Hypertension

הקשר בין פעילות יתר של בלוטת התריס ובין הסיכון לשבץ מוחי (מתוך Stroke)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-1 באפריל 2010 ב-Stroke, עולה כי בקרב צעירים הסובלים מהיפרתירואידיזם נצפה סיכון גבוה ב-44% לשבץ מוחי איסכמי בתוך 5 שנים.

החוקרים כותבים כי השכיחות של היפרתירואידיזם באוכלוסיה היא 0.5-2%, ורבים מהחולים עם צעירים. הם מוסיפים כי שבץ איסכמי מסיבה לא ידועה מהווה כרבע עד שליש מכל מקרי השבץ האיסכמי בחולים צעירים.

החוקרים בדקו נתונים ממאגר ה- Longitudinal Health Insurance Database של מכון מחקר הבריאות הלאומי בטייוואן, הכולל נתונים על מרבית אוכלוסיית התושבים. המחקר כלל 3,176 משתתפים בגיל צעיר מ-45 שנים (גיל ממוצע 32.1 שנים) שפנו לקבלת טיפול בקהילה בשל היפרתירואידיזם בשנים 1998-2001. בין הקריטריונים להכללה במחקר ניתן לציין 2 אירועי היפרתירואידיזם לפחות במהלך תקופת המחקר וקבלת טיפול בתרופה המעכבת את בלוטת התריס. בנוסף כלל המחקר קבוצת ביקורת בת 25,408 משתתפים בגיל ממוצע של 32.3 שנים, אשר נבחרו באקראי והותאמו לקבוצת המחקר לפי גיל, מין, ושנת הביקור האמבולטורי. החוקרים עקבו אחר המשתתפים למשך 5 שנים, על מנת לזהות משתתפים שסבלו משבץ מוחי איסכמי.

מתוצאות המחקר עולה כי בקרב 28,584 משתתפי המחקר נצפו 198 מקרי שבץ (0.7%) במהלך תקופת המעקב, 31 בקבוצת המחקר (1%) ו-167 בקבוצת הביקורת (0.6%). החוקרים מדווחים כי נמצא יחס סיכון (HR) של 1.49 לשבץ איסכמי בחולים עם היפרתירואידיזם, בהשוואה לקבוצת הביקורת (95% CI 1.01-2.19, p=0.021).

לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, כולל גיל, מין, שימוש בתרופות אנטי-אריתמיות, מחלות רקע דוגמת יתר לחץ דם וסוכרת, רמת ההכנסה ומגורים אורבאניים, יחס הסיכון שנצפה לשבץ מוחי בחולים עם היפרתירואידיזם היה 1.44 (95% CI 1.02-2.12, p=0.038).

לדברי החוקרים, כמחצית ממקרי השבץ התרחשו לאחר יותר מ-1,004 ימים מאבחנת ההיפרתירואידיזם. הם מסבירים כי אפשרי שעלה קושי לאזן את תפקודי התריס בצורת תרופתית, או שחלה הישנות של יתר-התריסיות לאחר הפסקת הטיפול התרופתי, ובנוסף ייתכן שלמשתתפי המחקר היה אורח חיים לא בריא, כגון עישון, תזונה עתירת שומנים, וחוסר פעילות גופנית.

לאור תוצאות המחקר כותבים החוקרים כי על חולים עם פעילות יתר של בלוטת התריס לנטר בצורה צמודה את תפקודי התריס שלהם, גם לאחר השגת איזון ראשוני באמצעות תרופות, ולהקפיד על צמצום גורמי הסיכון הקרדיווסקולאריים. הם מדגישים כי בשלב זה אין עדות לכך שקיים קשר בין טיפול בתרופות מעכבות בלוטת התריס ובין סיכון מוגבר לשבץ מוחי.

החוקרים מוסיפים כי המנגנון בבסיס הקשר שנצפה בין היפרתירואידיזם ובין סיכון מוגבר לשבץ אינו ברור. בין המנגנונים האפשריים מציינים החוקרים הפרעה דלקתית או שינויים מטבוליים. לדבריהם, עבודות קודמות מצאו כי פעילות יתר של בלוטת התריס עלולה לגרום לשינויים מטבוליים בגוף, אשר יכולים להוביל לעיבוי שכבת האינטימה-מדיה בעורק הקרוטיד. כמו כן, בעבר נמצא כי היפרתירואידיזם עלול לגרום להפרעות בתפקודי הקרישה.

בין מגבלות המחקר מציינים החוקרים כי מאגר הנתונים מתבסס על תביעות אדמיניסטרטיביות של הרופאים המטפלים או של בתי החולים, ולכן עלול להיות לא-מדויק. עם זאת, הם מדגישים כי המחקר כלל רק משתתפים עם 2 אירועים מאובחנים של היפרתירואידיזם, אשר נטלו טיפול בתרופות מעכבות בלוטת התריס.

בנוסף הם מציינים כי לא היו זמינים נתונים על מצב העישון, צריכת אלכוהול, הרכב התזונה, מדד מסת הגוף וסיפור משפחתי של שבץ בקרב המשתתפים, כולם גורמים שעלולים להגביר את הסיכון לשבץ. הם מסבירים כי נערך תקנון לגורמי סיכון אחרים, דוגמת יתר לחץ דם, סוכרת והיפרליפידמיה, אך מכיוון שמדובר במחקר רטרוספקטיבי מבוסס אוכלוסיה לא ניתן היה לערוך תקנון לערפלנים הנוספים. החוקרים כותבים כי מרבית המעשנים בטייוואן הם גברים, בעוד שנשים כללו את מרבית קבוצת ההיפרתירואידיזם במחקר, ועל כן אפשרי שההשפעה של עישון כערפלן במחקר הנוכחי הייתה קטנה.

כמו כן, תיתכן הטיית מעקב, שכן לחולים עם פעילות יתר של בלוטת התריס יש סיכוי רב יותר להגיע לבדיקות תקופתיות בתדירות גבוהה יותר, ולכן הם בעלי סיכון גבוה יותר לאבחנת שבץ. עם זאת, החוקרים מציינים כי המעקב אחר חולים עם פעילות יתר של בלוטת התריס מתבצע לרוב ע”י אנדוקרינולוג, והם מופנים לנוירולוג רק במידה והם סובלים מתסמינים נוירולוגיים. מגבלה נוספת של המחקר היא יכולת הכללה מוגבלת לאוכלוסיות מחוץ לטייוואן.

לפיכך ממליצים החוקרים לערוך מחקר פרוספקטיבי הכולל צעירים עם פעילות יתר של בלוטת התריס, על מנת לאשר או להפריך את הקשר שנצפה במחקר הנוכחי.

מומחה מהתחום ציין כי תוצאות המחקר מפתיעות, אך הדגיש כי שיעור מקרי השבץ לא היה גבוה באופן דרמטי בחולים בקבוצת ההיפרתירואידיזם (1%), לעומת קבוצת הביקורת (0.6%). הוא הוסיף כי חולי היפרתירואידיזם בגיל 60 שנים ומעלה סובלים מסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים, וכי תצפית זו עשויה להסביר את הקשר שנצפה בין יתר תריסיות ובין סיכון מוגבר לשבץ גם בחולים הצעירים יותר.

Stroke. 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and Its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול תרופתי לאיזון משק הסוכר באמצעות תרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, מעכבי SGLT-2, או אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות בצקת מקולארית משנית לסוכרת באלו עם רטינופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מזרק אוטומטי של Nalmefene לטיפול במינון-יתר של אופיואידים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מזרק אוטומטי של Nalmefene לטיפול במינון-יתר של אופיואידים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור מזרק אוטומטי ראשון של Nalmefene (Zurnai) לטיפול במקרים ידועים או חשודים למינון יתר של אופיואידים במטופלים בגילאי 12 שנים ומעלה. מזרק Zurnai מספק Nalmefene, אנטגוניסט לקולטן לאופיואידים, במינון של 1.5 מ”ג בזריקה תת-עורית או תוך-שרירית והינו מזרק אוטומטי, מוכן מראש, לשימוש חד-פעמי, הזמין עם […]

  • משטר טיפול הכולל Blinatumomab עשוי לשפר הישרדות בחולי לויקמיה (N Engl J Med)

    משטר טיפול הכולל Blinatumomab עשוי לשפר הישרדות בחולי לויקמיה (N Engl J Med)

    הוספת Blinatumomab (בלינסייטו) לטיפול כימותרפי מיצוק סטנדרטי הובילה להארכת ההישרדות הכוללת של מבוגרים ללא עדות לשארית מחלה מינימאלית עם אבחנה של B-Cell Precursor Acute Lymphoblastic Leukemia, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בשלב 3 שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי Blinatumomab מכוון ל-CD19 על תאי B ומאושר כיום לשימוש […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה