Lung Cancer

האם שימוש בתכשיר Afatinib מעכב את התקדמות המחלה בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC? (מתוך כנס European Society for Medical Oncology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-35 של ה-European Society for Medical Oncology (ESMO) עולה כי חולים עם סרטן ריאות ומוטציות ברצפטור ל-Epidermal growth-factor (EGFR) הראו שרידות ארוכה יותר ללא התקדמות המחלה וכיווץ של הגידול בעקבות טיפול בתכשיר הניסיוני Afatinib (BIBW 2992), מעכב בלתי הפיך לטירוזין קינאז EGFR ו-HER2. החוקרים דיווחו על תוצאות מחקר ה-LUX-Lung 1, מחקר בשלב 2b/3.

לדברי החוקרים, תכשיר זה מביא לרגרסיה בתת-סוג של חולי סרטן הריאה אשר להם לא קיים עד כה טיפול מוכח וזמין. הם מסבירים כי הרגרסיה והתייצבות המחלה אשר נצפו היו קשורים בשיפור בתסמינים המיוחסים לסרטן.

עבור חולים אשר טופלו בתכשיר הניסיוני, מדווחים החולים כי השרידות ללא התקדמות המחלה עמדה על 3.3 חודשים (95% CI = 2.79-4.40), בעוד שעבור אלו שטופלו בתרופת דמה עמדה שרידות זו על 1.1 חודשים (95% CI = 0.95-1.68), עם יחס סיכון של 0.38 (95% CI = 0.306-0.475).

בתום שמונה שבועות, נמצא כי שיעור כיווץ הגידול היה גבוה משמעותית בקרב החולים שטופלו ב-Afatinib בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת (שיעור השליטה במחלה, 58% לעומת 19%; P<0.0001). לטענת החוקרים, הערכה שמרנית של שיעור התגובה הייתה 7% בקרב החולים שהראו תגובה חלקית מוכחת בעקבות טיפול ב-Afatinib. שיעור התגובה המוכחת הכולל היה 11% בקרב החולים בקבוצה זו ו-0.5% בקרב אלו בקבוצת הביקורת.

עם זאת, החוקרים מציינים כי תוצאות מחקרם זה לא הראו שיפור בשרידות הכוללת, אשר הוגדרה כיעד העיקרי של המחקר. השרידות הכוללת החציונית עמדה על 10.78 חודשים (95% CI = 9.95-11.99) עבור החולים בקבוצת ה-Afatinib לעומת 11.96 חודשים (95% CI = 10.15-14.26) בקבוצת הביקורת (יחס הסיכון 1.077; 95% CI = 0.862-1.346).

החוקרים מוסיפים כי כמדד של ביצוע, נותרה השרידות הכוללת כתקן הזהב, וטוענים כי העברת חולים בין הקבוצות והשימוש בטיפולים נוספים לאחר מכן הם שתרמו לשרידות הכוללת הדומה בין שתי הקבוצות.

החוקרים מזכירים כי נכון להיום לא קיים טיפול עבור חולים אשר נכשלו בניסיון טיפולי ב-מעכבי טירוזין קינאז למוטציות ב-EGFR, ואולם Afatinib הוכח כבעל פעילות בגידולים הנושאים מוטציות אלו. כוונתם העיקרית של החוקרים הייתה למצוא טיפולי חלופי ל-EGFR לאחר טיפול התחלתי המעכב טירוזין קינאז EGFR וכישלון טיפול המבוסס על פלטינום.

במחקר הנוכחי נכללו 585 חולים עם אדנוקרצינומה של הריאה בשלב IIIb/IV, אשר הוקצו אקראית לקבל את התכשיר הניסיוני יחד עם טיפול תומך מיטבי או לחילופין תרופת דמה יחד עם טיפול תומך מיטבי.

החולים גויסו מעוקבה של חולי סרטן ריאה מסוג Nonsmall-cell lung cancer (NSCLC) עם מוטציה מוכחת ב-EGFR וחשד למוטציה שנייה המכונה T790M, אם כי זו האחרונה לא הוכחה באמצעות פרופיל מולקולארי. החולים נבחרו קלינית על בסיס ההיסטוריה של התקדמות קודמת של המחלה תחת קו אחד או שני קווי טיפול כימותרפי (לרבות קו טיפול אחד לפחות המבוסס על פלטינום) בנוסף לטיפול בן למעלה מ-12 שבועות של Gefitinib (אירסה) או Erlotinib (טרסבה).

החוקרים מזכירים כי מבחינה היסטורית, כאשר חולים עם סרטן ריאה ומוטציה ב-EGFR הראו הישנות לאחר תגובה טובה לקווי הטיפול הראשוניים, הייתה קיימת השערה לפיה ישנה מוטציה שנייה אשר מפריעה ליעילות הטיפול. בשנת 2005, למעלה ממחצית מחולים אלו הראו מוטציה שכזו- T790M.

בעוד שבמחקר הנוכחי טרם הייתה קיימת כאמור הוכחה מולקולארית לנוכחות מוטציה זו בחולים, מביעים החקורים את תקוותם כי במועד מאוחר יותר יהיו בידיהם נתונים המאפשרים זיהוי קפדני יותר של ביולוגיה מולקולארית באשר לנוכחות שתי המוטציות בנבדקים.

היעד העיקרי במחקר נקבע כאמור כשרידות הכוללת, ויעדיו המשניים כללו שרידות ללא התקדמות המחלה, שיעור תגובה אובייקטיבית לטיפול, שיעור השליטה במחלה, בטיחות הטיפול ואיכות החיים.

החוקרים מוסיפים כי לא נצפו תופעות לוואי חדשות או בלתי צפויות, וכי תופעות הלוואי השכיחות ביותר שנרשמו היו שלשולים ופריחה, אשר נשלטו באמצעות הפסקת הטיפול התרופתי או הפחתת מינונו.

החוקרים מסכמים כי מחקרם זה מאשר בבירור את הפעילות הביולוגית של Afatinib, וכי הטיפול נמצא כנסבל, מביא לרגרסיות, משפר את יציבות המחלה ומשפר את תסמיניה. יהיה מעניין לדבריהם לראות כיצד תוצאות המחקר מפורשות ברגע שניתן יהיה להצליבן עם מידע מדגימות הסרום (ואיפיון מולקולארי של המוטציות).

מומחית בתחום אשר נכחה בכנס ונתבקשה להגיב לדברים, מציינת כי מחקר LUX-Lung1 מבסס בבירור את Afatinib כתכשיר פעיל ב-NSCLC, ואולם לטענתה היעדר התועלת ביחס לשרידות הכוללת קשורה ככל הנראה לכך שאוכלוסיית המחקר כללה גם חולים עם מוטציות ב-EGFR, אשר להם ככל הנראה פרוגנוזה טובה מלכתחילה ולפיכך מקבלים מספר קווי טיפול כימותרפי.

ראוי לציין כי בדיון נפרד, נידונו תוצאות מחקר ה-LUX-Lung 2, אשר בחן אף הוא את השימוש ב-Afatinib בקרב חולים עם סרטן ריאה מתקדם מסוג NSCLC ומוטציות ב-EGFR אשר טרם טופלו קודם לכן בכימותרפיה או אשר טופלו בתכשיר כימותרפי יחיד בלבד. ממצאי המחקר העידו על כך ש-Afatinib הוביל לשיעור תגובה כולל של 61% ועיכוב של 16 חודשים בהתקדמות המחלה.

מומחה בתחום האונקולוגיה שיבח את מחקר זה וציין כי תוצאותיו מעלות את השאלה- כיצד יש להדגים את הערך של תכשיר חדש בשוק ההולך ונהיה מוצף בתכשירים. לדבריו, הממצא ביחס לשרידות ללא התקדמות המחלה מהווה סימן ברור ברמה הסטטיסטית, ואולם הוא מזכיר כי לא הייתה מובהקות סטטיסטית בכל הנוגע לשרידות הכוללת.

לבסוף נציין כי שני מחקרים קליניים בשלב 2- המכונים LUX-Lung 3 ו-LUX-Lung 6– בוחנים כעת את השימוש ב-Afatinib כטיפול קו ראשון באוכלוסיית חולים זו.

מתוך הכנס השנתי ה-35 של ה-European Society for Medical Oncology (ESMO) אשר נערך בחודש אוקטובר 2010, במילאנו.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה