שינויים באורחות חיים עשויים לצמצם את הצורך בטיפול תרופתי לאיזון יתר לחץ דם (American Heart Association Joint Hypertension)

בקרב מבוגרים רבים עם יתר לחץ דם, התערבויות לשינוי אורחות חיים עשויות להפחית את הצורך בטיפול בתרופות לאיזון לחץ דם, כך עולה מניתוח משני של מחקר ENCORE. מהנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-American Heart Association Joint Hypertension לשנת 2018 עלה כי חולה בעל מוטיבציה גבוהה, המאמץ גישות לשינוי אורחות חיים, עשוי שלא להידרש לטיפול תרופתי לאיזון לחץ דם גבוה.

החוקרים בחנו את ההשפעות של שינוי אורחות חיים על הצורך בטיפול תרופתי לאיזון לחץ דם בקרב משתתפים במחקר ENCORE (Exercise and Nutrition Intervention for Cardiovascular Health). מדגם המחקר כלל 129 משתתפים בעלי משקל-עודף או השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 25-40 ק”ג למטר בריבוע) עם לחץ דם גבוה (טווח של 130-160/80-99 מ”מ כספית; ממוצע, 138/86 מ”מ כספית) שלא קיבלו טיפול בתרופות לאיזון יתר לחץ דם.

המשתתפים חולקו באקראי לדיאטת DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) דלת-שומן ודלת-נתרן לאורך 16 שבועות, בשילוב עם שינוי התנהגותי להפחתת משקל, שכלל ייעוץ תזונתי ותכנית התנהגותית לניהול משקל הגוף (שילוב דיאטת DASH + תכנית הפחתת משקל); דיאטת DASH בלבד, שכללה ייעוץ תזונתי, ללא אימונים גופניים או הגבלה קלורית (דיאטת DASH בלבד); או טיפול סטנדרטי, עם המשך פעילות גופנית והרגלי תזונה רגילים (קבוצת ביקורת).

מהנתונים עלה כי ל-19 משתתפים היה סיכון למחלה טרשתית קרדיווסקולארית של לפחות 10% בתוך עשר שנים. למעלה ממחצית מהמשתתפים (68 מבין 129, 53%) ענו על הקריטריונים לטיפול תרופתי ליתר לחץ דם, על-פני הנחיות ה-ACC/AHA לשנת 2017.

דיאטת DASH לבדה הובילה לירידה בלחץ הדם (8-/11- מ”מ כספית), ותוספת תכנית להפחתת משקל הובילה לירידה אינקרמנטלית משמעותית בלחץ הדם (10-/16- מ”מ כספית). שיעור המבוגרים עם התוויה לטיפול תרופתי ליתר לחץ דם ירד מ-54% ל-15% בקבוצת ההתערבות המשולבת (דיאטת DASH + התערבות להפחתת משקל) ומ-51% ל-23% עם דיאטת DASH בלבד. בקבוצת הביקורת לא תועד שינוי משמעותי (ירידה מ-55% ל-48%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהממצאים עולה כי עם הקפדה על הקווים המנחים, נראה כי בשלבים המוקדמים מאוד של לחץ דם מוגבר, ייתכן וניתן יהיה למנוע מהחולים להתקדם מלחץ דם מוגבר ליתר לחץ דם בשלב 1 עם שינוי אורחות חיים.

מתוך כנס ה- American Heart Association Joint Hypertension

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|16/04/2026

המאמר בוחן את הקשר בין צריכת אלכוהול כבדה לבין מאפיינים קליניים, הדמייתיים ופרוגנוסטיים של דימום תוך־מוחי חריף (ICH), תוך התמקדות בהשפעת האלכוהול על מחלת כלי דם מוחיים קטנים (Cerebral Small Vessel Disease – CSVD)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן