דר’ רויטל גנדלמן-מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה
Munger KL, Zhang SM, OReilly E, et al. Vitamin D intake and incidence of multiple sclerosis. Neurology 2004;62:60-65.
רקע.
ההארעות של טרשת נפוצה נמוכה באזורים הטרופיים וגדלה עם המרחק מקו- המשווה. אחת ההשערות היא שלחשיפה לקרני שמש וכתוצאה מכך לעליה בויטמין D יש השפעה מגינה מפני טרשת נפוצה. במהלך החורף בקווי רוחב גבוהים, הקרינה האולטרה סגולה נמוכה מכדי ליצור כמויות מתאימות של ויטמין D, וחסר ויטמין D הנמשך 4 עד 6 חדשים בשנה בקוי רוחב של >=°42 נפוץ בקרב אנשים עם צריכה נמוכה של ויטמין D. לויטמין D יש השפעות אימונורגולטוריות חזקות ותוספת של ויטמין D מונעת אנצפלו-מיאליטיס אוטואימונית ניסויית, מחלה אוטואימונית בבע”ח המשמשת כדגם לטרשת נפוצה. מחקרים על ויטמין D וטרשת נפוצה מצאו שלחולים עם טרשת נפוצה יש רמות בלתי מספיקות של ויטמין D ושתקופות של רמה נמוכה של ויטמין D מקדימות פעילות גבוהה של נגעים בעוד שתקופות של רמה גבוהה של ויטמין D מקדימות פעילות נגעים נמוכה, כפי שמודגמת ב- MRI.
מטרת העבודה היתה לבדוק באופן פרוספקטיבי האם רמת צריכה גבוהה של ויטמין D מפחיתה את הסיכון לחלות בטרשת נפוצה.
שיטות.
תצרוכת תזונתית של ויטמין D נבדקה ביחס לסיכון לחלות בטרשת נפוצה בשתי קבוצות גדולות של נשים: the Nurses’ Health Study (שכלל מעקב אחר 92253 נשים בין 1980 ל- 2000 ) ו-
the Nurses’ Health Study II (שכלל מעקב אחר 95310 נשים בין 1991 ל- 2001 ). התזונה הוערכה בנקודת ההתחלה ועודכנה כל 4 שנים לאחר מכן. במהלך המעקב נמצאו 173 מקרים של טרשת נפוצה עם התחלת סימפטומים לאחר נקודת ההתחלה.
תוצאות.
נמצא יחס הפוך בין הצריכה הכללית של ויטמין D בנקודת ההתחלה לבין והסיכון המותאם לגיל לחלות בטרשת נפוצה. צריכה של ויטמין D מתוספים הראתה אף היא יחס הפוך עם הסיכון לחלות במחלה. לא נמצא קשר בין ויטמין D ממזון והארעות טרשת נפוצה.
מסקנות.
תוצאות אלה תומכות בהשפעה פרוספקטיבית של צריכת ויטמין D על הסיכון לפתח טרשת נפוצה.
הצעות לקריאה נוספת:
1. Nieves J, Cosman F, Herbert J, et al. High prevalence of vitamin D deficiency and reduced bone mass in multiple sclerosis. Neurology 1994;44:1687-1692.
2. Embry AF, Snowdon LR, Vieth R. Vitamin D and seasonal fluctuations of gadolinium-enhancing magnetic resonance imaging lesions in multiple sclerosis. Ann Neurol 2000;48:271-272.
3. Zhang SM, Hernan MA, Olek MJ, et al. Intakes of carotenoids, vitamin C, and vitamin E and MS risk among two large cohorts of women. Neurology 2001;57:75-80.
4. Johnson S. The possible role of gradual accumulation of copper, cadmium, lead and iron and gradual depletion of zinc, magnesium, selenium, vitamins B2, B6, D and E and essential fatty acids in multiple sclerosis. Med Hypotheses 2000;55:239-241.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!