Hypertension

עדכון הנחיות AHA לטיפול בלחץ דם (Hypertension)

American Heart Association (AHA) עדכן את הנחיותיו באשר לשינוי אורח החיים למניעה וטיפול ביל”ד. ההנחיות המעודכנות מפורסמות בגליון פברואר של Hypertension.

עם העליה בלחץ הדם חלה עליה פרוגרסיבית בסיכון למחלה קרדיווסקולרית (CVD). לחץ דם גבוה נותר אפידמיה בארה”ב, אך הוא ניתן למניעה. ע”י שיפור התזונה, ניתן להוריד את לחץ הדם ולהקטין משמעותית את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות, כולל שבץ, מחלת עורקים קורונרית ואי ספיקת לב.

מהמחקר האחרון עולה כי 27% מהמבוגרים בארה”ב סובלים מיל”ד, המוגדר כלחץ דם סיסטולי של 140 מ”מ כספית ומעלה, לחץ דם דיאסטולי של 90 מ”מ כספית ומעלה, או נטילת תרופות ליל”ד.

31% נוספים מוגדרים כ-Pre-Hypertension, המוגדר כל”ד סיסטולי של 120-139 מ”מ כספית או ל”ד דיאסטולי של 80-89 מ”מ כספית, בהעדר טיפול בתרופות ליל”ד.

עבור מבוגרים מעל גיל 50, הסיכון לפתח יל”ד במהלך החיים מגיע ל-90%. חשש גדול עוד יותר נובע משיעורי הביקורת הנמוכים של יל”ד וכמעט 33% מהתמותה הקשורה ביל”ד ממחלת עורקים קורנורית מופיעה בפרטים ללא יל”ד.

מצטברות עוד ועוד ראיות התומכות בקשר בין גורמים תזונתיים ובין לחץ דם.  מחקרים הוכיחו כי שינוי תזונתי עשוי בהחלט להוריד ל”ד, כולל הפחתה בצריכת מלח, ירידה במשקל, מיתון צריכת אלכוהול בקרב שתיינים והיצמדות ל-DASH Diet (Dietary Approaches to Stop Hypertension), המעודדת צריכת אשלגן ופירות וירקות. שחורים רגישים במיוחד לירידת ל”ד בעקבות הפחתת צריכת מלח, העלאת צריכת אשלגן ו-DASH Diet, וגם פרטים אחרים המצויים בסיכון גבוה למחלות קרדיווסקולריות וכלייתיות בעקבות ל”ד, יכולים לשמור על תבניות דיאטה מועילות.

מאחר שהסיכון לCVD- עולה באופן פרוגרסיבי עם העליה בל”ד, ומתחיל ב-115/75 מ”מ כספית, יש מקום להשקיע מאמצים בהורדת ל”ד הן בפרטים הסובלים מיל”ד והן בפרטים שאינם סובלים מיל”ד. שינויים תזונתיים לבדם יכולים להוריד ל”ד ולמנוע יל”ד בפרטים שאינם סובלים מיל”ד. ב-Stage 1 Hypertension, ללא סיבוכים, המוגדר כל”ד סיסטולי של 140-159 מ”מ כספית או ל”ד דיאסטולי של 90-99 מ”מ כספית, שינויים תזונתיים יעילים כצעד ראשון לפני טיפול תרופתי.

במטופלים הסובלים מיל”ד והחלו כבר בטיפול תרופתי, הפחתת צריכת מלח ושינויים אחרים באורח החיים עשויים להוריד עוד יותר את לחץ הדם.

האתגר הנוכחי הניצב בפני רופאים, חוקרים והאוכלוסיה הכללית, הוא לפתח וליישם אסטרטגיות קליניות יעילות שיביאו לשינויים תזונתיים ממושכים בקרב פרטים ובאופן נרחב יותר באוכלוסיה כולה. אפילו ירידה קלה בלחץ הדם, אם מיושמת עבור האוכלוסיה כולה, עשויה להיות בעלת תועלת עצומה.

ההנחיות שמות דגש על העלאת צריכת פירות וירקות, והגבלת צריכת אלכוהול לרמות מתונות בחולים השותים אלכוהול. רופאים צריכים להעלות בפני הנבדקים עצות לשינויים באורח החיים, ובהתאם לצורך להפנות את אלו הסובלים מיל”ד לדיאטנים, מחנכי בריאות או תכניות לשינוי התנהגותי.

המלצות ספציפיות אחרות כוללות:

o       שמירה על משקל תקין או ירידה במשקל במקרים של עודף משקל. החוקרים מציעים כי ירידה במשקל מביאה לירידה בלחץ דם אפילו לפני השגת משקל אידיאלי. עם זאת, ירידה גדולה יותר במשקל מביאה לירידה גדולה יותר בלחץ הדם. בנוסף לדיאטה, פעילות גופנית הינה הכרחית לשמירה על הירידה במשקל.

o       הורדת צריכת המלח לכ-1.5 גרם ביום, מאחר ששינוי זה מביא לירידה בלחץ הדם באנשים בסיכון לטרשת עורקים, ויכול למתן את העליה בלחץ הדם עם הגיל ולהקטין את הסיכון לאירועי CVD, טרשת עורקים ואי ספיקת לב. הקטנת צריכת מלח יעילה בהורדת לחץ הדם בעיקר בקשישים ובאלו הסובלים מיל”ד, סכרת, או מחלת כליות כרונית. יותר מ-75% מהמלח הנצרך במזון בארה”ב מקורו במזון מעובד, לכן יש לדרוש מיצרני מזון להקטין את כמות המלח במזון ב-50% בעשר השנים הקרובות.

o       צריכת 8-10 מנות פירות וירקות ביום להעלאת צריכת האשלגן, שמוריד ביעילות את לחץ הדם הן בפרטים עם ל”ד תקין והן בנוכחות יל”ד, בעיקר בשחורים. למרות שצריכת האשלגן המומלצת היא 4.7 גרם ליום, בנוכחות הפרעה לתפקודי כליות או אי ספיקת לב חמורה, מומלץ מינון קטן יותר.

o       מיתון צריכת האלכוהול, מאחר שקיים קשר מנה-תגובה בין אלכוהול ול”ד, בעיקר באנשים השותים יותר מ-2 משקאות ביום. למרות מטה-אנליזה שכללה 15 מחקרים שהראו כי ירידה בצריכת אלכוהול מביאה לירידה בל”ד סיסטולי ודיאסטולי, גם צריכת אלכוהול מתונה עשויה להיות יעילה בהורדת לחץ דם. במרבית הגברים, צריכת אלכוהול אינה צריכה לעלות על 2 משקאות ביום, או משקה אחד בנשים ורזים.

o       דיאטת DASH Diet ודגש על פירות, ירקות ומוצרי חלב דלי שומן. הדיאטה צריכה לכלול גם חיטה מלאה,  עופות, דגים ואגוזים, ויש להגביל צריכת שומן, בשר אדום, מתוקים ומשקאות ממותקים. ממחקרים עולה כי החלפת חלק מהפחממות בחלבונים , בעיקר ממקור צמחי, או בשומן בלתי-רווי (Monounsaturated) מביא לירידה נוספת בל”ד. מאחר ש-DASH Diet עשירה יחסית באשלגן, זרחן וחלבונים, היא אינה מומלצת בנוכחות אי ספיקת כליות.

שינויים תזונתיים בעלי השפעה מוגבלת או לא-ברורה על לחץ הדם כוללים תוספי שמן דגים, סוגים אחרים של שומן, סידן, מגנזיום, פחממות וחלבונים.

המסר העיקרי הוא פשוט, ככל שמתבגרים, לחץ הדם עולה. למרות שלחץ הדם עשוי להיות נורמלי כעת, 90% מהאמריקאים מעל גיל 50 מצויים בסיכון לפתח ל”ד גבוה במהלך חייהם. לכן, עליהם לפעול לפני שיאובחנו עם יתר לחץ דם.

Hypertension. 2006;47:296-308

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Fabhalta להפחתת פרוטאינוריה בחולים עם מחלת כליות מסוג IgA Nephropathy. הטיפול ב- Fabhalta כבר מאושר לשימוש בחולים מבוגרים עם המוגלובינוריה לילית התקפית (או Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria). עם הרחבת האישור כעת, Fabhalta תתחרה מול Tarpeyo ו-Filspari. המומחים מסבירים כי IgA Nephropathy, הפוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and Its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול תרופתי לאיזון משק הסוכר באמצעות תרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, מעכבי SGLT-2, או אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות בצקת מקולארית משנית לסוכרת באלו עם רטינופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה