Hypertension

האם מעכבי ACE ו-ARB מפחיתים את הסיכון לפרפור פרוזדורים בחולים עם יתר לחץ דם? (Eur Heart J)

מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי גדול עולה כי בקרת הפעלת מערכת RAS (Renin-Angiotensin System) עם טיפול בתרופות לאיזון לחץ דם, מפחיתה את הסיכון לפרפור פרוזדורים.

בהשוואה לטיפול בחסמי ביתא ומשתנים, הטיפול במעכבי ACE ו-ARB (Angiotensin Receptor Blocker) לווה בירידה משמעותית בסיכון לפרפור פרוזדורים. עם זאת, בהשוואה לתכשירים אחרים, הטיפול במעכבי ACE ו-ARB לא הפחית את הסיכון לאירועים מוחיים.

הממצא העיקרי של המחקר הוא כי טיפול במעכבי ACE ו-ARB, כאשר ניתן כטיפול בודד בחולים עם יתר לחץ דם ללא אי-ספיקת לב, מחלת לב איסכמית, סוכרת והיפרתירואידיזם, עשוי לתרום למניעת פרפור פרוזדורים בטווח הארוך, בהשוואה לטיפול מונותרפי בחסמי ביתא.

החוקרים מציינים כי כל משפחות התרופות לטיפול ביתר לחץ דם עשויות להפחית את הסיכון לפרפור פרוזדורים, אך מעכבי ACE ו-ARB עשויים להיות יעילים במיוחד, לאור ההשפעה שלהן על רימודלינג של העליה. עם זאת, עד כה, מחקרים אקראיים ומבוקרים העלו תוצאות סותרות בנושא.

בסקירה הנוכחית, החוקרים מדנמרק התאימו למשתתפים ללא פרפור פרוזדורים, שטופלו במעכבי ACE בלבד, כ-48,000 חולים שנטלו חסמי ביתא, כ-69,000 חולים שנטלו משתנים, כ-57,000 חולים שנטלו חסמי תעלות סידן וכ-20,000 חולים שנטלו ARB בלבד. מנגד, הם התאימו חולים שנטלו ARB בלבד לכ-20,000 חולים שנטלו חסמי ביתא, כ-20,000 חולים שנטלו משתנים, כ-20,000 חולים שנטלו חסמי תעלות סידן וכ-20,000 חולים שנטלו מעכבי ACE בלבד.

כל המשתתפים לא סבלו בתחילת המחקר מאי-ספיקת לב, מחלת לב איסכמית וסוכרת, בין השאר, שכן מחלות אלו מעלות את הסיכון לפרפור פרוזדורים.

בהשוואה לחסמי ביתא ומשתנים, הטיפול במעכבי ACE הפחית את ההיארעות של פרפור פרוזדורים ב-88% ו-49%, בהתאמה. החוקרים לא זיהו ירידה בהיארעות של פרפור פרוזדורים כאשר חולים שטופלו במעכבי ACE נבחנו אל מול חולים שטופלו בחסמי תעלות סידן. כאשר חזרו על ניתוח הנתונים עם טיפול ב-ARB, הם מצאו כי ARB הפחיתו את הסיכון לפרפור פרוזדורים בשיעור של 90% ו-57%, בהתאמה, בהשוואה לחסמי ביתא ומשתנים. בדומה, לא זוהתה ירידה בסיכון כאשר ערכו השוואה בין טיפול בתרופות ממשפחת ARB ובין חסמי תעלות סידן.

כאשר החוקרים השוו בין מטופלים ב-ARB ובין אלו שטופלו במעכבי ACE, הסיכון לפרפור פרוזדורים ירד ב-32%. לא זוהו הבדלים בין אף אחת מחמש משפחות התרופות בסיכון לאירועים מוחיים.

למרות הממצאים, החוקרים מדגישים את מגבלות המחקר הרטרוספקטיבי, אך מציינים כי איזון הפעלת מערכת רנין-אנגיוטנסין עשוי לסייע בהגנה מפני הופעת פרפור פרוזדורים.

Eur Heart J 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה