Hematology Other

תוצאות מבטיחות לטיפול בתאי T מהונדסים בחולים עם לויקמיה (Sci Transl Med)

במאמר שפורסם במהדורת 19 בפברואר של כתב העת Science Translational Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות דרמטיות נוספות עם טיפול בתאי T מהונדסים, כעת ממחקר שמצא כי הטיפול ב-14 מבין 16 חולים מבוגרים עם B-ALL (B-Cell Acute Lymphoblastic Leukemia) הביא להפוגה מלאה.

מהתוצאות עולה כי מדובר באפשרות טיפול מבטיחה בחולים שמיצו את אפשרויות הטיפול הקונבנציונאלי. הגישה החדשה מבוססת על איסוף תאי T מהחולה, הנדסת התאים עם CAR (Chimeric Antigen Receptor) ולאחר מכן מתן עירוי תאי T מהונדסים חזרה לחולה. גישה זו זכתה למרבית תשומת הלב בכנס השנתי  האחרון מטעם ה-ASH (American Society of Hematology).

במחקר הנוכחי החוקרים מדווחים על התוצאות ב-16 חולים עם B-ALL חוזר או עמיד לטיפול (חציון גיל של 50 שנים). בשלב זה, המחלה עמידה מאוד לטיפול כימותרפי ומתקדמת במהירות, ולחולים אלו לרוב פרוגנוזה גרועה, עם צפי חציון הישרדות של פחות משישה חודשים.

כל החולים עברו לויקופרזיס וקיבלו טיפול הצלה בהתאם להחלטת הרופא. בהמשך, ללא קשר לתגובה, החולים טופלו ב-Cyclophosphamide ובעירוי של תאי T מהונדסים (שעברו חינוך מחדש לזיהוי חלבון הסרטן CD19).

החוקרים מדווחים כי הטיפול בתאי T מהונדסים הביא לשיעורי תגובה מלאה של 88%, שיעור גבוה מזה שתועד באופן היסטורי עם טיפול הצלה עם כימותרפיה בלבד (כ-30%).

מבין 14 החולים עם תגובה מלאה, ב-10 תועדה הפוגה מלאה (Complete Remission) וב-4 תועדה הפוגה מלאה עם החלמה לא-מלאה (Incomplete Count Recovery). חציון הזמן ל-CR/Cri עמד על 24.5 ימים.

שיעורי הפוגה מלאה אלו, שהושגו בחולים עם פרוגנוזה מאוד גרועה, עולים בהרבה על הציפיות בהתבסס על נתונים היסטוריים, ועולים בקנה אחד עם ההשפעה המשמעותית בתיווך תאי T מהונדסים. יתרה מזאת, בחולים בהם ניתן לנטר את שבט התאים הממאירים במח העצם החוקרים זיהו סילוק מהיר של תאי B-ALL לאחר עירוי תאי T.

נכון להיום, 7 מבין 16 החולים (44%) המשיכו להשתלה מוצלחת של תאי גזע, שכיום, הינה גישת הטיפול היחידה בעלת פוטנציאל ריפוי. מדובר בתוצאה משמעותית מאוד בהשוואה לשיעור ההיסטורי הנמוך (5%) בחולים מבוגרים עם B-ALL חוזר או עמיד לטיפול, שעברו בסופו של דבר השתלת תאי גזע לאחר טיפול הצלה.

בכל שבעת החולים הללו לא תועדה הישנות (מעקב שנע בין חודשיים לשנתיים), אם כי שני חולים הלכו לעולמם עקב סיבוכים לאחר ההשתלה.

מבין תשעת החולים שלא עברו השתלה, שישה חולים לא התאימו להשתלה (שלושה בשל כשלון השגת הפוגה מלאה ושלושה בשל מחלות-רקע קודמות). חולה אחד עובר הערכה לקראת השתלה ושניים התאימו להשתלה אך סירבו.

החוקרים מציינים כי חלק מהחולים מגיבים לעירוי תאי T מהונדסים עם תסמונת קלינית של חום, תת לחץ דם, היפוקסיה ושינויים נוירולוגיים, בליווי עליה בולטת בציטוקינים בדם. תגובה זו זכתה לכינוי CRS (Cytokine Release Syndrome), אך לאור האופי האנקדוטאלי של התופעה, היא עדיין אינה מובנת היטב. במחקר הנוכחי, מבין 16 החולים, שבעה פיתחו תסמונת סערת ציטוקינים חמורה ובתשעה תועדה תגובה קלה או שלא תוארה תופעה זו.

צפויים מחקרים נוספים בנושא, שיבחנו את אפשרות הטיפול בתאי T מהונדסים בשלב מוקדם יותר של B-ALL וגם במחלות ממאירות אחרות.

Sci Transl Med. 2014;6:224ra25

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    בחולים עם מלנומה בשלב III לאחר התערבות ניתוחית, טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib הפחית את הסיכון לתמותה בהיקף של 20% לעומת פלסבו, אם כי התועלת ההישרדות הכוללת לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. בחולים עם מוטציית BRAF V600E הטיפול המשולב הפחית את הסיכון […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה