Hematology Other

טיפול ב-Dexamethasone להקלה על עייפות בחולים עם ממאירות מתקדמת (J Clin Oncol)

טיפול ב- Dexamethasone עשוי להביא להקלה על העייפות הקשורה במחלות ממאירות בחולים מחלה מתקדמת, ועשוי להביא לשיפור באיכות החיים של החולים, אך אונקולוגים מעטים בוחרים בטיפול זה להקלה על העייפות של חולים הנוטים למות.

במחקר אקראי שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מצאו החוקרים כי Dexamethasone הביא לשיפור משמעותי באיכות החיים, בבריאות הגופנית ובמצוקה הגופנית, בהשוואה לפלסבו.

למרות שדרושים מחקרים נוספים להערכת הבטיחות והיעילות של הטיפול, Dexamethasone הינה אפשרות טיפול בחולים הסובלים ממצוקה ניכרת עקב עייפות ותסמינים נלווים. ניתן לתת את הטיפול למשך כ-1-2 שבועות בכל החולים עם ממאירות מתקדמת, הסובלים מעייפות ניכרת על-רקע המחלה הממארת.

עם זאת, הטיפול אינו בשימוש כה נפוץ במצבים אלו. בסקר שנערך לאחרונה וכלל 1000 אונקולוגים, רק כרבע-עד-שליש מהמשיבים דיווחו כי טיפלו לעיתים קרובות בסטרואידים להקלה על עייפות בחולים הנוטים למות. Dexamethasone מצוי בשימוש מוגבל במצבים אלו בשל חשש מפני תופעות לוואי וחוסר עדויות ממחקרים קליניים שהתמקדו בעייפות כתוצא עיקרי.

מדגם המחקר כלל 84 חולים עם אבחנה של ממאירות מתקדמת, שסבלו משלושה תסמינים, או יותר, במהלך 24 השעות האחרונות (דוגמת כאב, עייפות, בחילות כרוניות, חוסר תאבון/קכקסיה, הפרעות שינה, דיכאון, או תיאבון ירוד). המשתתפים חולקו באקראי לטיפול פומי ב- Dexamethasone במינון 4 מ”ג, או פלסבו, שניתנו פעמיים ביום למשך 14 ימים.

התוצא העיקרי היה השינוי מתחילת המחקר עד ליום 15 במדד העייפות לפי סולם FACIT-F (Functional Assessment of Chronic Illness Therapy). תוצאים משניים כללו אנורקסיה, חרדה,דיכאון ותסמיני מצוקה.

השיפור הממוצע במדד FACIT-F היה טוב יותר משמעותית עם Dexamethasone, בהשוואה לפלסבו. השיפור הממוצע מתחילת המחקר היה טוב יותר משמעותית לאחר שמונה ימים ולאחר 15 ימים, גם לאחר תקנון למין המטופל.

בנוסף, השיפור הממוצע במדד איכות החיים היה טוב יותר משמעותית בקבוצת הטיפול ב- Dexamethasone, בהשוואה לקבוצת הפלסבו לאחר 15 ימים (p=0.03). מדדי בריאות גופנית היו טובים יותר משמעותית לאחר 8 ימים ולאחר 15 ימים בקבוצת הטיפול ב- Dexamethasone.

מדדי מצוקה גופנית לפי סולם ESAS (Edmonton Symptom Assessment Scale) היו טובים יותר משמעותית לאחר 8 ו-15 ימים. עם זאת, שיפורים אחרים לא היו מובהקים סטטיסטית, כולל שינויים בתסמינים אינדיבידואליים במדד ESAS, מצוקה פסיכולוגית ומדדי דיכאון וחרדה.

הערכת כאב על-פי מדד ESAS הייתה טובה יותר משמעותית בקבוצת הטיפול ב- Dexamethasone לאחר 8 ימים, וכך גם השיפור במדד FAACT (Functional Assessment of Anorexia/Cachexia Therapy) לאחר 15 ימים (p=0.013).

J Clin Oncol. Published online July 29, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה