איזון אינטנסיבי של לחץ הדם עלול להיות מסוכן בחולים עם דימום תוך-מוחי (JAMA Neurol)

הפחתה אינטנסיבית של לחץ הדם בחולים עם דימום תוך-מוחי ולחץ דם סיסטולי גבוה אינה מובילה לשיפור התוצאות ומלווה בעליה אפשרית בסיכון לסיבוכים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology.

מטרת המחקר הייתה לבחון את תוצאות איזון אינטנסיבי (יעד לחץ דם סיסטולי בטווח 110-139 מ”מ כספית) אל מול איזון סטנדרטי (יעד לחץ דם סיסטולי בטווח 140-179 מ”מ כספית) בחולים עם דימום תוך-מוחי ולחץ דם סיסטולי ראשוני של 220 מ”מ כספית ומעלה, בהשוואה ללחץ דם נמוך מ-220 מ”מ כספית.

החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתוני מחקר Antihypertensive Treatment of Acute Cerebral Hemorrhage-II. חולים עם דימום תוך-מוחי ולחץ דם סיסטולי ראשוני של 180 מ”מ כספית ומעלה גויסו למחקר בתוך 4.5 שעות מהופעת התסמינים וקיבלו טיפול תוך-ורידי ב-Nicardipine עם התאמת הטיפול ליעדי איזון לחץ דם.

התוצאים העיקריים כללו הידרדרות נוירולוגית והתפשטות ההמטומה בתוך 24 שעות ותמותה או מוגבלות חמורה לאחר 90 ימים, בשילוב עם סיבוכים כלייתיים וסיבוכים חמורים אחרים לאחר עד שבעה ימים או עד לשחרור מבית החולים.

מדגם המחקר כלל 999 חולים (גיל ממוצע של 62.0 שנים, 620 גברים). מבין 228 משתתפים עם לחץ דם סיסטולי ראשוני של 220 מ”מ כספית ומעלה, שיעורי הידרדרות נוירולוגית בתוך 24 שעות היה גבוה יותר בקרב חולים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי, בהשוואה לאלו בקבוצת הטיפול הסטנדרטי (15.5% לעומת 6.8%; סיכון יחסי, 2.28, P=0.04).

שיעורי התמותה ומוגבלות חמורה (39.0% לעומת 38.4%; סיכון יחסי של 1.02, p=0.92) לא היו שונים משמעותית בין שתי הקבוצות.

החוקרים זיהו שיעור גבוה יותר משמעותית של סיבוכים כלייתיים בקרב משתתפים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי (13.6% לעומת 4.2%; סיכון יחסי של 3.22, p=0.01), אך לא זוהו הבדלים בשיעור סיבוכים כלייתיים חמורים.

ממצאי המחקר מעידים כי הפחתה אינטנסיבית של לחץ הדם הסיסטולי בחולים עם דימום תוך-מוחי ולחץ דם סיסטולי התחלתי גבוה מאוד, אינה מובילה לשיפור התוצאות וקיים סיכון לעליה בשיעורי הידרדרות נוירולוגית ונזק כלייתי.

JAMA Neurol. Published online September 8, 2020

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

לחץ דם לפני צנתור מוחי (Thrombectomy): ‘אל תורידו אותו’

לחץ דם לפני צנתור מוחי (Thrombectomy): ‘אל תורידו אותו’

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|16/08/2026

המאמר עוסק בניהול לחץ הדם אצל מטופלים עם שבץ מוחי איסכמי חריף הנמצאים בשלב שלפני ביצוע צנתור מוחי לשליפת קריש דם. המחקר מדגיש כי הניסיון להוריד את לחץ הדם באופן אקטיבי בשלב זה עלול להיות מסוכן ולהחמיר את הנזק המוחי

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|16/04/2026

המאמר בוחן את הקשר בין צריכת אלכוהול כבדה לבין מאפיינים קליניים, הדמייתיים ופרוגנוסטיים של דימום תוך־מוחי חריף (ICH), תוך התמקדות בהשפעת האלכוהול על מחלת כלי דם מוחיים קטנים (Cerebral Small Vessel Disease – CSVD)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן