Hypertension

עליה בשכיחות לחץ דם גבוה בילדים ומתבגרים (Hypertension)

הסיכון ללחץ דם גבוה בילדים ומתבגרים עלה בשיעור של 27% במהלך תקופה של 13 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר מבוסס-אוכלוסיה, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Hypertension. החוקרים זיהו קשר בין השמנת-יתר וצריכת מלח רבה ובין לחץ דם מוגבר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לחץ דם גבוה מסוכן בחלקו מאחר שחולים רבים אינם מודעים לבעיה זו. מדובר בתופעה חמקנית מאוד, וכדי לזהותה יש למדוד את לחץ הדם באופן קבוע.

במטרה לבחון את שיעור המקרים של לחץ דם גבוה, החוקרים ערכו מחקר שכלל 3,248 ילדים בגילאי 8-17 שנים, שלקחו חלק בסקר NHANES II (National Health and Nutrition Examination Survey) בין השנים 1988-1994,ו-8,388 ילדים בגילאים דומים שלקחו חלק בסקר NHANES בשנים 1998-2008.

לאור מגיפת ההשמנה בילדים סביר להניח כי שיעורי ההימצאות של לחץ דם גבוה יעלו עם הזמן, אך לא ברור אם תקנון לגורמי סיכון עשוי להסביר את מגמת השכיחות של לחץ דם גבוה.

בין NHANES III ו-NHANES בשנים 1999-2008, נרשמה עליה בשכיחות של לחץ דם גבוה, שהוגדר כלחץ דם סיסטולי או דיאסטולי באחוזון 90, או גבוה מכך, או לחץ דם סיסטולי/דיאסטולי של 120/80 מ”מ כספית ומעלה.בבנים, השכיחות של לחץ דם גבוה עלתה מ-15.8% ל-19.2% (p=0.057), ובבנות, עלתה מ-8.2% ל-12.6% (p=0.007). עם זאת, החוקרים לא הצליחו לקבוע את שכיחות יתר לחץ דם, אבחנה הדורשת שלוש מדידות רצופות של לחץ דם מוגבר.

עוד עולה מהנתונים כי בתקופה שבין NHANES III ובין NHANES 1999-2008, נרשמה עליה בשיעור הילדים עם מדד מסת גוף באחוזון 85 ומעלה, וכך גם שיעור הילדים עם היקף מותניים גדול יותר, בעיקר בנות.

גורמים בלתי-תלויים שנקשרו עם שכיחות לחץ דם גבוה כללו את מדד מסת הגוף (רבעון רביעי לעומת ראשון, יחס סיכויים של 2.00, p<0.001), היקף מותניים (רבעון רביעי בהשוואה לראשון, יחס סיכויים של 2.14, p<0.001) וצריכת נתרן (3,450 מ”ג ל-2,000 קלוריות ומעלה לעומת 2,300 מ”ג ל-2,000 קלוריות, יחס סיכויים של 1.36, p=0.024).

בהשוואה לילדים לבנים לא-היספאנים, בילדים שחורים נרשם סיכון גבוה ב-28% ללחץ דם גבוה.

החוקרים זיהה קשר בין לחץ הדם הסיסטולי הממוצע, אך לא לחץ הדם הדיאסטולי, ובין צריכת נתרן מוגברת (חמישון חמישי לעומת ראשון, p=0.034). לאחר תקנון לגיל, מין, מוצא/גזע, מדד מסת גוף, היקף מותניים וצריכת נתרן, יחס הסיכויים ללחץ דם גבוה בסקר NHANES לשנים 1999-2008 לעומת NHANES III היה 1.27 (p=0.069).

החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר, כולל הערכה יחידה של הצריכה התזונתית, עוצמה לא-מספקת להערכת רמות נמוכות של צריכת נתרן והעדר נתונים בנוגע לפעילות גופנית.

מתוצאות המחקר עולה כי הפחתת מדד מסת הגוף, השמנה בטנית וצריכת נתרן עשויים לסייע במניעת לחץ דם גבוה. בילדים ומתבגרים, הפחתת צריכת נתרן עשויה להביא לירידה של 1.2 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי וירידה של 1.3 מ”מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי.

Hypertension. Published online July 15 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    הוספת מגנזיום סולפט לטיפול ב-Diclofenac מובילה להקלה גדולה יותר בכאב לעומת מתן Diclofenac לבדו בחולים בחדרי מיון עם כאב חד משנית לאבני כליה, אם כי התועלת של הוספת מגנזיום סולפט לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Emergency Medicine. המחקר הפרוספקטיבי, כפל-סמיות, באקראי, נערך בין נובמבר 2022 ועד אוגוסט […]

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ דם ולחץ תוך-עיני לאורך זמן מלווה בכלי דם קטנים, מפותלים וצרים יותר ברשתית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Acta Ophthalmologica. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 2,089 משתתפים ממדגם מטופלים מדנמרק (גיל ממוצע של 61 שנים; 63% נשים) שעברו שתי בדיקות עיניים עוקבות עם מעקב של לפחות שלוש שנים. […]

  • חולים עם מחלת כליות בשלב סופני בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה (J Ren Nutr)

    חולים עם מחלת כליות בשלב סופני בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה (J Ren Nutr)

    בחולים עם מחלת כליות בשלב סופני ייתכן סיכון מוגבר להיפוגליקמיה, עם שיעור גבוה במיוחד בצעירים, שחורים ונשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition. במשך שנים רבות, הסברה הייתה כי לכליה השפעה מינימאלית בלבד על משק הסוכר בדם. מחקרים מאוחר יותר הראו כי הכליה יכולה לתרום לעליה בריכוזי סוכר בדם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה