Herpes Zoster

ניהול של אורתריטיס בגברים (מתוך ה- American Family Physician)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

בסקירה שפורסמה בגליון אפריל של ה- American Family Physician מועלות עצות לאבחון וטיפול נכונים של אורתריטיס (דלקת השופכה) בגברים.

הכותבים מציינים כי על אף שקיימות אטיולוגיות זיהומיות ולא זיהומיות למחלה, רוב המחקרים בנושא אורתריטיס התמקדו במחלה כמחלת מין (sexually transmitted infection – STI). 

תסמיני אורתריטיס בגברים הינם די שונים מאלו בנשים ובד”כ כוללים הפרשה מן השופכה, גירוד או עקצוץ באיזור הפין ותלונות אורינריות.  סיפור המחלה ובדיקה  גופנית עשויים לסייע באבחנה המבדלת הכוללת אפידידימיטיס (דלקת שק האשכים), אורכיטיס (דלקת של האשך), פרוסטטיטיס (דלקת בלוטת הערמונית) וכן תסמונות אורו-גניטאליות נוספות.

אבחנת אורתריטיס מבוססת על מציאת אחד או יותר מהבאים: הפרשה מן השופכה, מבחן leukocyte esterase חיובי בדגימת שתן ראשונה בבוקר, או 10 תאי דם לבנים או יותר במשטח שתן תחת הגדלה מירבית של מיקרוסקופ.

הפתוגנים הנפוצים ביותר הקשורים לאורתריטיס הינם Chlamydia trachomatis ו Neisseria gonorrhoeae.  בארצות הברית קיים שוני בין הגזעים בהמצאות מחלות מין, כאשר למתבגרים שחורים שיעור גבוה פי 40 של gonorrhea בהשוואה למתבגרים לבנים.

זיהוי של גורמים של אורתריטיס שאינה על רקע gonorrhea ופיתוח בדיקות לאורגניזמים לא טיפוסיים כגון Mycoplasma genitalium ומיני Ureaplasma, מהווים את מטרתם של מחקרים שבוצעו לאחרונה.  מיני Trichomonas, adenovirus, ו herpes simplex virus הינם פתוגנים פחות נפוצים שזוהו בחולי אורתריטיס.  יש להוסיף כי אורתריטיס נקשרה עם ריכוז מוגבר של HIV בנוזל הזרע.

מטרות הטיפול בגברים עם אורתריטיס כוללות הפחתת התסמינים, זיהוי וטיפול בשותפים המיניים של החולה, מניעת סיבוכים בחולה ובשותפיו, הורדת העברת HIV וזיהומים נלווים נוספים, וכן ייעוץ לגבי שינויים התנהגותיים שיסייעו במניעת חזרת המחלה.

בחולי אורתריטיס, טיפול הקו הראשון האמפירי הינו שילוב של אזיתרומיצין (azithromycin) או דוקסיציקלין (doxycycline) יחד עם צפטריאקסון (ceftriaxone) או צפיקסים (cefixime).  מרכזי בקרת מחלות ומניעתן ממליצים על טיפול מוקדם בשותפים המיניים, כאשר לחולה עצמו ניתנים מרשמים עבור שותפיו שטרם נבדקו ע”י רופא. 

המלצות קליניות לניהול המקרים כוללות את הבאים גברים עם תסמיני אורתריטיס צריכים להבדק ל- Chlamydia trachomatis ול- Neisseria gonorrhoeae (עפ”י מחקרי אוכלוסיות גדולות והנחיות מומחים); טיפול אמפירי מומלץ לאורתריטיס הינו שילוב של אזיתרומיצין או דוקסיציקלין יחד עם צפטריאקסון או צפיקסים (עפ”י הנחיות מומחים); וטיפול באורתריטיס עשוי להפחית העברת HIV (עפ”י מחקרים מוגבלים).

בביקור ראשוני עקב אורתריטיס או בחזרה של המטופל עם שותף מיני חדש או כזה שלא טופל, יש לבצע בדיקות של הפרשות מאיבר המין או של השתן לפתוגנים השכיחים, או בדיקת שתן תחת מיקרוסקופ בהעדר הפרשות.  בדיקות נוספות כוללות מבחנים לסיפיליס, בדיקת HIV ובדיקת HBV (hepatitis B virus).

כאשר תוצאות הבדיקות הינן חיוביות או שקיימת הפרשה מוגלתית, יש לטפל בחולה באופן אמפירי במנה פומית חד פעמית של 1 גרם אזיתרומיצין או 100 מ”ג דוקסיציקלין (פעמיים ביום למשך שבוע), יחד עם 125 מ”ג צפטריאקסון בזריקה לשריר או מתן פומי של 400 מ”ג צפיקסים.  כאשר תוצאות בדיקות השתן שליליות ולא קיימת הפרשה מוגלתית, יש לדחות את הטיפול עד שתתקבלנה תוצאות, אלא אם כן מדובר בחולה בסיכון גבוה למחלות מין, או חולה שלא סביר שישוב לקבלת טיפול.

עבור ביקור חוזר לאורתריטיס תוך 3 חודשים מן הביקור הראשוני, כאשר לא קיים שותף מיני חדש, אותן בדיקות שהוזכרו קודם לכן צריכות להלקח.  בנוסף, תרביות מן השופכה או מן השתן צריכות להלקח על מנת לבדוק קיום Mycoplasma או Ureaplasma (באמצעות בדיקת polymerase chain reaction), וכן יש לשקול בדיקה עבור Trichomonas.  טיפול בביקור זה צריך לכלול אזיתרומיצין (500 מ”ג פומית פעם ביום למשך 5 ימים) או דוקסיציקלין (100 מ”ג פומית פעמיים ביום למשך שבוע) יחד עם מטרונידזול (metronidazole) במנה פומית חד פעמית של 2 גרם.

הכותבים מוסיפים כי היות וסיבוכים ישירים כתוצאה מזיהומי Chlamydia בגברים אינם נפוצים, ולא קיימת עדות לכך שבדיקות סקר בגברים הובילו לירידה בסיבוכים בקרב נשים, ה- USPSTF (US Preventive Services Task Force) לא המליץ על בדיקות סקר שגרתיות ל- Chlamydia בגברים. כמו כן, לטענת הכותבים, זיהומים א-תסמיניים ב- Neisseria gonorrhoea הינם נדירים בקרב גברים, וכן שכיחותם בקרב האוכלוסייה הכללית הינה נמוכה יחסית, ועל כן גם במקרה זה לא המליץ ה- USPSTF על בדיקות סקר לפתוגן זה בקרב גברים בסיכון נמוך.

יחד עם זאת, מרכזי בקרת מחלות ומניעתן ממליצים על ביצוע מספר בדיקות סקר עבור גברים ששותפיהם המיניים הינם גברים.

Am Fam Physician

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בחולי פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית? (Resp Med)

    האם בחולי פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית? (Resp Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine עולה כי אבחנה של פסוריאזיס אינה מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הבנת הקשר בין פסוריאזיס ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית עשויה לסייע בטיפול טוב יותר בחולים. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide במינון 10 מ”ג עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide במינון 10 מ”ג בלבד בטיפול בחולים עם זיהום כרוני בנגיף הפטיטיס D (HDV, או Hepatitis D Virus) כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. במחקר בשלב 3, טיפול מונותרפי ב- Bulevirtide הוביל לתגובה נגיפית בחולים עם זיהום כרוני […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • היעילות והבטיחות של Risankizumab לטיפול בדלקת מפרקים פסוריאטית פעילה (Rheumatology and Therapy)

    היעילות והבטיחות של Risankizumab לטיפול בדלקת מפרקים פסוריאטית פעילה (Rheumatology and Therapy)

    במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology and Therapy מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות וסבילות של Risankizumab (סקייריזי) לאורך 100 שבועות, כאשר מרבית החולים שהגיבו לטיפול לאחר 52 שבועות שמרו על התגובה לאורך זמן, ללא סוגיות בטיחות חדשות.   ברקע למחקר מסבירים כי אין נתונים רבים אודות ההשפעה ארוכת הטווח של טיפולים תרופתיים לדלקת […]

  • אנטיביוטיקות חדשות ומוגבלות (U.S. Pharmacist)

    אנטיביוטיקות חדשות ומוגבלות (U.S. Pharmacist)

    בשנים האחרונות, ה-FDA אישר מספר אנטיביוטיקות חדשות למאבק בחיידקים עמידים: סקירה חדשה שפורסמה בירחון U.S. Pharmacist בחנה תרופות אלו המשמשות בעיקר בבתי החולים. יהונתן ניסן משתף את הסקירה בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה