Interv. Cardiology

מדוע הסיכון לתמותה מאוטם שריר הלב גבוה פי 2 בנשים בהשוואה לגברים ?/מאמר אורח מאת ד”ר אביטל פורטר (*)

לאחרונה פורסמה מטא-אנליזה בJama of Internal Medicine אודות הבדלים מגדרים בתמותה מאוטם  חד, STEMI, המטופל בהתערבות בצנתור דחוף (PPCI). (סיכום המאמר באי-מד, בקישור זה)

במחקרים שהוכללו היו כ-18,555 נשים ו-49,981 גברים. נמצא כי הסיכון לתמותה מכל סיבה במהלך אשפוז היה גבוה בנשים פי  2 מאשר בגברים, וכי  הסיכון לתמותה מכל  סיבה במהלך השנה לאחר האוטם היה גבוה פי  1.5 בנשים  מאשר בגברים. כשנעשה תקנון לגיל וגורמי סיכון, הקשר המגדרי לתמותה נחלש.

מדוע לנשים תוצאים גרועים יותר מגברים?

1)נשים מפתחות מחלה כלילית ואוטם חד בשריר הלב בגיל מבוגר מגברים. הן חולות יותר, ובעלות  שיעור גבוה יותר של  גורמי  סיכון: סוכרת, יתר לחץ דם,  ושומני  דם  מוגברים.

2) נשים מגיעות מאוחר יותר ( זמן מתחילת תסמינים לאנגיופלסטיה ראשונית ארוך סטטיסטית מובהק)  מגברים לקבלת טיפול רפואי מציל חיים.

האיחור הינו  שילוב של  פנייה מאוחרת של  הנשים לקבלת עזרה רפואית, ואבחון  מאוחר.

3) ההסתמנות הקלינית של  נשים קשה יותר (KILLIP CLASS ) בעת  האוטם החד.

4) נשים מקבלות משמעותית פחות מגברים טיפולים מצילי חיים (טיפול תרומבוליטי, צנתור טיפולי ראשוני ,תרופות נוגדות תסיות).

5) שיעור תופעות  דמם, סיבוכי צנתור וסיבוכים אחרים גבוה יותר בנשים.

כלומר לא ההבדל  הגנטי בין  נשים  וגברים מוביל לתמותה מוגברת מאוטם  חד, אלא היותן מבוגרות וחולות יותר, בשילוב הגעה מאוחרת לקבלת טיפול מציל חיים , ושיעור סבוכים גבוה ,מסבירים  את ההבדל המגדרי.

מחברי המאמר מסכמים כי כיוון שחלק גדול  מהגורמים הנ”ל הם  בני שינוי, וכי יש משמעות רבה הן לאבחון גורמי  סיכון כבר בגיל  צעיר, וטיפול  מיטבי מוקדם, כמו גם לשיפור האבחון והטיפול  הניתנים  לנשים.

על מנת לשפר הפער המגדרי, יש לשפר אבחון  וטיפול בגורמי  סיכון מסורתיים, ולעודד הרגלי  חיים  בריאים (הימנעות מעישון, שמירה על  משקל  תקין  ופעילות  גופנית קבועה). כמו כן, יש להגביר המודעות לעובדות נוספות, שלחלק מהציבור כולל הרפואי,  הינן  פחות מוכרות:

1.לנשים גורמי  סיכון ייחודיים הניתנים לאיתור מוקדם.  תקופת  ההיריון מהווה “מבחן מאמץ” ובה ניתן לאתר נשים שהן  בסיכון לפתח מחלת לב וכלי  הדם (נשים  שפתחו  סוכרת הריונית/ יתר לחץ  דם  הריוני / רעלת  או  קדם  רעלת / עליית  משקל קיצונית למשל)-

לאחרונה פורסמה סקירה גדולה בcurrent opinion of cardiology

סקירה זו  חושפת  את  הקשר בין “התנהגות “האישה בהיריון לסיכוייה לפתח התקף  לב או  שבץ  מוחי בעתיד.

הכרת  נתונים אלה עי ציבור הנשים  והצוות המטפל יכול  לסייע באיתור  מוקדם  של נשים עם  פרופיל מסוכנות לתחלואה לבבית.

2 . לבריאות לב בנשים השפעה ניכרת הורמונאלית– סביב  הפסקת  המחזור החודשי  ולאחריו,  עולה שיעור יתר לחץ  דם,  סוכרת, כולסטרול  מוגבר והשמנה בקרב הנשים, ובהתאם  עולה התחלואה הלבבית . בגיל  זה חשוב לערוך    הערכת סיכון ” עדכנית, ולטפל בגורמי הסיכון כמו  גם  לעודד אורח חיים  בריא.

בנוסף, יש חשיבות רבה להעלאת מודעות התחלואה הלבבית בקרב הנשים כמו  גם הכרת תסמיני התקף  לב (לרבות הייחודים לנשים “  לא טיפוסיים”), וזאת  על מנת  לקצר העיכוב באבחון  וקבלת טיפול רפואי  מהיר.

לאור חשיבות הנושא, וכאמצעי  לקדם בריאות לב וכלי  הדם בנשים יערך  בדצמבר -10/12/2014,בסינמה סיטי, כנס מקצועי ראשון  מסוגו של  מחלות  לב בנשים.

מטרת  כנס זה, בו  ירצו מומחים מהשורה הראשונה מהארץ ומח”ול, ליצור חיבור בין קהל  המטפלים בנשים לאורך  חייהן  (גניקולוגים , רופאי משפחה ,וקרדיולוגים) ודיאלוג רפואי  שהאישה מרכזו.

מטרה נוספת היא להעלות מודעות בקרב הציבור בכלל והנשים בפרט, לאיתור וטיפול מוקדמים בגורמי סיכון , כמו גם העלאת מודעות לתסמיני  התקף  לב ואירוע מוחי בנשים , ושיפור זמני  הגעה לקבלת  טיפול רפואי.

(*) ד”ר אביטל (טלי) פורטר,  בוגרת  הפקולטה לרפואה אוניברסיטת בן  גוריון . מומחית לרפואה פנימית ולקרדיולוגיה, מרצה בפקולטה לרפואה סאקלר באוניברסיטת תל אביב ומנהלת  אשפוז קרדיולוגיה (ביניים-לב) , והמרכז לבריאות לב האישה, במרכז רפואי  רבין- בילינסון,  פתח תקווה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות ל-Naloxone לשיפור הישרדות לאחר דום לב מחוץ לכותלי בית חולים (JAMA Netw Open)

    תוצאות מבטיחות ל-Naloxone לשיפור הישרדות לאחר דום לב מחוץ לכותלי בית חולים (JAMA Netw Open)

    מתן Naloxone ע”י צוותי רפואה דחופה מלווה בשיעורים גבוהים יותר של חזרת דופק ספונטאני והישרדות עד לשחרור מבית חולים של חולים עם דום לב מחוץ לכותלי בית החולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 8,195 מבוגרים עם דום לב מחוץ לכותלי בית החולים אשר טופלו ע”י צוותי […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: איך נדע שילדינו בסיכון להשמנת יתר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: איך נדע שילדינו בסיכון להשמנת יתר

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. והיום נדון בנושא שמטריד הורים רבים – השמנת יתר בילדיהם. איך נדע אם ילדינו נמצאים בסיכון להשמנת יתר? מהם הסימנים שעלינו לשים לב אליהם? ומה ניתן לעשות כדי למנוע את ההתפתחות של השמנת יתר עוד לפני שהיא מתחילה? בפרק זה נעסוק בגורמי הסיכון, נבחן את השפעת אורח […]

  • וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים הקשורים עם מחלת פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעברו ומתוארים ב-13% מהחולים במחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Brain. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות גנטיות וייעוץ לחולים עם מחלת פרקינסון. המדגם כלל משתתפים שלקחו חלק במחקר PD GENEration, מחקר רב-מרכזי, תצפיתי וקליני המציע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי לחולים עם מחלת […]

  • עליה משמעותית בסיכון ללידת מת בנשים עם סוכרת (Obstet Gynecol)

    עליה משמעותית בסיכון ללידת מת בנשים עם סוכרת (Obstet Gynecol)

    בנשים הרות עם אבחנה קודמת של סוכרת תועדה עליה של פי שלוש בסיכון ללידת מת או תמותה סביב הלידה, כאשר הסיכון היה גבוה במיוחד בקרב אימהות עם סוכרת מסוג 2 לעומת אלו עם סוכרת מסוג 1, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות הקשר המוכר היטב […]

  • שיעור לידות-חי גבוה לאחר השתלת רחם בנשים עם הפרעות פוריות משנית להפרעה רחמית (JAMA)

    שיעור לידות-חי גבוה לאחר השתלת רחם בנשים עם הפרעות פוריות משנית להפרעה רחמית (JAMA)

    בנשים עם הפרעת פוריות משנית לגורם רחמי בלבד תועדו שיעורי הצלחה גבוהים להשתלת רחם, כאשר 70% מהנשים הצליחו ללדת בעקבות ההשתלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 20 נשים עם הפרעות פוריות משנית לגורם רחמי, כולל נשים ללא רחם או רחם לא תפקודי; לכל אישה הייתה לפחות שחלה […]

  • ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    תמונות במכשירי הטלפון הנייד עשויות לשמש ככלי מהימן להערכת מאפיינים של נוירופיברומות עוריות בחולים עם אבחנה של נוירופיברומטוזיס מסוג 1 (NF1), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שזיהה גם קורלציה בין היקף נוירופיברומות עוריות ובין איכות החיים, עם השפעה בולטת במיוחד של חומרת המעורבות של הפנים על הבריאות הנפשית. במסגרת המחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה