Hepatitis Other

מהו משטר החיסון המועדף כנגד HBV בקרב מבוגרים עם זיהום HIV-1? (מתוך JAMA)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אפריל של ירחון Journal of the American Medical Association (JAMA) עולה כי במבוגרים עם זיהום ב-HIV-1, מתן תוך-שרירי של ארבע מנות של חיסון כנגד Hepatitis B virus (HBV) במינון כפול, או מתן תוך-עורי של 4 מנות במינון נמוך, מביאים לשיפור בתגובה הוירולוגית בהשוואה למשטר החיסונים המקובל.

החוקרים העומדים מאחורי המחקר, שהינו מחקר מבוקר רב-מרכזי וגדול אשר בוצע תוך הקצאה אקראית של החולים, מסבירים כי יש צורך בחיפוש אחר לוחות זמנים חלופיים שהינם אימונוגניים יותר בהשוואה למשטר החיסונים המקובל כנגד HBV בקרב חולים עם HIV-1. לדבריהם, מחקרים קודמים בתחום הציעו כי שינוי לוח הזמנים המקובל לחיסון כנגד HBV (ובו מינונים גבוהים יותר של החיסון, הארכת משך משטר החיסונים או שניהם גם יחד) או לחילופין הוספת אדג’ובנט לחיסון עשויים להגביר את שיעור התגובה אליו.

המחקר נערך ב-33 מרכזים רפואיים בצרפת, ונכללו בו חולים ממאגר ה-French National Agency for Research on AIDS and Viral Hepatitis בין החודשים יוני 2007 ואוקטובר 2008, כאשר הביקור האחרון של כל החולים נעשה בחודש יולי 2009. החולים היו כולם מבוגרים עם זיהום HIV-1 אשר היו סרונגטיביים ל-HBV והראו ספירות CD4 של למעלה מ-200 תאים למיקרוליטר.

החולים הוקצו אקראית לאחת משלוש זרועות מחקר: בקבוצה הראשונה נכללו 145 חולים אשר קיבלו שלוש זריקות תוך-שריריות של המינון המקובל (20 מיקרוגרם) של חיסון רקומביננטי כנגד HBV בשבועות 0, 4 ו-24 (קבוצת ה-IM20 X 3); בקבוצה השנייה נכללו 148 חולים אשר קיבלו ארבע מנות תוך-שריריות של חיסון רקומביננטי כנגד HBV במינון כפול (40 מיקרוגרם הניתנים כשתי זריקות של 20 מיקרוגרם) בשבועות 0, 4, 8 ו-24 (IM40 X 4); ובקבוצה השלישית נכללו 144 חולים אשר הוקצו לקבל ארבע זריקות תוך-עוריות (Intra-dermal) של חיסון רקומביננטי כנגד JBV במינון נמוך (4 מיקרוגרם, הניתנים כחמישית זריקה של 20 מיקרוגרם) בשבועות 0, 4, 8 ו-24 (קבוצת ID4 X 4).

יעדי המחקר העיקריים היו שיעור המגיבים בשבוע 28, כפי שהוגדר כרמת Hepatitis B surface antibody (anti-HBs) של למעלה מ-10 mIU/mL בנבדקים אשר קיבלו לפחות מנה אחת של החיסון. בניתוח הנתונים הראשוני, נחשבו חולים עם מדידה חסרה של טיטר נוגדני anti-HBs בבדיקה האחרונה של שבוע 28 כלא-מגיבים.

החוקרים מדווחים כי מבין 437 החולים אשר הוקצו אקראית לאחת משלוש הקבוצות, 11 לא קיבלו חיסון כלל; בתום 28 שבועות, 396 היו בעלי מדידת טיטר נוגדני anti-HBs. בנקודת זמן זו, אחוז המגיבים עמד על 65% (95% CI = 56%-72%) בקבוצת IM20 X 3 (כך ב-91 חולים); 82% (95% CI = 77%-88%) בקבוצת IM40 X 4 (כך ב-119 חולים; p<0.001 לעומת הקבוצה הראשונה); ו-77% (95% CI = 69%-84%) בקבוצת ID4 X 4 (כך ב-108 חולים; p=0.02 בהשוואה לקבוצה הראשונה). לדבריהם, לא נצפה הבדל נראה לעין במדדי הבטיחות וכן לא נצפתה השפעה על ספירת תאי ה-CD4 או על העומס הנגיפי.

לדברי החוקרים נרשם מקרה אחד בלבד של תופעת לוואי רצינית אשר יתכן וקשורה לחיסון, וזאת בנבדק אשר הוקצה לקבוצת IM40 X 4, וכן נצפתה היארעות גבוהה יותר של תופעות לוואי באתר ההזרקה בקבוצת ID4 X 4 בהשוואה לקבוצת ה-IM20 X 3. עם זאת, שיעורי התגובות הסיסטמיות היו דומות בסך הכל בין שלוש הקבוצות.

החוקרים מסיקים כאמור כי במבוגרים עם זיהום HIV-1, הן משטר חיסונים של ארבע מנות תוך-שריריות במינון כפול והן משטר של ארבע מנות תוך-עוריות במינון נמוך הביאו לשיפור התגובה הוירולוגית בהשוואה למשטר החיסונים המקובל.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את העובדה כי הוערך טיטר נוגדני anti-HBs בסרום ולא הגנה מפני זיהום HBV, את חוסר היכולת לקבוע הגנה ארוכת-טווח מפני זיהום זה, ואת חוסר היכולת לבחון ולהשוות בין משטר טיפול של שלוש מנות במינון כפול וכזה של שלוש מנות במינון כפול. בנוסף, לא נכללו במחקר חולים עם ספירות תאי CD4 של פחות מ-200 תאים למיקרוליטר.

החוקרים מסכמים כי במשטר החיסונים בו קיבלו הנבדקים ארבע מנות תוך-שריריות של החיסון כנגד HBV במינון 40 מיקרוגרם, נמצא כי טיטר מגן של נוגדני anti-HBs הושג מהר יותר בהשוואה למשטר החיסונים המקובל, בו ניתנות שלוש מנות תוך-שריריות של החיסון במינון 20 מיקרוגרם. לפיכך, בתנאי החיים האמיתיים, גם ללא השלמת המשטר המומלץ של ארבע מנות החיסון, הרי שניתן להשיג מידה טובה של הגנה כנגד זיהום HBV כבר לאחר קבלת שלוש מנות.

JAMA 2011;305:1432-1440

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

  • משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide במינון 10 מ”ג עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide במינון 10 מ”ג בלבד בטיפול בחולים עם זיהום כרוני בנגיף הפטיטיס D (HDV, או Hepatitis D Virus) כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. במחקר בשלב 3, טיפול מונותרפי ב- Bulevirtide הוביל לתגובה נגיפית בחולים עם זיהום כרוני […]

  • בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Digestive Disease Week. באופן ספציפי יותר, תעד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים עם דלקת כבד אוטואימונית (Autoimmune Hepatitis) ודלקת ראשונית של דרכי המרה (Primary Biliary Cholangitis). החוקרים השלימו מחקר עוקבה רב-מרכזי, רטרוספקטיבי, […]

  • האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי במבוגרים אשר ניזונו מהנקה בינקות ייתכן סיכון מוגבר לאבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בבגרות, כולל במבוגרים צעירים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות של גורמי חשיפה במהלך ההיריון ובשלב מוקדם במהלך החיים ובין הסיכון להתפתחות סרטן מעי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דוברות המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות: יתושות נגועות בנגיף קדחת מערב הנילוס נלכדו בכמה מוקדים

    דוברות המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות: יתושות נגועות בנגיף קדחת מערב הנילוס נלכדו בכמה מוקדים

    בפעולת ניטור לכד המשרד להגנת הסביבה יתושות שאובחנו לאחר מכן במעבדות משרד הבריאות כנגועות בנגיף קדחת מערב הנילוס. היתושות נלכדו במספר מוקדים במרכז הארץ וכן באילת ובמועצה אזורית איילות; המשרד להגנת הסביבה הנחה את הרשויות בישראל, בדגש על הרשויות בהן נמצאו יתושות נגועות ועל הרשויות לגביהן דיווח משרד הבריאות על תחלואה של בני אדם בקדחת […]

  • דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024. מתוך הגליון הראשון של מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב.

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את סקייריזי לטיפול בקוליטיס כיבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את סקייריזי לטיפול בקוליטיס כיבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Risankizumab (סקייריזי) לטיפול במבוגרים עם קוליטיס כיבית פעילה בדרגה חמורה. בעקבות אישור זה, הטיפול בנוגדן חד-שבטי כנגד IL-23 הספציפי מאושר לשימוש בחולים עם קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן בדרגה בינונית-עד-חמורה. התרופה מאושרת לשימוש בארצות הברית גם לטיפול במבוגרים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה ופסוריאזיס רובדי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה