 24 שעות לכל היותר לאחר הטיפול בבית החולים) היה טוב יותר מאשר זה שבוצע בעת ההתייצגות עם חום נויטרופני. המדד שפיתחו ניבא בצורה מדויקת אילו מהחולים מצויים בסיכון גבוה לתופעות לוואי בהמשך.

עם זאת, המדד ניבא רק אחד מבין שלושה אירועים של תופעות לוואי קטלניות במדגם זה, כשהציון הכולל שחושב עבור שלושת אירועים אלו עמד על 5, 4 ו-10.

מומחה בתחום שנתבקש להגיב לפרסום הדברים, ואשר חקר אף הוא את נושא החום הנויטרופני בילדים חולי סרטן, טוען כי המחקר הנוכחי הינו ניסיון טוב נוסף לזהות בצורה בטוחה קבוצת ילדים הסובלים מחום נויטרופני ומצויים בסיכון נמוך (להתפתחות תופעות לוואי), וזאת בידי קבוצת חוקרים בעלי ניסיון עשיר בתחום.

המומחה מציין כי על אף שאונקולוג ילדים הוא שביצע את ההערכה מחדש של הילדים בתום 8 עד 24 שעות מסיום הטיפול, לא בוצעה בדיקה נוספת של סמני הדלקת, כגון רמת ה-CRP. הוא מוסיף כי מחקרים אחרים הראו תוצאות מבטיחות של השימוש בשילוב של סמני דלקת שכאלו, כגון Packed cell volume of platelets (PCT) ואינטרלאוקין-8 בנוסף ל-CRP, בעת קבלת החולה ושוב כעבור 24 שעות, לצורך הגדרת החולים המצויים בסיכון גבוה ואלו המצויים בסיכון נמוך. הוספת השימוש במדדי דלקת אלו לצד בדיקה קלינית חוזרת עשוי היה לדבריו לשפר את תוצאות המחקר הנוכחי.

בנוסף, מזכיר המומחה כי החוקרים מסכמים ששיטת הניקוד שפיתחו מנבאת בצורה טובה את ההתפתחות של תופעות לוואי, ואולם הרגישות עמדה על 92% והערך המנבא החיובי על 40%. לפיכך, בעוד שהמחקר היה די טוב לטענתו בזיהוי אלו מהחולים המצויים בסיכון נמוך, הרי שלא היה טוב באותה המידה בניבוי ההתפתחות של תופעות לוואי בצורה מדויקת. הוא מדגיש כי המדד שפיתחו ניבא את ההתפתחות של תופעות לוואי קטלניות רק באחד מבין שלושה מקרים שנרשמו באוכלוסיית המחקר.

החוקרים מבקשים להדגיש את הצורך בעריכת מחקרים פרוספקטיביים נוספים לשם אישור ממצאיהם אלו, בטרם תאומץ שיטת ניבוי הסיכון שפיתחו ליישום קליני. לטענת המומחה, השיטה הינה שימושית במידת מה אולם איננה מדויקת דיו כדי לזהות בבטחה את החולים המצויים בסיכון נמוך בעשייה הקלינית.

J Clin Oncol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology כי טיפול ב- Denosumab (פרוליה) בעת התחלת טיפול לדיכוי אסטרוגן משמר צפיפות עצם, מיקרו-ארכיטקטורה של העצם וחוזק עצם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול לדיכוי שחלתי ומעכבי ארומטז משפרים את שיעורי ההישרדות ללא-מחלה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד בשלב-מוקדם וחיובי לקולטנים לאסטרוגן, אך מאיצים אובדן […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה