Hypertension

אחד מכל ארבעה חולי שבץ מוחי מפסיקים את אחת מתרופותיהם המניעתיות תוך שלושה חודשים מהשחרור (מתוך Archives of Neurology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אוגוסט של ירחון Archives of Neurology עולה כי כרבע מחולים העוברים שבץ מוחי מפסיקים על דעת עצמם את השימוש בלפחות אחת מתרופות המניעה השניונית המומלצות להם תוך שלושה חודשים ממועד השחרור מבית החולים.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי משמעות הדבר הינה כי שלושה מכל ארבעה חולים מקפידים על המשטר הטיפולי שהומלץ להם, שיעור היענות אותו הם מגדירים כטוב. הם מציינים כי גורמים אשר נמצאו בעבודתם זו כקשורים בהיענות לטיפול התרופתי כללו את הנוכחות של מחלה קרדיווסקולארית וגורמי סיכון קרדיווסקולאריים לפני השבץ המוחי, היות החולה בעל כיסוי של ביטוח רפואי, ומספר נמוך יותר של קבוצות תרופות.

החוקרים מציינים כי גורם נוסף אשר היה קשור בהיצמדות לטיפול התרופתי היה הבנה טובה יותר של החולים את הסיבות העומדות מאחורי הטיפול שהומלץ להם ואת האופן בו יש להשיג מרשם חוזר. לדבריהם, הסבר נכון אודות מידע זה בטרם שחרור החולה מבית החולים עשוי לסייע במניעת אירועי שבץ חוזרים.

לטענת החוקרים מדובר בצעד פשוט ואינטואיטיבי, לפיו על הרופא להקדיש מעט זמן להסבר אודות כל אחת מהתרופות- למה נועדה, כיצד יש ליטול אותה ומדוע חשוב להקפיד על כך. כך למשל, מספרת אחת החוקרות כי יש נוהגת להסביר, לדוגמא, כי ‘תרופה זו להורדת לחץ הדם נועדה להורדת ערכי לחץ הדם, אולם הסיבה העיקרית לנטילתה הינה הורדת הסיכון לכך שתחווה שבץ מוחי נוסף’. לדבריה, מרבית המטופלים מבינים הסבר מעין זה, אולם השאלה הינה באיזו תדירות הסבר פשוט שכזה אכן ניתן בידי הרופא.

במחקר הנוכחי עשו החוקרים שימוש במאגר ה-Adherence Evaluation After Ischemic Stroke-Longitudinal (AVAIL), ובו 3,068 חולים מבוגרים אשר עברו שבץ מוחי, מתוך 106 מרכזים רפואיים המשתתפים בתוכנית ה-American Heart Association (AHA)/American Stroke Association (ASA) Get With the Guidelines-Stroke program. אנשי המחקר יצרו קשר עם הנבדקים כשלושה חודשים לאחר שחרורם מבית החולים על מנת לערוך עמם ראיון אודות היצמדותם לתוכנית התרופתית שהומלצה להם. קבוצות התרופות שנבדקו כללו תכשירים נוגדי טסיות, Warfarin (קומדין), תרופות להורדת לחץ הדם, תרופות להורדת רמות השומנים בדם ותכשירים להורדת רמות הסוכר.

החוקרים מסבירים כי באם הנבדקים דיווחו כי חדלו ליטול תרופה זו או אחרת, הם נשאלו אם עשו זאת על דעת עצמם או שמא קיבלו הנחיה לכך בידי הרופא המטפל. במידה והפסקת נטילת התרופה נעשתה על דעת המטופל עצמו, נשאל לגבי הסיבות להחלטתו זו. המדגם הסופי כלל 2,598 נבדקים.

החוקרים מדווחים כי בסך הכל, 0.6% מהנבדקים שוחררו ללא מרשם לתרופה כלשהי מבין קבוצות התרופות האמורות; 7.2% שוחררו עם מרשם לתרופה אחת מבין אלו; 23.4% שוחררו עם מרשמים לשתי תרופות; 43.8% שוחררו עם מרשמים לשלוש תרופות; 23.4% שוחררו עם מרשמים לארבע תרופות; ו-1.6% שוחררו עם מרשמים לחמש תרופות שונות מבין קבוצות התרופות שנבדקו. מבין אלו ששוחררו עם המלצה לטיפול תרופתי, 75.5% הקפידו על נטילתן של כל התרופות שנרשמו להם בידי הרופא המשחרר.

גורמים הקשורים בחולה אשר היו קשורים בהיענות לטיפול התרופתי כללו גיל מבוגר, היעדר פרפור פרוזדורים ונוכחות יתר לחץ דם, סוכרת, דיסליפידמיה ומחלת לב כלילית או אוטם לבבי קודם. לדברי החוקרים, נבדקים עם מצבים אלו פעמים רבות כבר נוטלים תרופות ורגילים לקחת אותן, כך שהטיפול התרופתי בהם עשוי להצריך רק שינוי קל בעת השחרור מבית החולים. מאידך, חולים עם אבחנה חדשה של לחץ דם גבוה, סוכרת או רמות גבוהות של כולסטרול נוטים להשתחרר עם המלצה לטיפול בתרופות רבות יותר מכפי שהגיעו אל בית החולים, והמדובר באוכלוסיה בסיכון גבוה.

כ-87.6% מהנבדקים דיווחו כי יש להם ביטוח רפואי. החוקרים מציינים כי חולים עם סוג כלשהו של כיסוי ביטוחי מעין זה הראו סבירות גבוהה ב-31% להיצמד לטיפול התרופתי בתום שלושה חודשים מהשחרור.

היצמדות לטיפול התרופתי הייתה קשורה בנוסף באופן בלתי תלוי בנבדקים אשר דיווחו על הבנה של הסיבות בעטין ניתנה להם ההמלצה ליטול את תרופות המרשם (OR, 1.81; 95% CI = 1.19-2.76` p=0.006) ושל האופן בו ניתן למלא מחדש את המרשמים (OR, 1.64; 95% CI = 1.04-2.58; p=0.03).

החוקרים מוסיפים כי חינוך המטופל בעת השחרור צריך כנראה לכלול מידע מפורט יותר אודות הסיבות להמלצות התרופתיות ולאופן בו ניתן לקבל מרשם חוזר.

בנוסף, מידת הפגיעה התפקודית הייתה אף היא קשורה בהיענות לטיפול התרופתי. החוקרים מסבירים כי פגיעה תפקודית קלה (לעומת בינונית או קשה) הייתה קשורה עם היענות גבוהה ב-54% לטיפול התרופתי (OR, 1.54; 95% CI = 1.24-1.90). לדבריהם, ממצא זה עשוי לשקף הפסקה של תרופות מסוימות על ידי חולים עם שבץ חמור אשר הופנו להמשך טיפול פליאטיבי או אלו עם פחות גישה לתרופות.

לצד מתן הסברים מפורטים יותר אודות הסיבה לנטילת התרופות השונות, מציעים החוקרים כי על הרופאים להיות מודעים לאילו אוכלוסיות מצויות בסיכון להפסקת הטיפול התרופתי. לדבריהם, אוכלוסיות אלו כוללות אנשים ללא ביטוח רפואי, אלו שעברו שבץ מוחי חמור, אנשים המקבלים לראשונה אבחנה מבין אלו המוזכרות מעלה, אנשים עם המלצה לתרופות רבות בעת השחרור, חולים צעירים יותר אשר פחות נוטים להקפיד על נטילת התרופות בהשוואה לחולים מבוגרים, ואנשים אשר עוברים שבץ מוחי חמור ואשר היו זקוקים לאדם נוסף אשר ישיב לשאלון במקומם. אלו האחרונים, מציינים החוקרים, בדרך כלל נעזרו לשם כך בבן הזוג או בילד, והראו היענות נמוכה משמעותית, בסך הכל וכן ביחס לכל אחת מקבוצות התרופות בנפרד.

לדברי החוקרים, יש בידם כעת מעקב בן 12 חודשים אודות ההיענות לטיפול התרופתי בקרב נבדקי המחקר, מידע אשר כעת הם מסכמים לקראת פרסום. ללא ספק, ההיענות הלכה וירדה עם המשך המעקב, הם מוסיפים, כאשר הגורמים הקשורים להיענות ארוכת טווח לטיפול התרופתי הינם שונים מאלו שנצפו בשלושה חודשי מעקב.

מומחה לנוירולוגיה אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים, מציין כי המחקר הנוכחי מחזק את מה שכבר היה ידוע לרופאים. לטענתו, ישנה חשיבות מכרעת לכך שהרופא לא רק ירשום את התרופה הנכונה, אלא יוודא כי המטופל אכן יקפיד על נטילתה. הוא מוסיף כי התרופות אותם רושמים הרופאים, האופן בו רושמים אותן והדרך בה מסבירים לחולה אודותיהן הינם חשובים ביותר ביחס לאם אכן יקפיד החולה על נטילתן אם לאו.

המומחה מוסיף כי הופתע מכך שאחוז החולים אשר הקפידו על הטיפול התרופתי היה גבוה כפי שהיה. לדבריו, שיעור של 75% הינו די טוב. בנוסף, הוא מזכיר כי במרבית המקרים היה זה רופא, ולא החולה עצמו, אשר החליט להפסיק טיפול תרופתי. בתלות בסוג התרופה, בין 2% ל-4% מהמטופלים הפסיקו את התרופה על דעת עצמם. במרבית המקרים, הוא מסביר, ההחלטה על הפסקת תרופה כלשהי נעשתה בידי הרופא המטפל בין מועד השחרור מבית החולים ועד למעקב.

Arch Neurol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Fabhalta להפחתת פרוטאינוריה בחולים עם מחלת כליות מסוג IgA Nephropathy. הטיפול ב- Fabhalta כבר מאושר לשימוש בחולים מבוגרים עם המוגלובינוריה לילית התקפית (או Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria). עם הרחבת האישור כעת, Fabhalta תתחרה מול Tarpeyo ו-Filspari. המומחים מסבירים כי IgA Nephropathy, הפוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and Its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול תרופתי לאיזון משק הסוכר באמצעות תרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, מעכבי SGLT-2, או אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות בצקת מקולארית משנית לסוכרת באלו עם רטינופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • השוואת יעילות ובטיחות Ustekinumab ומעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    השוואת יעילות ובטיחות Ustekinumab ומעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases עולה דמיון ביעילות ובטיחות Ustekinumab (סטלרה) ומעכבי TNF בטיפול בקשישים עם מחלת קרוהן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפולים ביולוגיים מלווים בסיכון מוגבר לזיהומים בקשישים עם מחלת מעי דלקתית. עם זאת, אין נתונים רבים אודות הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לעומת מעכבי TNF בקשישים עם מחלת קרוהן. מטרת […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה