Hematology Other

איגוד ה-AHA פרסם הצהרה ראשונה בנושא שיקום לבבי-אונקולוגי (Circulation)

הצהרה מדעית חדשה מטעם ה-American Heart Association מתמקדת בנושא שיקום לבבי משולב בחולים עם מחלות ממאירות, מסמך המהווה בסיס גם לקבלת החזרים עבור טיפולים אלו מצד הגורם המבטחים.  המומחים כותבים כי ההצהרה מהווה מדריך בכל הנוגע לשיקום לבבי של חולי סרטן, אך בכדי שתיושם ברמה ארצית, חשוב שיהיו החזרים עבור שירותים אלו.

ההצהרה המדעית הינה הצעד הראשון בדרך לקבלת החזרים עבור שירותים אלו עבור חולי סרטן הלוקחים חלק בתכניות שיקום לבבי. דרושה עבודה נוספת בכדי לבסס את הבסיס המדעי של שיקום לבבי באוכלוסיית חולי סרטן ולפתח הנחיות ומדדים לקביעת הקריטריונים להפניות וקבלת החזרים עבור שירותים אלו.

המומחים מסבירים כי באוכלוסיה זו קיים סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, עקב גורמי סיכון משותפים בין מחלות לב וכלי דם ובין מחלות סרטן, דוגמת השמנה, יתר לחץ דם וסוכרת, בשילוב עם השפעות ישירות של הטיפולים האונקולוגיים והשפעות עקיפות, דוגמת עליה במשקל וירידה ביכולת ניידות.

המסמך תואם להנחיות ASCO (American Society of Clinical Oncology) לבחירת טיפולים לסרטן המציבים מטופלים בסיכון לפגיעה בתפקוד לבבי. המלצות אלו כוללות בין היתר את הנקודות הבאות:

·       מינון גבוה של אנתרציקלינים או קרינה במינון גבוה.

·       מינון נמוך של אנתרציקלינים או Trastuzumab בלבד עם לפחות שני גורמי סיכון, גילאי 60 ומעלה בעת קבלת טיפול אונקולוגי, או סכנה לתפקוד הלבבי (היסטוריה של אוטם לבבי, מקטע פליטה של 50-55%, מחלת מסתם מתונה).

·       מינון נמוך של אנתרציקלינים ולאחריו טיפול ב-Trastuzumab.

בסיס עדויות מוצק תומך בהמלצות אלו, אך המומחים התווכחו באשר להכללת קבוצות אחרות בסיכון, דוגמת חולים עם סרטן ערמונית תחת טיפול הורמונאלי, ובסופו של דבר קבעו במסמך כי ההחלטה אם מטופל מצוי בסיכון נתונה בידי הקרדיולוג או האונקולוג.

למרות שחלק מהמודלים תומכים בהמלצה על פעילות גופנית בעת האבחנה והטיפול, אלגוריתם CORE (Cardio-Oncology Rehabilitation) הרבה יותר מתיר בנושא זה מאחר והלוגיסטיקה הכרוכה בשיקום בעת אבחנה או טיפול פעיל עשויים להיות מאתגרים מאוד.

בהצהרה מציעים המומחים כי חולי סרטן ישלימו תחילה סדרה של מדדים להערכת יכולת גופנית, במטרה לבחון את הבטיחות הכוללת של אלגוריתם CORE, עם גליון המפרט מדדים אלו.

מאחר והפעילות הגופנית עשויה להיות מוגבלת או לא בטוחה בעקבות תשישות משנית לטיפול, סוגיות הקשורות לתפקוד מערכת שריר-שלד, בעיות נוירולוגיות או קוגניטיביות, אובדן עצם והמשך טיפול, מומלץ עוד כי שיקום אונקולוגי יתחיל לפני תכנית CORE בכדי להתמודד עם ליקויים אלו.

לדוגמא, יש לבדוק את לחץ הדם בשתי הזרועות, אלא אם ישנה התווית-נגד בשל לימפאדמה או ליקויים אחרים, מאחר ותסמונת Subclavian Steal Syndrome עשויה להופיע במטופלים עם היסטוריה של קרינה לצוואר או למיצר. חשוב לבחון גם את התיק הרפואי לזיהוי תכשירים כימותרפיים ותכשירים אחרים, דוגמת מעכבי VEGF, העלולים להוביל להתפתחות יתר לחץ דם.

המסמך נוגע גם לקרדיולוגים שעובדים עם אונקולוגים לטיפול ברעילות לבבית או במרפאות מחלימים. קרדיולוגים רבים תלויים באונקולוגים שיפנו אליהם את המטופלים הללו בכדי שיוכלו לנהל את מצבם הלבבי.

בכדי להתקדם בנושא, הצהרת ה-AHA כוללת התייחסות למספר פערי נתונים, אשר דורשים מחקרים נוספים לקבלת מענה.  עם זאת, למרות שדרושה עוד עבודה רבה בנושא, המומחים אופטימיים כי יצליחו לסלול את הדרך בין הקרדיולוגיה והאונקולוגיה ולהוביל למתן טיפול טוב באוכלוסיה זו.

Circulation. Published online April 8, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    בחולים לאחר השתלת כבד לעומת טיפול אלטרנטיבי בשל גרורות לכבד של סרטן מעי גס ורקטום תועדו שיעורי הישרדות כוללים ושיעורי הישרדות ללא-התקדמות גבוהים יותר, לצד שיעורי הישנות נמוכים יותר, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Surgery. מחקר העוקבה כלל 95 חולים עם גרורות לא-נתיחות לכבד משנית לסרטן מעי גס ורקטום שהופנו להערכה […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

  • טיפול במעכבי BRAF מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ענביה בחולי סרטן (Am J Ophthalmol)

    טיפול במעכבי BRAF מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ענביה בחולי סרטן (Am J Ophthalmol)

    בחולים עם ממאירות עורית או ריאתית, תרופות המעכבות מוטציות BRAF מלוות בעליה דרמטית בסיכון לדלקת ענביה, בהשוואה לטיפול כימותרפי ואימונותרפי קונבנציונאלי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 77,323 חולים עם מלנומה עורית או סרטן ריאות מדרום קוריאה בין ינואר 2011 ועד ספטמבר 2022. מבין אלו, […]

  • משטר טיפול הכולל Blinatumomab עשוי לשפר הישרדות בחולי לויקמיה (N Engl J Med)

    משטר טיפול הכולל Blinatumomab עשוי לשפר הישרדות בחולי לויקמיה (N Engl J Med)

    הוספת Blinatumomab (בלינסייטו) לטיפול כימותרפי מיצוק סטנדרטי הובילה להארכת ההישרדות הכוללת של מבוגרים ללא עדות לשארית מחלה מינימאלית עם אבחנה של B-Cell Precursor Acute Lymphoblastic Leukemia, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בשלב 3 שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי Blinatumomab מכוון ל-CD19 על תאי B ומאושר כיום לשימוש […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה