IBS

מוטאציות הקשורות בתסמונת מעי רגיז עשויות לסייע בפיתוח טיפולים למחלה (Gastroenterology)

בכ-2% מהחולים עם תסמונת המעי הרגיז (IBS או Irritable Bowel Syndrome ) ניתן לזהות מוטאציות בגן SCN5A, הפוגעות בתפקוד תעלות נתרן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת 10 במרץ של כתב העת Gastroenterology. ממצאים אלו עשויים לסייע בהבנת המנגנון בבסיס התסמונת ולפתח טיפולים חדשים.

החוקרים כותבים כי הממצאים מעניקים להם תקווה כי מעבר לטיפול בתסמיני המחלה, עתה ניתן יהיה לפתח תכשירים בעלי השפעה על מהלך המחלה.

לפי ההערכות, בחצי הכדור המערבי, שכיחות תסמונת המעי הרגיז נעה סביב 15-20%, כאשר מרבית הטיפולים הזמינים מכוונים לתסמינים, העשויים לכלול התכווצויות, כאבי בטן, נפיחות, גזים, שלשולים ועצירות.

תיאוריות קודמות בנוגע לאתיולוגיה של התסמונת הציעו כי יש חשיבות לדיאטה, טראומה קודמת, חרדה ו/או גנטיקה, אך זהו הדיווח הראשון על מוטאציה גנטית מוגדרת הגורמת לתת-סוג של IBS. המוטאציה בגן SCN5A פוגעת בתעלה Nav1.5, תעלת נתרן בשריר החלק במערכת העיכול ותאי קוצר, הפוגעת בתפקוד מערכת העיכול.

באופן ספציפי, הגן מקודד לתת יחידה אלפא של תעלת נתרן תלוית-מתח, Nav1.5. מאחר וחולים רבים עם הפרעות קצב לב עקב מוטאציות בגן SCN5A, המשפיעות על תאי הקוצב, סובלים גם מתסמיני תסמונת מעי רגיז, החוקרים ביקשו לקבוע אם בחלק מהחולים עם IBS ישנם וריאנטים של SCN5A המשפיעים על תפקוד Nav1.5.

מבדיקות גנוטיפ של תעלת הנתרן ב-584 חולים עם תסמונת מעי רגיז ו-1,380 ביקורות עלה כי פגם בגן SCN5A תואר ב-2.2% מהחולים עם תסמונת IBS, בהשוואה לאף אחד מהביקורות. צורות מוטנטיות של SCN5A בוטאו בתאי HEK-293.

החוקרים כותבים כי כ-2% מהחולים עם תסמונת מעי רגיז נושאים מוטאציות ב-SCN5A. במרבית המקרים מדובר במוטאציות אובדן-תפקוד, הפוגעות בתפקוד תעלת נתרן. ממצאים אלו מספקים מנגנון פתולוגי חדש לתסמונת מעי רגיז ואפשרויות טיפול.

במחקר GWAS (Genome-Wide Association Study) זיהו החוקרים קשר בין IBS ובין גן SCN5A, שתואר בארבעה מדגמי עוקבה של חולים עם תסמונת מעי רגיז וביקורות (סך כולל של 1,745 משתתפים).

אעפ”י שתסמונת שביטויה העיקרי הוא שלשולים הייתה הצורה הנפוצה יותר של התסמונת, עם כ-25% מהמשתתפים במחקר, תסמונת שביטויה העיקרי הוא עצירות הייתה נפוצה יותר בקרב חולים עם מוטאציות SCN5A. תסמונת מעי רגיז שעיקרה עצירות אובחנה ב-31% מהחולים עם מוטאציות SCN5A, בעוד שתסמונת שעיקרה שלשולים אובחנה ב-10% בלבד (p<0.05).

מהערכות אלקטרופיזיולוגיות עלה כי 10 מבין 13 מוטאציות SCN5A נקשרו עם תפקוד אבנורמלי של Nav1.5, כולל תשע מוטאציות עם אובדן תפקוד תעלות נתרן ומוטאציה אחת עם תוספת תפקוד תעלת נתרן.

ההשפעה הגדולה ביותר בהפחתת תפקוד Nav1.5 תוארה עם מוטאצית p. A997T-NaV1.5 כאשר החוקרים הדגירו תאים עם מוטאציה זו עם התרופה Mexiletine, הוחזר זרם הנתרן. מתן Mexiletine לחולים עם תסמונת מעי רגיז שעיקרה עצירות ווריאנט זה של מוטאציית SCN5A לא רק השיבו את התפקוד של תעלת הנתרן, אלא גם הביאו להיעלמות העצירות וכאבי הבטן בחולים.

Gastroenterology. Published online March 10, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

  • משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide במינון 10 מ”ג עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide במינון 10 מ”ג בלבד בטיפול בחולים עם זיהום כרוני בנגיף הפטיטיס D (HDV, או Hepatitis D Virus) כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. במחקר בשלב 3, טיפול מונותרפי ב- Bulevirtide הוביל לתגובה נגיפית בחולים עם זיהום כרוני […]

  • תוצאות מאכזבות ל-Trilaciclib לטיפול בסרטן שד גרורתי שלילי לקולטנים להורמונים (מתוך הודעת חברת G1 Therapeutics)

    תוצאות מאכזבות ל-Trilaciclib לטיפול בסרטן שד גרורתי שלילי לקולטנים להורמונים (מתוך הודעת חברת G1 Therapeutics)

    הוספת Trilaciclib לטיפול כימותרפי לא הובילה לשיפור הישרדות כוללת בנשים עם סרטן שד גרורתי שלילי לשלושת הקולטנים להורמונים, כך עולה מתוצאות מחקר PRESERVE 2, כפי שדווח ע”י יצרנית התרופה. המומחים מסבירים כי Trilaciclib הינו מעכב CDK4/6 המאושר בארצות הברית להפחתת שיעורי דיכוי מח עצם על-רקע כימותרפיה בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell […]

  • בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Digestive Disease Week. באופן ספציפי יותר, תעד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים עם דלקת כבד אוטואימונית (Autoimmune Hepatitis) ודלקת ראשונית של דרכי המרה (Primary Biliary Cholangitis). החוקרים השלימו מחקר עוקבה רב-מרכזי, רטרוספקטיבי, […]

  • האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי במבוגרים אשר ניזונו מהנקה בינקות ייתכן סיכון מוגבר לאבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בבגרות, כולל במבוגרים צעירים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות של גורמי חשיפה במהלך ההיריון ובשלב מוקדם במהלך החיים ובין הסיכון להתפתחות סרטן מעי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024. מתוך הגליון הראשון של מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה