Hematology Other

טיפול בתר-ניתוחי בחולים המטופלים בנוגדי-קרישה חדשים (Br J Surg)

במאמר סקירה שפורסם בכתב העת British Journal of Surgery כותבים מומחים כי חשוב להבין כיצד לנהל את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים סביב פרוצדורות ניתוחיות, מאחר ותרופות אלו, הכוללות את Dabigatran (פרדקסה) ו-Rivaroxaban (קסרלטו) צפויות להחליף בעתיד הקרוב את הטיפול בקומדין למניעת אירועים מוחיים.

החוקרים סקרו את המאמרים הרלבנטיים שדיווחו על טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים והתמקדו בהנחיות מבוססות-ראיות בתקופה הבתר-ניתוחית.

מאחר ותרופות אלו יחסית חדשות בשימוש, עדיין אין נתונים רבים אודות אופן פעילותן והסיכון לדימומים באוכלוסיות חולים במחלקות פנימיות וכירורגיות. החוקרים מקווים כי הסקירה הנוכחית תסייע בהנחיית רופאים המעורבים בטיפול בחולים הנוטלים תרופות אלו סביב פרוצדורות ניתוחיות.

המסר העיקרי נוגע לחשיבות ההתייחסות לתפקודי הכבד והכליות כאשר שוקלים טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים. בסקירה ניתן למצוא את ההנחיות בנוגע למועד הבטוח ביותר להפסקת הטיפול והשבת הטיפול בתרופות אלו לפני ולאחר פרוצדורות. הנעלם הגדול ביותר בנושא נוגע להעדר תרופת-נגד יעילה לתרופות אלו, להיפוך ההשפעות של התרופות במקרה של דימומים והמחקרים בנושא נמשכים בימים אלו.

במאמרם מסבירים החוקרים כי נוגדי-קרישה פומיים חדשים עשויים לפשט את הטיפול נוגד הקרישה בתקופה הבתר-ניתוחית, לאור מעט אינטראקציות בין-תרופתיות, התחלת פעולה מהירה, פרמקוקינטיקה צפויה וזמן מחצית חיים קצר יחסית.

אחד היתרונות של התרופות החדשות נוגע לסיכון הנמוך יותר לדימום תוך-גולגולתי. מטה-אנליזה שהשוות בין נוגדי-קרישה פומיים חדשים ובין אנטגוניסטים לוויטמין K בחולים עם פרפור פרוזדורים מצאה כי הטיפול בנוגדי הקרישה החדשים לווה בירידה משמעותית בתוצא המשולב של אירועים מוחיים, כמו גם הפחתת אירועי דמם מג’ורי וסיכון לדימום תוך-גולגולתי.

אחד החסרונות של התרופות הללו הוא חוסר האפשרות לנטר את תפקודי הקרישה באמצעות INR והעדר תרופת נגד. מנגד, ההשפעות של קומדין הפיכות די בקלות עם מתן PCC (Prothrombin Complex Concentrate) וויטמין K.

בפרוצדורות ניתוחיות אלקטיביות ללא סיכון בעל חשיבות קלינית לדימום, דוגמת פרוצדורות עוריות שטחיות או פרוצדורות עיניות, המלצות ה-EHRA (European Heart Rhythm Association) קובעות כי יש להפסיק את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים 18-24 שעות לפני הפרוצדורה ולחדש את הטיפול שש שעות לאחר מכן.

בפרוצדורות אלקטיביות בסיכון נמוך לדימום, דוגמת ביופסיה של הערמונית או השלפוחית ואנדוסקופיה עם ביופסיה, כריתת רחם בגישה בטנית ותיקון בקע, ההמלצות קובעות כי יש להפסיק את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים לפחות 24 שעות לפני הפרוצדורה בחולים עם תפקוד כלייתי תקין.

באשר לפרוצדורות בסיכון גבוה לדימום, דוגמת ניתוח בטן מג’ורי, ניתוח קרדיווסקולארי, ניתוח חזה, ניתוח אורתופדי, ניתוח תוך-גולגולתי או ניתוח עמוד שדרה וביופסיית כבד וכליה, ההמלצה היא להפסיק את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים 48 שעות לפני הניתוח.

במקרים של ניתוח חירום או טראומה, כאשר ייתכן ואין זמן להמתין להפסקת הטיפול לפני ניתוח, ניתן להסתפק במרבית החולים בטיפול תומך והפסקת מינונים נוספים של התרופה. במקרים אלו, במידת האפשר, יש לדחות את הניתוח לפחות 12 שעות, ובאופן אידיאלי, 24 שעות, לאחר מנת הטיפול האחרונה.

דעת מומחים מציעה מתן פחם פעיל פומי במקרים של טיפול לאחרונה (בתוך שעתיים). ניתן לשקול המודיאליזה בחולים תחת טיפול בפרדקסה עם הפרעה בתפקוד הכלייתי, הנדרשים לזמן ארוך יותר לפינוי התרופה. דיאליזה אינה צפויה לסייע בפינוי Rivaroxaban או Apixaban, מאחר ותרופות אלו קשורות לחלבונים. אין המלצה למתן PCC או FFP באופן שגרתי, אלא אם מדובר בדימום משמעותי על-רקע טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים, דוגמת דימום תוך-גולגולתי.

בנוכחות דימום מג’ורי, דוגמת קרע מפרצת וכיב פפטי מדמם, נדרשת תמיכה המודינאמית. בחולים עם עירויים רבים ייתכן ויהיה צורך בתוספת פלזמה או טסיות, מעבר לכדוריות דם אדומות.

ניתן לחדש את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים במינון טיפולי 24 שעות לאחר פרוצדורות בסיכון נמוך לדימום ו-48-72 שעות לאחר ניתוחים בסיכון גבוה לדימומים. בפרוצדורות הכרוכות באי-ניידות, מומלץ להתחיל בטיפול ב-LMWH (Low Molecular Weight Heparin) 6-8 שעות לאחר השגת המוסטאזיס. חידוש נוגדי-קרישה פומיים חדשים יעשה 48-72 שעות לאחר הפרוצדורה.

Br J Surg 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה