Hematology Other

תוצאות מבטיחות לתרופות הסותרות את פעילות נוגדי-קרישה חדשים (מתוך הכנס השנתי ה-55 מטעם ה-ASH)

נתונים חדשים אודות שתי תרופות סותרות לנוגדי-קרישה פומיים חדשים הדגימו תוצאות מרשימות, כאשר שתיהן הביאו להיפוך מיידי של ההשפעה נוגדת הקרישה, ללא עדות לסיבוכי קרישיות-יתר. התכשירים הם Andexanet, הסותר את הפעילות נוגדת הקרישה של מעכבי פקטור Xa (כולל Rivaroxaban ו-Apixaban), ופרגמנט של נוגדן (Fab או Fragment of an Antibody), הסותר באופן ספציפי את פעילות Dabigatran.

הנתונים אודות Andexanet הוצגו במהלך הכנס השנתי ה-55 מטעם ASH (American Society of Hematology) ואילו הממצאים אודות Fab הוצגו במהלך הכנס המדעי מטעם American Heart Association.

הנתונים מבוססים על מחקרים בשלב 1/2 במתנדבים והחוקרים הסבירו כי קשה מאוד לערוך מחקרים מבוקרי-פלסבו, אך ניתן להשלים מחקרים בתווית-פתוחה. החוקרים זיהו ירידה תלוית-מינון בפעילות נוגדת הקרישה של Rivaroxaban עם מתן Andexanet, עם השפעה כמעט מיידית דומה מאוד לזו שתוארה במחקר קודם עם Apixaban.

דרגת ההפיכות ניתנת לניבוי, כאשר כל מולקולה של Andexanet קושרת מולקולה אחת של Rivaroxaban ולכן ניתן לחשב את מינון הטיפול הנדרש להיפוך ההשפעה של נוגד הקרישה.

המומחים מסבירים כי Andexanet הונדס גנטית כך שהוא דומה מאוד לפקטור Xa, למעט האתר הפרוטיאוליטי שעבר דה-אקטיבציה ולכן אינו יכול לחתוך תרומבין ולכן מדובר במולקולה פרו-תרומבוטית. כעת יש נתונים אודות למעלה מ-80 משתתפים, ולא תוארו תופעות לוואי חמורות. המחקר הנוכחי מרחיב עבודה מוקדמת עם Apixaban ל-Rivaroxaban ומצא כי הטיפול הסותר יעיל כנגד יותר ממעכב אחד של פקטור Xa.

המחקר הנוכחי התבסס על אותה תבנית כמו המחקר הקודם עם Apixaban, כאשר מתנדבים בריאים קיבלו טיפול מוקדם ב-Rivaroxaban במינון 20 מ”ג, פעם ביום (המינון המומלץ לפרפור פרוזדורים) למשך שישה ימים. לאחר מכן, שלוש שעות לאחר המנה האחרונה ניתן Andexanet.

החוקרים בחנו ארבעה משטרי מינון שונים של Andexanet או פלסבו ביחס 6:3 (9 חולים בכל קבוצת טיפול). Andexanet ניתן בעירוי איטי (30 מ”ג לדקה) במינון של 210, 420, 600 או 720 מ”ג עם מנת בולוס של 720 מ”ג ולאחריה מינון של 240 מ”ג.

מהתוצאות עלה כי מיד לאחר השלמת הטיפול ב- Andexanet תועדה ירידה תלוית-מינון בפעילות פקטור Xa, ששבו לרמות הפלסבו כשעתיים לאחר הטיפול. במקביל, הריכוז בדם של Rivaroxaban לא-קשור ירד גם הוא באופן תלוי-מינון. בנוסף, עיכוב ייצור תרומבין ע”י Rivaroxaban והארכת זמני הקרישה נסוגו במהירות לאחר מתן Andexanet, באופן תלוי-מינון.

הטיפול ב- Andexanet נסבל היטב, ללא תופעות לוואי חמורות וללא אירועים תרומבוטיים. תופעות לוואי שתוארו בלמעלה מ-10% מהחולים יוחסו לטיפול ב- Andexanet וכללו תגובות באתר העירוי וסחרחורות תנוחתית.

בשיתוף עם מנהל המזון והתרופות האמריקאי, החוקרים הסכימו לערוך מחקרים בשלב 1 ו-2 במתנדבים בריאים, וייתכן כי ישלימו מחקרים בשלב 3.

הנתונים אודות Dabigatran Fab מבוססים על מחקר בשלב 1/2, שבחן אם מינוני Fab יביאו לסתירת נוגדת הקרישה של Dabigatran בבני אדם. הנוגדן נקשר ל-Dabigatran באפיניות גבוהה, אך מאחר וחסר את קולטן Fc אינו מפעיל את מערכת החיסון. לטיפול זה אין רעילות מחוץ לאתר המטרה, אין פעילות פרו-תרומבוטית ובעל זמן מחצית חיים קצר בהשוואה לנוגדן חד-שבטי (שעות לעומת ימים).

המחקר כלל 145 גברים בריאים בחלק הראשון, המשתתפים קיבלו מינונים עולים של הנוגדן עד 8 גרם. בחלק השני, מינוני Fab של 1 גרם, 2 גרם ו-4 גרם, ניתנו כעירוי תוך-ורידי במשך חמש דקות בנוכחות Dabigatran (מינון של 220 מ”ג, פעמיים ביום, למשך ארבעה ימים). מהתוצאות עלה כי כל המינונים של Fab היו בטוחים ונסבלו היטב.

החוקרים מדווחים כי הארכת זמני הקרישה עקב Dabigatran הייתה הפיכה ושבה לערכי הבסיס בתום חמש דקות עירוי הטיפול הסותר. תוארה השפעה תלוית-מינון עם עליה במינוני הטיפול הסותר.

חזרה מלאה לתפקודי הקרישה הבסיסיים נותרה כ-30 דקות לאחר עירוי של 1 גרם של Fab. הפעילות הסותרת הייתה מלאה ונותרה בשבעה מבין תשעה חולים שטופלו במינון 2 גרם ובכל המשתתפים שטופלו במינון 4 גרם. במשתתפים אלו, זמן תרומבין, המדד הרגיש ביותר לתפקודי קרישה, נסוג מיחס של עד פי 14 בהשוואה לערכי הבסיס לפחות מפי שתיים.

זמן מחצית החיים של Fab הוא בין 14-17 שעות עם חזרה של תפקודי הקרישה לערכי הבסיס לאחר 24 שעות. עם המינונים הגבוהים שנבחנו, עירוי תוך-ורידי אחד בן חמש דקות הוא כל שנדרש להשלמת הפעילות הסותרת ואין צורך בעירוי ממושך יותר.

מנתוני הבטיחות עלה כי אין תופעות לוואי בעלות חשיבות קלינית על-רקע הטיפול התרופתי ואין תגובות אימונוגניות.

מתוך הכנס השנתי ה-55 מטעם ה-ASH

מתוך הכנס המדעי מטעם ה-AHA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה