Lung Cancer

טיפול קרינתי כנגד סרטן ריאות עלול להביא לעליה בסיכון לפרפור פרוזדורים (Radiotherapy and Oncology)

חשיפה של ורידי הריאה לקרינה במהלך טיפול קרינתי כנגד סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מלווה בעליה של הסיכון להתפתחות פרפור פרוזדורים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי 11% מהחולים לאחר טיפול קרינתי כנגד סרטן ריאות עלולים לפתח הפרעת קצב לב, כאשר פרפור פרוזדורים הינה ההפרעה הנפוצה ביותר במקרים אלו. מאחר ולטיפול קרינתי השפעה לאורך זמן על רקמות הלב, הם שיערו כי מנת הקרינה אליה נחשפים ורידי הריאה עשויה לתרום לעליה בשיעורי פרפור פרוזדורים לאחר טיפול קרינתי.

במסגרת המחקר נבחנו הנתונים אודות 420 חולים עם NSCLC (גיל חציוני של 70 שנים, 52% נשים) שהשלימו טיפול קרינתי דפיניטיבי, בשילוב או ללא טיפול כימותרפי, עם טכניקות תכנון מודרניות ובמינון של 55 Gy ב-20 פרקציות לאורך ארבעה שבועות.

סריקות CT שימשו לזיהוי ורידי הריאה והושלם חישוב חשיפה של ורידי הריאה לקרינה. באופן זה החוקרים בחנו את הקשר בין המנה לה נחשפו ורידי הריאה ובין היארעות פרפור פרוזדורים חדש, כאשר אבחנה של פרפור פרוזדורים אושרה ע”י קרדיולוג.

מבין כלל המשתתפים במחקר, 26 חולים (6%) פיתחו פרפור פרוזדורים לאורך חציון של 13 חודשים לאחר הטיפול. כל המקרים של פרפור פרוזדורים היו בדרגה 3, למעט שני מקרים שהיו בדרגה 4.

החוקרים זיהו קשר משמעותי בין מנת הקרינה לוורידי הריאה משמאל ומימין ובין היארעות פרפור פרוזדורים. מנת הקרינה שנקשרה באופן המשמעותי ביותר עם פרפור פרוזדורים הייתה מנה של 55 גריי ומעלה משמאל ושל 10 גריי ומעלה מימין.

הסיכון לפרפור פרוזדורים עלה ב-2% לכל עליה של אחוז אחד בחשיפה של ורידי הריאה משמאל למנת קרינה של 55 גריי ומעלה ועלה ב-1% עם חשיפה של ורידי הריאה מימין למנת קרינה של 10 גריי ומעלה. הקשר היה מובהק סטטיסטית לאחר תקנון לגורמי סיכון קרדיווסקולאריים והערכת הסיכון לתמותה.

השטח מתחת לעקומה לחיזוי אירועי פרפור פרוזדורים עמד על 0.64 (p=0.02) עם חשיפה של ורידי הריאה משמאל למנת קרינה של 55 גריי ומעלה ועל 0.61 (p=0.03) עם חשיפה של ורידי הריאה משמאל למנת קרינה של 10 גריי ומעלה. הסף האופטימאלי לחיזוי פרפור פרוזדורים עמד על 2% ו-54%, בהתאמה.

ממצאים אלו מעלים את האפשרות כי צמצום החשיפה לקרינה של מבנים אלו עשויה להפחית את הסיכון לפרפור פרוזדורים באוכלוסייה זו, כאשר במקרים בהם הדבר אינו אפשרי, ניתן לזהות חולים בסיכון גבוה להפרעת הקצב ולהשלים מעקב פעיל לאורך הזמן.

Radiotherapy and Oncology, Jan 4, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה