Interv. Radiology

טיפול ב- Cinacalcet יחד עם ויטמין D עשוי להפחית הסתיידות כלי דם במחלת כליות כרונית (מתוך כנס ה- National Kidney Foundation)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בכנס ה- National Kidney Foundation, עולה כי הוספת התרופה הקלצימימטית Cinacalcet לטיפול במינון נמוך של ויטמין D, עשויה להפחית הסתיידות עורקים כליליים בהשוואה למתן מינונים משתנים של ויטמין D, בחולי מחלת כליות כרונית (CKD chronic kidney disease) והיפרפאראתירואידיזם משני בלבד.

לדברי החוקרים, בהשוואת שיטות טיפול לניהול היפרפאראתירואידיזם משני, ידוע ממחקרים קודמים כי טיפול ב- Cinacalcet יחד עם מינון נמוך של ויטמין D יוצר איזון כללי טוב יותר של רמות הסידן והזרחן בדם.  במחקר זה, ביקשו החוקרים לבדוק האם משמעות השפעה זו על רמות הסידן והזרחן בדם הינה התקדמות איטית יותר להסתיידות של העורקים הכליליים.

במחקר הנוכחי נכללו 360 חולי CKD עם היפרפאראתירואידיזם משני.  הנבדקים חולקו אקראית לקבוצת המחקר בה טופלו באמצעות דיאליזה, ב- Cinacalcet במינון של 30 180 מ”ג ליום יחד עם מינון נמוך של ויטמין D, ולקבוצת ביקורת בה טופלו באמצעות דיאליזה, במינונים משתנים של ויטמין D בלבד.  הטיפול ניתן במהלך 20 שבועות, ובמהלך 32 שבועות נוספים בוצע מעקב אחר הקבוצות.

סך כל הנבדקים שהיו זמינים לניתוח מידת היעילות עמד על 235 (115 בקבוצת המחקר ו 120 בקבוצת הביקורת).  לכולם הודגמו סריקות חיוביות להסתיידות עורקים כליליים בכניסתם למחקר.

מטרת המחקר הראשונית הייתה אומדן שינוי הסתיידות הכליליים באחוזים, עפ”י מדד Agatston.  מטרות משניות כללו את אומדן השינוי בהסתיידות של האאורטה החזית, המסתם האאורטלי והמסתם המיטרלי; וכן השינוי ברמות PTH, סידן וזרחן.

מתוצאות המחקר עולה כי מדד הסתיידות עפ”י Agatston עלה במידה מופחתת בקרב קבוצת המחקר בהשוואה לקבוצת הביקורת (24% מול 31%), אולם ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית (P = .073).  יחד עם זאת העלייה מן הרמה הבסיסית במדד נפח הסתיידות הכליליים הייתה מופחתת משמעותית בקבוצת המחקר בהשוואה לקבוצת הביקורת (P = .009).  כמו כן, עפ”י ניתוח משתנים, התקדמות הסתיידות העורקים הכליליים הייתה פחותה בקבוצת המחקר (27%, 95% CI, 17% – 38%) בהשוואה לקבוצת הביקורת (38%, 95% CI, 28% – 50%). 

עוד עולה כי השינוי החציוני בהסתיידות המסתם האאורטלי היה משמעותית קטן יותר עבור קבוצת המחקר בהשוואה לקבוצת הביקורת (P = .014).  החוקרים מוסיפים כי עבור כל האתרים שנבדקו (עורקים כליליים, אאורטה חזית, מסתם אאורטלי ומסתם מיטרלי) נמצאה התקדמות מופחתת הסתיידות בקבוצת מקבלי ה- Cinacalcet, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

שינויים מערכי הבסיס היו משמעותיים בין הקבוצות גם עבור רמות PTH, סידן וזרחן בדם.

תופעות לוואי הופיעו ב- 87% מהחולים בכל קבוצה.  29% מהתופעות בקבוצת המחקר יוחסו ל- Cinacalcet, כאשר היפוקלצמיה הייתה השכיחה ביותר (הופיעה ב- 7%).  ויטמין D היה אחראי לתופעות ב- 2% בקבוצת המחקר, וב- 4% בקבוצת הביקורת.  תופעות לוואי קיצוניות הודגמו ב- 49% מנבדקי קבוצת המחקר, וב- 46% מנבדקי קבוצת הביקורת.  כמו כן בכל קבוצה ארעו 12 מקרי מוות.

לטענת החוקרים, תוצאות המחקר הינן מעודדות, ומצביעות על כך שבחירה בין טיפולים שונים בהיפרפאראתירואידיזם משני עשויה להשפיע על התקדמות הסתיידות עורקים כליליים.  כמו כן, בבחינת ההשפעה על הסמנים הביוכימיים של המחלה (רמות PTH, סידן וזרחן בדם), לטיפול ב- Cinacalcet, הוכח יתרון.

יש לציין כי בימים אלו, עורכים החוקרים מחקר גדול בשם EVOLVE, המיועד לבדוק את השפעות הטיפול ב- Cinacalcet, על הרכב תוצאות הכולל תמותה, אירועים קרדיו-וסקולאריים ואשפוזים קרדיו-וסקולאריים.  החוקרים מציינים כי על אף שהסתיידות כלי דם אינה מדד מובהק של סיכון קרדיו-וסקולארי, היא מהווה מנגנון אפשרי שעשוי להסביר מחלות קרדיו-וסקולאריות באוכלוסיה זו.  יחד עם זאת, לא ברור האם האטה של התקדמות ההסתיידות עשויה לשנות תוצאות קרדיו-וסקולאריות ועל כן עלה הצורך לקיים את מחקר ה- EVOLVE.

בתגובת המומחים לתוצאות המחקר, נטען כי מבצעי המחקר לא השיגו את מטרתם העיקרית התקדמות מופחתת משמעותית בהסתיידות, פרט לזו שהודגמה במסתם האאורטלי.  המומחים תוהים מדוע תוצאה דומה לא הופיעה במסתם המיטרלי, לדוגמה, ומציעים כי יתכן ותוצאות המחקר היו קשורות לרמת הזרימה סביב המסתמים.

כמו כן, לדברי המומחים, מדד נפח הסתיידות העורקים אינו מהווה בדיקה נפוצה, ואילו מדד Agatston הינו זה שעליו מבוסס הטיפול.

לגבי תופעות הלוואי, המומחים אינם מופתעים מן השיעורים הגבוהים, היות ותופעות לוואי במטופלי דיאליזה הינן נפוצות.

המומחים מסכמים כי התוצאות שהושגו לגבי המסתם האאורטלי הן מעניינות, אולם על החוקרים מוטלת המשימה לשחזר תוצאות אלו במחקרים נוספים.  לדבריהם הסתיידות מסתם אאורטלי הינה נפוצה בקרב מטופלי דיאליזה, וההשפעה האפשרית של Cinacalcet, מהווה עניין חשוב שיש להמשיך לבדוק.  המומחים אינם בטוחים שניתן לקשור את ההשפעה על הסתיידות המסתמים להשפעה על עורקים כליליים.

מתוך כנס ה- National Kidney Foundation, שנערך ב- 14 באפריל 2010, באורלנדו, ארצות הברית.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה