Hypertension

גורמי סיכון להתפתחות סוכרת חדשה

ניתוח מעמיק של תוצאות החולים מקבוצת הטיפול נגד יל”ד במחקר ASCOT (Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes Trial) איפשר לחוקרים ליצור מדד סיכון המבחין לזיהוי המטופלים המצויים בסיכון גבוה להתפתחות סוכרת חדשה (New Onset Diabetes NOD) במהלך טיפול נגד יל”ד.

החוקרים מצאו קשר בין טיפול Amlodipine עם או בלי Perindopril וסיכון ירוד להתפתחות סוכרת חדשה במחקר, עם ירידה של 34% בסיכון היחסי בהשוואה למטופלי Atenolol, עם או בלי טיפול Bendrofulmethiazide.

גורמים אחרים הקשורים בסיכון להופעת סוכרת חדשה כוללים רמות סוכר וטריגליצרידים גבוהות בצום ורמות HDL נמוכות. כמעט 10% מהחולים במחקר ASCOT פיתחו סוכרת, לכן, חולים הסובלים מיל”ד מצויים בסיכון מוגבר לסוכרת, ואם הם מטופלים בחסמי ביתא, הסיכון גדול עוד יותר.

מחקר ASCOT נועד לבחון את תוצאות הטיפול בתרופות חדשות, לעומת הטיפול הסטנדרטי בחסמי ביתא ומשתנים, ולבחון את תוצאות הטיפול המשולב. במחקר השתתפו 19,257 חולים הסובלים מיל”ד, עם 3 גורמי סיכון קרדיווסקולרים נוספים או יותר, שנבחרו מ-650 מרכזים רפואיים בבריטניה, אירלנד, שבדיה, פינלנד, דנמרק, נורבגיה ואיסלנד.

המשתתפים חולקו באקראי לאחד משני משטרי טיפול נגד יל”ד Amlodpine (5/10 מ”ג), עם Perindopril (4/8 מ”ג) שניתן לפי הצורך, או טיפול ב-Atenolol (50/100 מ”ג), עם או בלי Bendroflumethiazide (1.25-2.5 מ”ג), משתן ממשפחת תיאזידים. ניתן להוסיף טיפול נוסף בתרופות אחרות במידת הצורך, בכדי להשיג ערכי ל”ד של 140/90 מ”מ כספית, או פחות.

10,305 מהמשתתפים עם רמות כולסטרול של 6.5 ממול לליטר או פחות, נחלקו באקראי לטיפול ב-Atorvastatin במינון 10 מ”ג לק”ג, או פלסבו (ASCOT-LLA). הטיפול להורדת רמות השומנים בדם הופסק לאור עדיפות Atorvastatin על פלסבו, ופורסם בשנת 2003.

בעקבות ירידה בשיעורי התמותה מכלל הסיבות בעקבות טיפול Amlodipine/Perindopril, המחקר הופסק בנובמבר 2004. ירידה של 10% בהתקפי לב לא-פטאליים ומחלות לב קורונריות פטאליות, לא השיגה חשיבת סטטיסטית, ממצא שהחוקרים מייחסים להפסקה המוקדמת של המחקר.

המלצות שפורסמו לאחרונה בבריטניה בנושא הטיפול ליל”ד אינם כוללים עוד טיפול בחסמי ביתא כטיפול קו ראשון או אפילו קו שני או שלישי בחולים עם יל”ד ללא סיבוכים, למרות שהם עדיין מומלצים לטיפול בחולים הסובלים בנוסף ממחלת לב קורונרית.

החוקרים בחנו בנוסף גם את הסיכונים להתפתחות סוכרת חדשה, וקיוו לפתח מדד סיכונים שיסייע לזהות את החולים המצויים בסיכון. בקבוצת מטופלי Amlodipine/Perindopril, 7074 לא סבלו מסוכרת בתחילת המחקר, כמו גם 7046 משתתפים מקבוצת Atenolol/Bendroflumethiazide. כפי שדווח בעבר, שיעור גדול יותר של חולים שטופלו ב-Atenolol פיתחו סוכרת חדשה, בהשוואה למטופלי Amlodipine.

החוקרים מצאו כי רמות הסוכר בצום הם גורם הסיכון החשוב ביותר, ואילו טיפול נגד יל”ד באמצעות Amlodipine/Perindopril היה הפקטור המגן החזק ביותר. גם מדדי BMI, רמות HDL ורמות טריגליצרידים זוהו כפקטורים מנבאים חשובים.

בהשוואה לטיפול ב-Atenolol, עם או בלי משתן ממשפחת תיאזידים, הטיפול ב-Amlodipine עם או בלי Perindopril קשור בירידה של 34% בסיכון להתפתחות סוכרת חדשה. נראה כי מודל הסיכונים שפותח בעל יכולת דיסקרימינטיבית גבוהה, ויכול לשחק תפקיד חשוב בטיפול קליני.

בדיון שנערך בנושא טענו מומחים כי מספר מחקרים שנערכו לאחרונה התייחסו להתפתחות סוכרת חדשה וטיפול נגד יל”ד, ואעפ”י שנמצא שיעור מוגבר של סוכרת חדשה בעקבות טיפול בתרופות מסוימות, הדבר לא הוגדר כחלק מהמטרות העיקריות של המחקרים. עם זאת, סביר להניח כי מעקב ארוך יותר יוכיח כי אכן יש עליה בסיכון להתפתחות סוכרת חדשה.

בשילוב 11 גורמי הסיכון החשובים ביותר להתפתחות סוכרת, ניתן לחשב מדד הסיכונים, לו יכולת טובה להבחנה בין קבוצות סיכון שונות. יש לקחת בחשבון מספר גורמים לפני בחירת טיפול נגד יל”ד בחולה הספציפי, בין אם החולה סובל מאי-ספיקת לב, סוכרת, אי-ספיקת כליות, או סיפור קודם של התקף לב. חשוב לכלול הופעת סוכרת חדשה במסגרת הפקטורים שיש לקחת בחשבון כאשר בוחרים את הטיפול האופטימלי בחולים.

European Society of Cardiology 2006 World Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Fabhalta להפחתת פרוטאינוריה בחולים עם מחלת כליות מסוג IgA Nephropathy. הטיפול ב- Fabhalta כבר מאושר לשימוש בחולים מבוגרים עם המוגלובינוריה לילית התקפית (או Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria). עם הרחבת האישור כעת, Fabhalta תתחרה מול Tarpeyo ו-Filspari. המומחים מסבירים כי IgA Nephropathy, הפוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and Its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול תרופתי לאיזון משק הסוכר באמצעות תרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, מעכבי SGLT-2, או אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות בצקת מקולארית משנית לסוכרת באלו עם רטינופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה