Hematology Other

תוצאות מבטיחות לטיפול בתאי T מהונדסים בלויקמיה ולימפומה (מתוך הכנס השנתי ה-55 מטעם ASH)

במהלך הכנס השנתי ה-55 מטעם ה-ASH (American Society of Hematology) נרשמה התרגשות רבה לאור תוצאות של גישת טיפול חדשה, המבוססת על תאי T מהונדסים. למרות שהתוצאות מבוססות על מחקרי פיילוט שכללו מספר קטן של חולים עם לויקמיה ולימפומה, מדובר בחולים עם מחלה אגרסיבית מאוד ועמידה לטיפול, למרות זאת בחלק מהמקרים תועדה תגובה דרמטית לטיפול, עד הפוגה מלאה וללא סימנים נוספים לגידול בבדיקות טומוגרפיה ממוחשבת.

מספר קבוצות ברחבי ארצות הברית עובדות על גישת טיפול זו, וחלק משתפים פעולה עם חברות תרופות.

הגישה החדשה לטיפול מבוססת על איסוף תאי T מהחולה, עם החדרת CAR (Chimeric Antigen Receptor) ולאחר מכן עירוי תאי T המהונדסים חזרה לחולה. התהליך אורך כעשרה ימים, ומביא לשינוי תאי T בשתי דרכים. ראשית, הוספת קולטן המכוון לאנטיגן CD19 ומצוי במרבית תאי לויקמיה; כאשר התאים מוחזרים לגוף החולה, הם מתמקדים והורסים תאי לויקמיה. שנית, התהליך של החדרת מנגנון וקטור נגיפי לתאים מעודד התפשטות והתרבות של תאים אלו, כך שמחפשים והורסים את כל יתר תאי הלויקמיה.

חוקרים הציגו תוצאות טיפול ב-15 חולים מבוגרים עם לימפומה מתקדמת של תאי B, כולל 9 חולים עם לימפומה של תאים גדולים, עמידה לטיפול כימותרפי. הם טופלו ב-Cyclophosphamide ו-Fludarabine ולאחר מכן עירוי של תאי T מהונדסים שלהם.

החוקרים בחנו את התגובה ב-13 מבין 15 החולים המטופלים, כאשר 12 מבין 13 החולים הגיבו: שבעה חולים עם הפוגה מלאה וחמשה עם הפוגה חלקית. ביתר החולים המחלה הייתה יציבה.

לדבריהם, הנתונים מספקים הצצה אמיתית ראשונה לפוטנציאל של גישה זו בחולים עם לימפומה אגרסיבית, שעד כה נתפסה כמחלה שאינה ניתנת לטיפול. התוצאות מעודדות במיוחד לאור ההפוגה החלקית והמלאה שתועדה במספר חולים עם לימפומה מסוג DLBCL (Diffuse Large B Cell Lymphoma), שמיצו את כל אפשרויות הטיפול האחרות, ולרוב אינם מועמדים טובים להשתלת תאי גזע. עם זאת, הם מצננים את ההתלהבות כאשר מציינים כי גישה זו עדיין מצויה בשלב מוקדם.

בנוסף, גישת טיפול זו עשויה להוביל לתופעות לוואי חמורות, העשויות לדרוש אשפוז של החולים ביחידת טיפול נמרץ, אם כי מדובר בתגובות זמניות. לאחר שתאי T מתחילים להתפשט בגוף, כמעט כל החולים מפתחים שחרור מושהה של הציטוקינים והפעלת מקרופאגים, העשויים להוביל לרעילות אקוטית, כולל חום גבוה, תת לחץ דם, קשיי נשימה, דליריום, אפאזיה ורעילות נוירולוגית.

עם זאת, החולים מחלימים במהירות, לרוב בתוך יומיים, ותסמינים אלו חולפים בתוך כשלושה שבועות.

תוצאות בחולי CLL

חולים מבוגרים עם CLL טופלו בשני מחקרים שכללו סך הכול 32 חולים. תגובות חלקיות תועדו ב-15 חולים ותגובה מלאה תועדה בשבעה חולים. בכל המקרים של תגובה מלאה, התגובה לטיפול עדיין נשמרה.

החוקרים הסבירו כי הממצאים הצביעו על הפוגה שנמשכה למעלה משלוש שנים, וכי ישנם רמזים לכך שתאי T ממשיכים להרוג תאי לויקמיה בגוף, חודשים לאחר הטיפול. גם בחולים עם תגובה חלקית בלבד, לעיתים קרובות נמצא כי כל התאים הממאירים נעלמו מהדם ומח העצם, וכי קשריות לימפה ממשיכות להצטמק עם הזמן. בחלק מהמקרים תועד מעבר מתגובה חלקית להפוגה מלאה במהלך מספר חודשים.

תוצאות בחולי ALL

באוניברסיטת פנסילבניה טופלו 22 ילדים עם ALL, כאשר ב-19 תועדה תגובה מלאה, שנשמרה ב-14 חולים (בחמישה חולים תועדה הישנות). בנוסף, טופלו חמישה מבוגרים עם ALL, כאשר בכולם תועדה תגובה מלאה, ובארבעה התגובה נשמרה.

הממצאים מעידים על הפוטנציאל של הטיפול בחולים בהם באמת אין אפשרות טיפול אחרת. בתקופת הזמן הקצרה יחסית במהלכה עקבו אחר החולים, החוקרים מצאו כי מדובר באפשרות טיפול אמיתית בהישנות של מחלה עמידה לטיפול.

הממצאים מעידים כי ניתן למדוד ולעקוב אחר פעילות התאים המהונדסים כאמצעי לנטר את הטיפול, ממצא מפתיע העשוי להציע תקווה אחרונה לחולים אלו.

American Society of Hematology (ASH) 55th Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    בחולים עם מלנומה בשלב III לאחר התערבות ניתוחית, טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib הפחית את הסיכון לתמותה בהיקף של 20% לעומת פלסבו, אם כי התועלת ההישרדות הכוללת לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. בחולים עם מוטציית BRAF V600E הטיפול המשולב הפחית את הסיכון […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה