Interv. Radiology

האם צנתור כלילי ראשוני הינו קו הטיפול המועדף בחולים קשישים עם אוטם לבבי? (מתוך European Heart Journal)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון European Heart Journal עולה כי צנתור כלילי ראשוני (Primary percutaneous coronary intervention, PCI) הינה הגישה המועדפת בחולים בגילאי 75 שנים ומעלה עם אוטם לבבי מסוג ST-elevation myocardial infarction (STEMI). עם זאת, החוקרים מציינים כי פיברינוליזה משיגה אף היא תוצאות טובות.

לדברי החוקרים, תוצאותיהם אלו מהוות את הראיות הטובות ביותר עד כה לכך שצנתור כלילי ראשוני מהווה את האסטרטגיה המועדפת לרה-פרפוזיה עבור חולים קשישים עם אוטם לבבי חריף, כשם שהינה עבור חולים צעירים.

החוקרים מוסיפים כי ערכם של טיפולים אלו בחולים מבוגרים מאוד איננו מבוסס עד כה מאחר ופעמים רבות אלו נפסלים מהשתתפות או אינם מגויסים למחקרים קליניים הבוחנים גישות טיפוליות של רה-פרפוזיה.

על מנת לבחון סוגיה זו, הקצו החוקרים אקראית 266 חולים, בגיל ממוצע של 81 שנים, לעבור PCI או לחילופין פיברינוליזה. כל החולים הגיעו לבית החולים תוך שש שעות מהופעת התסמינים.

החוקרים מדווחים כי מחקרם זה הופסק מוקדם מהמתוכנן בשל גיוס איטי של החולים ולפיכך לא היה בעל חוזק מספק על מנת לבחון את היעד העיקרי. עם זאת, נצפתה בו לטענתם מגמה לטובת צנתור כלילי ראשוני.

בתום שלושים ימים, נמצא כי התוצא המשולב של תמותה מכל סיבה שהיא, אוטם חוזר או שבץ מוחי הגורם לנכות נרשם בקרב 18.9% מהחולים בקבוצת ה-PCI לעומת 25.7% מהחולים בקבוצת הפיברינוליזה. הבדל זה לא הגיע לדבריהם לכדי מובהקות סטטיסטית, וכך היה גם ביחס לשיעור התמותה (13.6% לעומת 17.2%), שיעור האוטמים החוזרים (5.3% לעומת 8.2%) ושיעור השבץ המוחי הגורם לנכות (0.8% לעומת 3.0%).

החוקרים מוסיפים כי שיעור הדימומים הרציניים היה דומה בין הקבוצות, אולם איסכמיה חוזרת הייתה פחות משמעותית בצורה מובהקת בקבוצת ה-PCI (0.8% לעומת 9.7%).

בהמשך, ביצעו החוקרים מטה-אנליזה של תוצאות אלו יחד עם תוצאות שני מחקרים קודמים הכוללים 568 חולים נוספים בקבוצת גילאים זו. לדבריהם, ניתוח הנתונים הראה יתרון משמעותי ל-PCI בהורדת שיעור התמותה, האוטמים החוזרים והשבץ המוחי בתום 30 ימים (OR, 0.64). תוצאות אלו הינן משמעותיות, הם טוענים, ועשויות להיות בעל שימוש קליני כאשר מתייחסים אליהן יחד עם ראיות ממחקרים קודמים בתחום.

החוקרים מסכמים כי נראה ש-PCI הינה הגישה המועדפת בחולים אלו, אולם מאידך הם מזכירים כי תרומבוליזה ניתנת כיום לקבוצת חולים זו עם יעילות ובטיחות מתקבלות על הדעת כאשר צנתור כלילי ראשוני אינו זמין.

Eur Heart J 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה